James Hirvisaari

14. Valtioneuvoston tulevaisuusselonteko – osa 1

Jätä kommentti

Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon tiivistelmässä mainitaan, että pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen tulevaisuusselonteko linjaa valtioneuvoston yhteisen tahtotilan tulevaisuuden rakentamiseksi.

Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, ja hallitus toteaakin, ettei voi luvata nähdä tulevaisuuteen. Toisaalta hallitus myös tunnustaa, että selontekotyössä ei ole täsmällisesti poimittu lupaavimpia kasvualueita. Hallituksen tavoitteena onkin ollut tuottaa periaatelinjauksia. Mitään konkreettista selonteossa ei juuri esitetä, ja näyttääkin siltä, että nyt on käytetty luovan digitaalitalouden menetelmiä ja generoitu kasaan hienoja lauseita, joilla tulevaisuutta visioidaan.

Valtioneuvosto toteaa, että selonteko ei ole mikään toimenpideohjelma. Selonteossa julistetaan, että Suomi tarvitsee rohkean tulkinnan omista tulevaisuuden mahdollisuuksistaan. Tulkinta tulevaisuudesta rajoittuu väljään dokumenttiin ja Pekka Himasen asiantuntemukseen. Henkisen kulttuurin ja informaatioyhteiskunnan uudet haasteet vaikuttavat kaukaisilta, sillä selonteon mukaan sen tehtävänä on tunnistaa tulevaisuudessa huomiota vaativia asioita yli hallituskausien. Hallituksen tulevaisuusselonteolla on siis muutakin merkitystä kuin toimia yhden poliittisen jakson kehitysversiona, eli sinänsä ihan hieno päämäärä.

Hallitus ilmoittaa, että sen keskeinen tavoite on kestävä kasvu. Selonteossa kuitenkin todetaan, että tulevaisuuden yhtenä mahdollisena kehityspolkuna on huomioitava, että onnistuminen kestävässä kasvussa ei välttämättä toteudu. Maapallon ekologisen kantokyvyn rajat on ylitetty, ja niinpä selonteossa synkistellään näin:

”Mikäli käänteentekeviä, yllättäviä teknologiahyppäyksiä ei tapahdu lyhyellä aikavälillä, maapallo ei riitä elättämään meitä kaikkia kestävällä tavalla”.

Ainakaan maahanmuuton lisääminen ei ole ekologisesti kestävää. Ja erityisesti maahanmuuton LAATUUN on kiinnitettävä huomiota.

Työikäisten vähentyessä tarvitsemme selonteon mukaan maahanmuuttoa työvoimapulan estämiseksi. Sivulla 16 kuitenkin todetaan, että globaalin työnjaon muutos on heikentänyt talouskasvun näkymiä Suomessa lyhyellä aikajänteellä. Työpaikat vähenevät ja uutta, korvaavaa yritystoimintaa ei synny siinä määrin kuin tarvitaan. Selonteossa mainitaan, että iso osa poistuneista työpaikoista ei palaa takaisin samanlaisina.

Mielestäni työvoimapulan ja näiden visioiden välillä on selkeä ristiriita. Suomen pitäisi panostaa koulutukseen ja ensisijaisesti suomalaiseen työvoimaan ja edistää omien kansalaisten työllistymistä. Maahanmuuttoa lisäämällä luodaan ainoastaan entistä suurempi paine ja kilpailutilanne työmarkkinoilla. Tämä ei voi olla suomalaisten etu. Tuomalla työmarkkinoille yhä enemmän työvoimaa sisämarkkinoiden ulkopuolelta luodaan kestämätön tilanne, joka johtaa työmiehen palkkojen polkemiseen.

Löperöllä maahanmuuttopolitiikalla on karmaisevat vaikutukset kansantalouteen. Osa tulokkaista on kielitaidotonta ja suomalaiseen kulttuuriin sopeutumatonta. Sosiaali- ja koulutusjärjestelmämme kuormittuvat ajan oloon valtavasti. Tämä ei ole taloudellisesti eikä inhimillisesti järkevää, mikä pitäisi ilman muuta ottaa huomioon aina ja kaikissa tulevaisuusvisioissa. Vastuumme jälkipolville on suuri, sillä eräiden laskelmien mukaan nykyisellä maahanmuuttotahdilla Suomi on ensi vuosisadalla vieläpä muslimimaa. Ja Ruotsi jo tällä vuosisadalla.

Tulevaisuuden ratkaisut eivät löydy katsomalla aidan taakse, löytyisikö sieltä vihreämpää ruohoa. Meidän on ihan oikeasti sijoitettava niukat resurssimme omien kansalaisten työllisyystoimenpiteisiin. Tulevasta työvoimapulasta on puhuttu varmaan 50 vuotta. Sitä on kuitenkin turha jäädä odottamaan joten toivon, että voisimme siirtyä periaatteista konkreettisiin toimenpiteisiin suomalaisen työn puolesta.

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s