James Hirvisaari

3. Kuolema ja uuden syntymä

Jätä kommentti

Kirjaanpa tänne muistiin uskomattoman tapahtumaketjun. Kuinka polkuni Perussuomalaisissa loppui ja Muutoksessa alkoi.

Perjantai 27.9.2013
Seppo Lehto oli vieraanani eduskunnassa ja morotti. Otin kuvan. Viikonlopun aikana Seppo levitteli kuvaa internetissä, niinkuin hänellä on tapana.

Tiistaina 1.10.2013

Eduskunnan käsittelyssä oli HE 19/2013 ja sananvapausasiat. Käsittelin puheessani Seppo Lehdon oikeusmurhaa. Kaksi vuotta viisi kuukautta ehdotonta vankeutta läpän heitosta internetissä ja asianomistajille noin 100000 euroa korvauksia ”henkisistä kärsimyksistä”. Mielestäni liian ankara tuomio.

Keskiviikkona 2.10.2013

Lounastaessani Tikkurilan kiinalaisessa puhelimeni soi. Helsingin Sanomien Miska Rantanen kysyi, ”kuka otti kuvan”.

Illalla mediassa mässäiltiin ”natsitervehdyksestä eduskunnan lehterillä”.

Torstaina 3.10.2013

Perussuomalaisten ryhmähuoneessa valiokuntavastaavien kokouksessa kollega Kaj Turunen luki juuri tulleen STT:n tekstiviestin: ”Puolueen työvaliokunta ehdottaa puoluehallitukselle James Hirvisaaren erottamista puolueesta.”

Lakivaliokunnan kokouksesta poistuessani jouduin toimittajajoukon ympäröimäksi. Äärimmäisen hauska tilanne. Ilmaisin kommentoivani asiaa vain blogissani.

Illalla eduskunnan lähetekeskustelussa olivat Jussi Halla-ahonkansankiihotusta ja uskonrauhan rikkomista koskevat lakialoitteet. Pidin minäkin puheen aiheesta. Luultavasti paras ikinä pitämäni puhe.

Illalla tuli puolueen puheenjohtajalta Timo Soinilta sähköpostia ja vaatimus kirjallisesta selvityksestä. Sellaisen tein ja kirjoitin lupaamani blogin.

Perjantaina 4.10.2013

Tekemäni selvitys ei puolueen puheenjohtajalle riittänyt, koska siitä puuttui tärkeä informaatio: ”Kuka otti kuvan?”

Puhelin soi jatkuvasti, mutta en halunnut vastailla tässä vaiheessa toimittajien ahdisteluihin. Lopulta eduskunnan turvallisuuspäällikkö tuli työhuoneeseeni ja kehotti tulemaan kanssaan eduskunnan puhemies Eero Heinäluoman juttusille, oli kuulemma yrittänyt minua kovasti tavoitella. Keskustelin puhemiehistön kanssa ja todettiin, että raja oli ylittynyt, sillä mielikuva natsitervehdyksestä oli syntynyt, vaikkakin tahattomasti. Pyysin anteeksi tapahtunutta. Puhemies antoi huomautuksen. Todettiin, että huomautuksen jälkeen asia on loppuunkäsitelty. Istunnon alussa puhemies luki ääneen saamani huomautuksen.

Lauantaina 5.10.2013

Puoluehallitus piti neuvottelun ja päätti, että minut erotetaan puolueesta. Syynä puolueelle vahingollinen toiminta.

Kirjoitin blogin, jossa arvioin kaikki eduskuntaryhmän jäsenet ja muutamia muita puolueen johtohenkilöitä. Arvioin yhteensä 45 henkilöä/tahoa, joista vain 4 sai negatiivisen arvosanan.

Sunnuntaina 6.10.2013
Asikkalan Perussuomalaisten hallituksen kokouksessa luovutin puheenjohtajan nuijan varapuheenjohtajalle ja erosin paikallisyhdistyksestä.

Illalla ilmoitin sähköpostilla eduskuntaryhmän puheenjohtajalle, että tilanteen helpottamiseksi eroan eduskuntaryhmästä.

Maanantaina 7.10.2013
Luin valtuustoryhmän sääntöjä ja totesin, että minun on erottava myös valtuustoryhmästä. Ilmotin asiasta kirjallisesti yhdistyksen varapuheenjohtajalle.

Soitin Muutos 2011 rp:n puheenjohtajalle Marjukka Kaakkolalle, jolta oli edellisellä viikolla tullut tiedustelu halukkuudesta liittyä puolueeseen. Puoluehallitus päätti toivottaa minut tervetulleeksi.

Tiistaina 8.10.2013
Perustin Muutos 2011 eduskuntaryhmän, ja ilmoitin olevani ryhmän puheenjohtaja. Puhemies ilmoitti asian istunnon alussa.

Keskiviikkona 9.10.2013

Asikkalan Perussuomalaisten valtuustoryhmän kokouksessa totesin, että valtuuston 1. varapuheenjohtajuus kuuluu perussuomalaisille, ja pienpuolueen edustajana ilmoitin suosiolla siitä tehtävästä luopuvani.

Torstaina 10.10.2013

Muutoksen eurovaaliehdokas Helena Eronen tuli minua tapaamaan eduskuntaan ja toi minulle Muutoksen hihamerkkejä.

Illalla olin Tuomas Enbusken TV-ohjelmassa, ja annoin lähetyksen alussa myös hänelle hihamerkin.

Perjantaina 11.10.2013

Muutoksen puheenjohtaja tuli eduskuntaan minua tapaamaan. Suunniteltiin tulevaa ja viilattiin eduskuntaryhmän sääntöjä.

Istumapaikkani eduskunnassa vaihtui takariviin. Siitä olen hyvin mielissäni.

Iltapäivällä oli Pressiklubin nauhoitukset. Annoin myös Ruben Stillerille hihamerkin, jota hän ohjelman alussa hauskasti kommentoikin.

Samana päivänä ministeri Heidi Hautala ilmoitti eroavansa tehtävästään. Siihen loppui kohtaamani uskomaton mediajulkisuus.

Lauantaina 12.10.2013

Lauantaina olin vielä Lahdessa haastateltavana Radio Voiman suorassa lähetyksessä.


Mediakohua kesti 10 päivää

Puolitoista vuotta aikaisemmin silloisen avustajani hihamerkkikohu kesti myös 10 päivää.

Erään mediatutkijan mukaan maksimaalinen mediajulkisuus kestää 10 päivää.

Avustajastani tuli eurovaaliehdokas. Hihamerkistä tuli tavaramerkki. Uskomaton näytelmä. Todellisuuden rajapinnoilla liikuttiin. Minulle suoritettiin poliittinen teurastus, mutta heräsin kolmantena päivänä kuolleista. Ja koko prosessin ajan fiilikset ihan kympissä. Tuntui, että tapahtui puhdistus, joka oli hyödyksi sekä perussuomalaisille että minulle. Toivottavasti myös Muutokselle!

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s