James Hirvisaari

20. Valtion talousarvio 2014

Jätä kommentti

Muutos 2011 on erilainen puolue. Se perustaa oman politiikkansa kaikilla sektoreilla arvioon kansalaismielipiteestä. Ohjelmaa kalibroidaan aina tarpeen tullen kansan enemmistön tahdon mukaiseksi. Myös valtion rahankäytön tulisi olla sellaista, että se nauttii vahvaa kansalaisluottamusta. Muutoksen viiden ässän ohjelmamme eli Suomalaisten etu, Sananvapaus ja Suora demokratia pätee ihan kaikessa.

Suora demokratia tarjoaa kansalle myös mahdollisuuden vaikuttaa valtion budjettiin. Sietäisi olla selvää, että koulujen on toimittava ja terveyskeskusten pysyttävä avoinna, mutta tällaisten perustarpeiden jälkeen moni suoranainen tuhlaamisen kohde ylittää kansan selkeän enemmistön tajunnan. Miksi Itä-Suomen on ylläpidettävä ruotsin kielen taitoja Venäjän raja-asemilla? Miksi maahanmuuttopolitiikka tuntuu aina pääsevän säästöistä kuin koira veräjästä? Miksi rikkaimmat säätiöt saavat yhä tukevampia valtion tukia? On aivan turha ihmetellä kansan suuttumusta budjetille, jos sen kohdistus tehdään vastoin kansan tahtoa. On röyhkeää vaatia kansaa mukaan talkoisiin, joiden pelisäännöt on tehty heitä vastaan. Ja jos valtiovalta ymmärtäisi Suomen koostuvan kansalaisistaan ja kansalaisten tahdon olevan ylin käsky, meillä olisi monin verroin enemmän voimia kaikkein vaikeimpienkin haasteiden voittamiseen – joka niemessä ja joka notkossa ja saarelmassa.

Euroopan Unioni on yksi ahmatti, jonka syöttämisen suomalaiset haluaisivat lopettaa. Kaiken muun pahan lisäksi se direktiiveillään tunkee lonkeronsa lainsäädäntöömme ja myös muuttaa yhteiskuntamme yhä vähemmän suomalaiseksi. Tasavertaisuuden vaatimus koituu helposti hyvinvoinnista tinkimiseksi niin valtiollisella kuin kunnallisellakin tasolla, kun palvelut ja ihmiset tasapäistetään vasemmistolaisen mallin mukaan – ja vieläpä paradoksaalisesti oikeistolaisen rahavallan ajamana.

Suomi on EU:ssa jo nyt nettomaksaja, eikä tulevaisuus näytä yhtään paremmalta. Arvoisa puhemies! Me ei sittenkään tienattu tällä. Me maksamme muiden menoja velkarahalla. Jossakin mättää ja pahasti.

Kehitysapuunkin menee ihan liikaa rahaa. On omituista, että se on jonkinlainen pyhä lehmä, johon ei saisi laisinkaan koskea, vaikka kaikesta muusta on tarkoitus vetää löysät pois. Päättäjiä taitaa vaivata jonkinlainen ”hyvän ihmisen syndrooma”, JONKA nimensä mukaisesti ajattelen edustavan jonkinlaista moraalista sairautta, joka tekee ihmisen tyhmäksi ja heikoksi.

Talouskeskustelussa on aivan välttämätöntä tarttua maahanmuuton yhä vain kasvaviin kustannuksiin. Sen lisäksi, että työperätön haittamaahanmuutto johtaa moninaisiin ongelmiin, vähentää turvallisuutta ja vaarantaa yhteiskuntarauhaa, sen kustannukset kaikkine kerrannaisvaikutuksineen tulevat aikaa myöten sietämättömiksi. Surullisinta on se, että näiden tosiasioiden edessä ollaan edelleenkin aivan umpisokeita – naapurimaiden varoittavista esimerkeistä huolimatta.

Sitra julkaisi viime perjantaina synkän mutta mielenkiintoisen tulevaisuusselonteon Suomesta vuonna 2080 tilanteessa, jossa ihmiskunta ei ole kyennyt yhdessä ratkaisemaan ilmaston lämpiämisestä syntyviä ongelmia. Luonnonympäristön muutokset vaikuttaisivat suomalaisessa yhteiskunnassa monella tavalla:

”Tulevaisuusskenaariossa ruoka, energia ja vesi ovat kallistuneet niin, ettei vähävaraisilla ole varaa monipuoliseen ravintoon. Kotitarveviljely on yleistä. Eriarvoisuus on kasvanut, ja varakkaat suomalaiset asuvat omilla, suojatuilla alueillaan, ja vähävaraiset puolestaan heikommin turvatuilla alueilla huonojen liikenneyhteyksien päässä. Turvaa tarvitaan sekä säätä että yhteiskunnallista rauhattomuutta vastaan. Ilmastopakolaisten suuri määrä, sosiaalisten erojen kasvu ja julkisten palvelujen rapautuminen aiheuttavat epävakautta ­ja protestit ja levottomuudet ovat tavallisia.”

Minä en ole kovin toiveikas ihmiskunnan kykyyn ratkaista globaaleja ongelmia, mutta tuon selvityksen mukaan Suomen talouden perusta on vuonna 2080 luonnonvaroissa ja osaamisessa. Vaikka kyseessä on tarkoituksellisesti maalattu synkkä skenaario, meidän olisi aivan välttämättä lopetettava sinisilmäisyys ja ryhdyttävä oikeasti rohkeisiin toimenpiteisiin. Minä en ole pessimisti, sillä minä uskon suomalaisten kykyyn selviytyä. Ainoa pelkoni on siinä, että oma kulttuurimme häviää ja lakkaa olemasta.

Minä olisin valmis tinkimään hyvinvoinnista, jos se olisi välttämätöntä oman kansamme olemassaolon takaamiseksi ja yhtenäisyyden lujittamiseksi. Mutta nykylinjalla suomalaiset joutuvat tinkimään omasta hyvinvoinnistaan, jotta maahanmuuttajien ja globalisaation aiheuttamat kustannukset saadaan katettua. Se on kammottava näkymä, jossa suomalaisuus vähitellen tukahtuu muualla aiheutettujen ongelmien ja vieraiden kulttuurien vallatessa meiltä tilaa.

Kyse on tietenkin arvoista ja priorisoinneista. Talouden arvovalinnoista keskustelemme tässä salissa tähän aikaan joka vuosi. On syytä kysyä, ovatko hallituksen arvovalinnat tänä vuonna kansalaisten mielen mukaisia? Ja onko Suomen suunta suomalaisten edun mukainen?

Puhe (yleiskeskustelu) eduskunnassa 16.12.2013 – sama videolla:
http://verkkolahetys.eduskunta.fi/webtv.case?c=29644509&v=34231354&p=12634159&t=2

Debattipuheenvuoro:
http://verkkolahetys.eduskunta.fi/webtv.case?c=29644509&v=34231354&p=5197454&t=2

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s