James Hirvisaari

28. Poteropolitiikka

2 kommenttia

Yhteisten asioiden hoitaminen on tärkeää työtä. Se voisi olla mielekästäkin, jos osattaisiin aina pelata reilua peliä. Valitettavasti perinteinen puoluepolitiikka aiheuttaa paljon turhaa hankausta ja erottaa ihmisiä toisistaan. Se toki kokoaa yhteen samanmielisiä yksilöitä, mutta kaikki ryhmät ovat jumittuneet omiin ahtaisiin poteroihinsa.

Poteropolitiikka on helposti likaista peliä, leimaamista, kamppaamista, ilkeilyä, pahasti sanomista ja pahan puhumista, juonimista, tiedon panttaamista ja filunkia. Poteroista on helppo huudella ja pitää muita ihmisiä vihollisina.

Kun ihmisen mieli vinoutuu ja todellisuudentaju katoaa, mielenmaailma kehittää harhakuvia hirviöistä, joita vastaan täytyy muka taistella kaikin keinoin. Näin syntyvät ääriliikkeet sekä vasemmalla että oikealla. Valitettavasti sellaista liikehdintää on Suomessakin ollut viime aikoina havaittavissa.

Ääriliikkeille on tyypillistä laittomuuksien, huliganismin ja väkivallan hyväksyminen ja sellaisen oikeuttaminen aggressiivisten iskulauseiden säestyksellä. Pelkkä ideologiahan ei tee mistään poliittisesta suuntauksesta ääriliikettä, olkoon ajattelu kuinka radikaalia tahansa. Tämä koskee mielestäni myös uskonnollisia ääriliikkeitä. Mutta väkivalta on aina tuomittavaa, ja siinä kulkee selkeä hyväksyttävyyden raja. Onneksi umpisokeiden ihmisraunioiden villitsemät ääriliikkeet ovat tavallisesti vain pienten marginaaliryhmien erittäin kyseenalaista harrastelua.

Viime aikoina meillä on yritetty leimata ääriliikkeiksi myös laillisia ja täysin väkivallattomia poliittisia ryhmiä. Sellaisella turhalla ja perusteettomalla mustamaalauksella heikennetään vakavasti yhteiskunnan ilmapiiriä. Harhaiseen mörköjahtiin eksyneitä on nyt ravisteltava hereille. Ihmisen vihollinen ei saa olla toinen ihminen. Aatteet kilpailkoot keskenään, mutta sekään ei saa olla sotaa. Reilu peli on mahdollista.

Mielestäni meidän olisi jo vihdoin ymmärrettävä etsiä ja korostaa meitä kaikkia ihmisiä yhdistäviä tekijöitä, sillä niitä on tavattoman paljon enemmän kuin erottavia seikkoja. Jospa siis luopuisimme vanhanaikaisesta poteropolitiikasta ja siirtyisimme täysin uuteen aikaan ja sellaiseen kansalaisyhteiskuntaan, jossa vallitsee aito kunnioituksen ilmapiiri myös niitä eri tavoin ajattelevia kohtaan. Se on helppoa: yhteisellä sopimuksella annetaan kansalaisille tosiasiallinen mahdollisuus päättää asioista ja tyydytään sitten enemmistön tahtoon. Edustuksellisen demokratian rinnalle tarvitaan suoraa demokratiaa.

Muutospuolue on juuri siinä mielessä täysin erilainen kuin muut – se ei erota vaan nimenomaan yhdistää eri tavoin ajattelevia ihmisiä. Muutoksen ajamassa suorassa demokratiassa päätökset tehdään kansalaismielipiteen pohjalta käyttämällä muun muassa sitovia kansanäänestyksiä. Kun ihmiset hyväksyvät tämän kaiken poliittisen toiminnan perustana olevan yhden ainoan ja ainakin omasta mielestäni varsin nerokkaan periaatteen, kaikki muu sujuu itsestään. Riittää, että kansa on sitä mieltä – muita perusteluja ei tarvita. Minun on helppo kutsua kaikki mukaan poliittisen järjestelmän ja ilmapiirin täysremonttia tarkoittavaan paradigman muutokseen.

Olkoon vuosi 2014 hyvän tahdon, yhteyden vaalimisen ja muutoksen vuosi yli puoluerajojen. Suomi on hyvä Suomi!

(Julkaistu Seutunelosissa ja Itä-Hämeessä 8.1.2014)

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

2 thoughts on “28. Poteropolitiikka

  1. Mikähän siinä on,että kaikki suoraselkäiset kansan ja euroedustajat ovat perussuomalaisia tai Muutos 2011 puoluelaisia?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s