James Hirvisaari

12. Muutoksen tuulissa

Jätä kommentti

Tämä syksy on ollut täynnä nopeita käänteitä. Tamperelaisen kansantaiteilijan vierailu eduskunnassa sai aikaan aivan uskomattoman tapahtumaketjun. Kun minut sen varjolla erotettiin perussuomalaisista, kukaan ei arvannut, että heti kolmen päivän päästä tuon eduskuntaan uuden puolueen ja perustan oman eduskuntaryhmän. Oman eduskuntaryhmäni puheenjohtajana minulla on aivan erilaiset näköalat eduskuntatyöhön kuin ennen. Pääsen muun muassa osallistumaan ryhmänjohtajien kokouksiin, saan informaatiota tärkeistä asioista viivytyksettä, ja täysistunnoissa saan myös ääneni entistä paremmin kuuluviin.

Muutos 2011 -puolue on nyt eduskuntapuolueena saanut kiitettävästi näkyvyyttä koko valtakunnassa. Puolueen jäsenmäärä on lisääntynyt voimakkaasti lyhyessä ajassa. Eri puolilta Suomea on tullut viestejä kuntien luottamushenkilöiden siirtymisestä Muutoksen riveihin. Asikkalassa en ole ihmisiä mukaani aktiivisesti houkutellut, mutta toki ovi on avoinna kaikille halukkaille.

Muutos 2011 on erilainen puolue, ja se on täynnä värikkäitä henkilöitä. Niinpä arvelen itsekin sopivani nuorekkaaseen joukkoon erinomaisesti. Ainakin ensivaikutelma on ollut riemullinen. Minulla ei ole moneen vuoteen ollut niin paljon virtaa kuin tällä hetkellä.

Uuden eduskuntaryhmän lisäksi olen perustanut Asikkalaan oman Muutos 2011 -valtuustoryhmän. Puolueen tavoitteena ja johtoajatuksena on yksikertaisen lyhyesti Suomen ja suomalaisten etu. Tavoitteen saavuttamiseksi puolue pyrkii poliittisen järjestelmän uudistamiseen painottaen suoraa demokratiaa ja mahdollisimman laajaa sananvapautta. Sekä eduskuntaryhmä että valtuustoryhmä soveltaa kaikessa toiminnassaan puolueen ohjelmaa ja pyrkii ennen muuta siihen, että kansalaismielipide otetaan vakavasti huomioon päätöksenteossa.

Päämääränämme on Sveitsin mallin mukainen kansan tahtoa aidosti kuuleva vallankäyttö. Suorassa demokratiassa kansalaiset osallistuvat kansanäänestyksillä lainsäädäntöön ja päätöksentekoon. Esimerkiksi seuraavista asioista olisi Suomessakin hyvä järjestää kansanäänestys: EU-jäsenyys, eurovaluutta, NATO, maahanmuutto, kehitysapu, avioliittolaki, turkistarhaus, ydinvoima. Pienemmistäkin aiheista voisi äänestää, jos tarvetta ilmenee, ja ehdottomasti kaikista riittävästi allekirjoituksia keränneistä kansalaisaloitteista pitäisi järjestää kansanäänestys. Äänestykset voitaisiin helposti järjestää vaalien yhteydessä tai sähköisinä vaikkapa kerran vuodessa. Tietotekniikan aikakautena äänestykset olisi helppo toteuttaa. Suora demokratia toimisi siis nykyisen edustuksellisen demokratian rinnalla. Kansanedustajien määrän voisi sen ansiosta laskea puoleen.

Muutos 2011 edustaa moniarvoisuutta ja moniäänisyyttä. Muutos 2011 yhdistää eri tavoin ajattelevia ihmisiä. Kaikille puolueen jäsenille on yhteistä suomalaisten asettaminen etusijalle ja kansalaismielipiteen kunnioittaminen. Kansalaismielipide arvotetaan oman mielipiteen edelle, ja siinä onkin suoran demokratian ydin. Kuntatasolla se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kuntalaismielipide on otettava vakavasti huomioon kuntarakenneuudistuksessa. Muutos kannattaa läpinäkyvyyttä julkishallinnossa ja mahdollisimman vapaata tiedonkulkua, mikä tarkoittaa sitä, että poliittiset ryhmät eivät enää kaivautuisi omiin poteroihinsa. Muutos tuo raikkaan tuulahduksen ummehtuneeseen poliittiseen ilmapiirin.

Puolueen moniäänisyyttä kuvastaa muun muassa se, että palkkasin uudeksi avustajakseni vihreän maahanmuuttajataustaisen henkilön. Muutoksen riveissä voi näet olla hyvinkin erilaisia mielipiteitä, kunhan kaiken perustana on suora demokratia eli yhteinen sopimus siitä, että annetaan kansalaisten päättää. Kun suora demokratia on kaiken toiminnan perusta ja kaikkia jäseniä yhdistävä tekijä, ei ole tarvetta kansan tahtoa pilkkaaville valtataisteluille. Ja kansanedustajille tulee yhteiseksi kunnia-asiaksi toimiminen kansan enemmistön tahdon mukaisesti. Nerokasta, eikö totta!

James Hirvisaari
Muutos 2011

(Julkaistu Seutunelosissa 6.11.2013)

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.