James Hirvisaari

11. Kirja-arvioita

Jätä kommentti

Seuraavat kirjat ovat kuuluneet viime aikojen lukemistooni:

Euro vai ei? Eurokriisi ja Suomen vaihtoehdot (Suomen Perusta 2013)

Kirjan avauksena on erittäin mielenkiintoinen Esko Seppäsenpuheenvuoro. Mielestäni on hienoa, että Seppänen suostui ilmaisemaan ajatuksiaan perussuomalaisten kirjassa. Hän taitaa olla tolkun miehiä kuten esimerkiksi suuresti arvostamani vasenryhmän Markus Mustajärvi. Kirjassa on kymmenen todella painavaa eurokriittistä kirjoitusta eri asiantuntijoilta. Kirja antaa hyviä eväitä asioiden punnintaan. Itse tulkitsen niin, että Euroopan Unionista ja eurosta olisi aivan välttämättä järjestettävä Suomessa kansanäänestys.

Elämää hyvinvointivaltiossa (Henri Heikkinen ja Antti Vesala 2013)

Nuorten kirjoittajien raikas teos. Olen tykännyt Henri Heikkisenblogikirjoituksista, joten oli luonnollista, että haluan lukea myös hänen kirjansa. Antti Vesala taustavaikuttajana ja ”mentorina” antaa perusteltua uskottavuutta julistukselle. Tosin kirja on melko teoreettinen ja mielestäni jokseenkin pitkäveteinen eikä erityisen viihdyttävä, mutta se pureutuu melko syvälle tärkeisiin aiheisiin. Tiivistäminen olisi ollut poikaa. Kirjassa on todella paljon hyviä ajatuksia, mutta se herättää aika lailla myös ristiriitaisia tunteita. Maahanmuuttoa käsitellään kohtalaisen rouheasti – rehellisesti ja realistisesti. Itse ajattelen niin, että kovaa kapitaalitaloutta ja moraalista yhteiskuntavastuuta ei ole helppo yhdistää toisiinsa, koska ihminen on ihminen.

Tulkoon sinun valtakuntasi (toim. Outi Lievonen ja Juha Petterson 2011)

Hengellinen kirja ja 15 kirjoittajaa, teemana tylsän kulunut ”rauha, ympäristö ja velka”. Hankin kirjan, koska mielessäni oli pyörinyt voimakkaasti tuo Isä meidän -rukouksen aloitus. Pohdin tätä maailmaa ja tulevaa. Ajattelen niin, että jokaisessa kirjassa on jotakin, jonka takia se kannattaa lukea. Tässä sitä jotakin oli aika vähän laajasta kirjoittajajoukosta huolimatta. Kun kyse on teologiasta, kaipaan raskaan sarjan metafysiikkaa enkä pinnallista höpötystä tämän maailman parantamisesta ja kristityn vastuusta. Myönnän, että kun kyse on ”omasta alastani”, olen arvostelussani keskimääräistä ankarampi. Kirjan parasta antia lienevät muutamat erinomaiset kuvat, jotka koskettavat todella syvältä. Kaikki tyhjänpuhumiset ”kertomuksista” ja teologian narratiivisuudesta saavat vereni kiehumaan.

Puhevalta – Kuinka kuulijat vakuutetaan (Juhana Torkki 2006)

Teologian tohtori Juhana Torkki on paitsi loistava puhuja myös loistava kirjoittaja. Kiinnostaisi tietää, minkälainen teologi hän on. Kiinnostuin hänestä, kun näin hänet televisiossa puolustamassa entistä avustajaani Helena Erosta mediaväen valheita vastaan. Silloin totesin Torkin olevan tinkimättömän oikeamielinen ja rehellinen ihmisyksilö ja äärimmäisen lahjakas ja nopeaälyinen väittelijä. Kirjaan ei tarvinnut pettyä. Todellakin laatua alusta loppuun saakka. Teologian ja retoriikan yhdistämien apologiaksi on toki jumaluusoppineelle tietyssä mielessä luonnollista. Puhumisesta kirjoittaminen sujuukin erinomaisen soljuvasti. Erittäin helposti luettavaa ja viihdyttävää tekstiä, jolla on kuitenkin erittäin vahva asiapitoinen painoarvo esimerkiksi lukuisine viitteineen antiikin mestaripuhujiin ja puheteorioihin. Pidän kirjaa klassikkoteoksena.

Mistä ei voi puhua – Kirja uskosta ja uskonnosta (Anna Kontula 2012)

Harvinainen kirja siinä mielessä, että luin sen yhtä päätä alusta loppuun saakka. Kirjassa käsitellään metafysiikkaa ilahduttavan omaperäisellä tavalla ja silti yllättävän syvällisellä tasolla. Joudun suosittelemaan kirjaa kaikille teologisille ajattelijoille, jotka nauttivat rajojen rikkomisesta ja instrumenttiensa hiomisesta. Kirjassa on paljon enemmän sisältöä kuin kirjoittajan tyylistä voisi ensituntumalta arvata. Lukijoille suosittelen mielen avaamista ja ennakkoluulottomuutta. Ei kireäpipoille.

Kansalaistoiminta – Lailliset oikeudet (Kalevi Hölttä 2013)

Kävin kuuntelemassa eduskunnan kansalaisinfossa kirjan esittelyä ja sain nimikirjoituksella varustetun kappaleen. Tilaisuus oli mielenkiintoinen, vasenryhmän järjestämä. Juontajaa näytti vaivaavan se, että olin kuulijoiden joukossa, enkä saanut puheenvuoroa kysyäkseni jotakin (vastamielenosoitusten mielekkyydestä), mutta keskustelin kirjailijan kanssa tilaisuuden jälkeen. Kommunistin kirjoittama kirja, joka on yllättävän rehellinen:

”Yleisenä havaintonani on, että hyökkäykset sananvapautta vastaan ovat taas lisääntyneet. Myös itsesensuuri on lisääntynyt etenkin uskonnollisten ääriliikkeiden pelosta. Uskontojen arvostelu leimataan usein jopa vasemmiston keskuudessa rasismiksi. Uskonto ja rotu pyritään tahallisesti samastamaan, jotta saadaan kriitikot vaikenemaan.”

Toinen poiminta kirjasta on hämmentävä:

”Supon virkamiehet on yleensä valittu vain äärioikeistolaisista”.

Äärioikeistolaisista! 🙂 Tällä hän tarkoittaa ”kokoomuksen puoluetoiminnassa kunnostautuneita” henkilöitä. Mutta kaiken kaikkiaan kirjassa on hyödyllistä faktatietoa ja ohjeistusta mielenosoituksien järjestäjille. Tosin kirjoittajan punaisuus ja asenne virkavaltaa kohtaan näkyy seuraavissa arveluttavissa lauseissa:

”Mielenosoitus on syytä järjestää sellaiseen paikkaan, että poliisijoukot eivät pysty sitä helposti saartamaan”  ja ”on hyvä tunnistaa joukkoon soluttautuneet siviilipukuiset poliisit”.

Viimeinen luku ”Suora toiminta ja kansalaistottelemattomuus” on oikeustieteen tohtorilta aika mielenkiintoista punnintaa laillisuuden ja laittomuuden välillä.

Lukulistalla

Vieraskielisten teosten kahlaaminen on hitaampaa. Seuraavat teokset ovatkin olleet jo jonkin aikaa yöpöydälläni:

While Europe slept – How radical islam is destroying the west from within (Bruce Bawer 2006)

Marked for Death – Islam´s War Against the West and Me (Geert Wilders 2012)

Är kulturgenererad grov brottslighet myt eller verklighet? – Brottsoffer och gärningsman vid grova brottmål i Svea hovrätt 2002 (Ann-Christine Hjelm 2006)

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s