James Hirvisaari

22. KK: Nuorisojärjestöjen tuen myöntämisperusteista

Jätä kommentti

Eduskunnan puhemiehelle

Suomen itsenäisyyspäivänä Tampere-talon viereisessä puistossa järjestettiin Kiakkovierasjuhlan nimellä kutsuttu mielenosoitus, joka oli alusta asti suunniteltu väkivaltaiseksi mellakaksi.

Suomalaisilla on varmasti monia syitä arvostella nykyisen hallituksen toimintaa, mutta väkivalta ja paikkojen hajottaminen eivät ole oikeita keinoja. Muutos 2011 ajaa suoraa demokratiaa ja sitovia kansanäänestyksiä juuri siksi, että kansalaisilla olisi mahdollisuus ilmaista mielipiteensä muutenkin kuin väkivallan ja anarkian kautta.

Julkisuudessa on esitetty epäilyjä, että useat vasemmistoliittoa lähellä olevat nuoriso- ja opiskelijajärjestöt olisivat olleen mukana järjestämässä, tukemassa ja kutsumassa kokoon näitä mellakoita.

Helsingin yliopistossa toimiva Sitoutumaton vasemmisto -ryhmä järjesti bussikuljetuksen mellakkaan. Kyseisen ryhmän varapuheenjohtaja Tiina Parkkinen on valittu 16.11. Vasemmisto-opiskelijat ry:n puheenjohtajaksi. Vasemmisto-opiskelijat alkoivat saada opetus- ja kulttuuriministeriön tukea Paavo Arhinmäen tultua nuorisoasioista vastaavaksi kulttuuriministeriksi.

Kiakkovierasjuhlien suunnittelukokous on kaikesta päätellen pidetty Näsilinnankatu 22:ssa Tampereen vasemmistonuorten tiloissa. Vasemmistonuoret saavat joka vuosi 318 500 euroa opetus- ja kulttuuriministeriön tukea.

Näiden nuorisojärjestöjen suorat ja välilliset yhteydet väkivaltaisen mellakan järjestäjiin tulisi selvittää perin pohjin. Asiasta vastaavalla ministerillä lienee omakohtaisten kokemusten kautta vankka asiantuntemus tähän aihepiiriin.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mihin toimenpiteisiin kulttuuriministeri Arhinmäki aikoo ryhtyä, jotta väkivaltaiseen mellakointiin sekaantuneille nuorisojärjestöille ei enää jatkossa myönnettäisi opetus- ja kulttuuriministeriön tukia?

Helsingissä 10 päivänä joulukuuta 2013
James Hirvisaari /m11

Ministeri Arhinmäen tuohtunut vastaus:

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ssä mainitussa tarkoituksessa Te, Herra puhemies, olette toimittanut asianomaisen ministerin vastattavaksi kansanedustaja James Hirvisaaren /m11 näin kuuluvan kirjallisen kysymyksen KK 1137/2013 vp:

Mihin toimenpiteisiin kulttuuriministeri Arhinmäki aikoo ryhtyä, jotta väkivaltaiseen mellakointiin sekaantuneille nuorisojärjestöille ei enää jatkossa myönnetä opetus- ja kulttuuriministeriön tukia?

Vastauksena kysymykseen esitän seuraavaa:

Suomi on länsimainen demokratia, jonka valtiosääntöinen järjestelmä perustuu valtiovallan kolmijako-oppiin. Lainsäädäntövalta, toimeenpanovalta ja tuomiovalta on erotettu toisistaan. Lainsäädäntövaltaa käyttää kansan valitsema eduskunta, toimeenpanovalta kuuluu hallitukselle ja tuomiovallasta huolehtii riippumaton tuomioistuinlaitos.

Tampereen itsenäisyyspäivän ns. Kiakkovieras-tapahtumien esitutkinta on kesken, eikä tuomioistuin ole vielä arvioinut mahdollisia rikoksia. Kirjallisella kysymyksellä kajotaan valtiovallan kolmijako-oppiin, kun lainsäätäjänä toimiva kansanedustaja jo etukäteen määrittelee, että jotkut tahot ovat syyllistyneet rikoksiin.

Kysymys sisältää paikkaansa pitämättömiä väitteitä. Kirjallisen kysymyksen perusteluissa olisi syytä pysyä totuudessa, ei kirjoittaa oman mielikuvituksen perusteella ja levittää loukkaavia väitteitä.

Vasemmistoliittor.p, Vasemmistonuoret ry tai Vasemmisto-opiskelijat ry eivät ole järjestöinä osallistuneet miltään osin ns. Kiakkovieras-tapahtuman järjestelyihin. Vasemmistoliiton tai Vasemmistonuorten toimistolla ei ole järjestetty Kiakkovieras-tapahtuman suunnittelukokousta.

Todettakoon myös, että Vasemmisto-opiskelijat ry hyväksyttiin valtionapukelpoiseksi järjestöksi kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinin päätöksellä edellisellä hallituskaudella.

Perusperiaate nuorisotyön toiminta-avustusten jaossa on, että tuettu toiminta on nuorisolain (72/2006) mukaista. Nuorisolain tarkoituspykälän mukaan lain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä, edistää nuorten aktiivista kansalaisuutta ja nuorten sosiaalista vahvistamista sekä parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja. Tavoitteen toteuttamisessa lähtökohtina ovat yhteisöllisyys, yhteisvastuu, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, monikulttuurisuus ja kansainvälisyys, terveet elämäntavat sekä ympäristön ja elämän kunnioittaminen.

Yllä olevan perusteella hallitus toteaa, että kysymys ei aiheuta mitään toimenpiteitä.

Helsingissä 12 päivänä joulukuuta 2013

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki

 

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s