James Hirvisaari

31. Kuntien ensihoitopalvelujen järjestämisestä

Jätä kommentti

KIRJALLINEN KYSYMYS

Eduskunnan puhemiehelle

Ensihoitopalvelujen järjestäminen on siirretty sairaanhoitopiireille, mutta rahoitusvastuu on jäänyt kunnille. Tämän seurauksena yksityisten toimijoiden sopimuksia on laajasti irtisanottu, ja sairaanhoitopiirit ovat ottaneet omat huomattavasti entistä kalliimmat palvelun järjestämistavat käyttöön. Yleensä uudistusta tehdessä vaikeana aikana oletusarvona on taloudellinen hyöty. Nyt on käynyt päinvastoin ja samalla on synnytetty julkinen monopoli aiemman vapaaseen kilpailuun pohjaavan järjestelmän ympärille. Hallitus suunnittelee vastaavaa julkisen monopolin laajentamista myös muihin sosiaali- ja terveyspalveluihin vastuukuntamallilla, jotta kilpailu palvelutuotannossa loppuisi ja kustannukset nousisivat.

Kilpailun poistaminen niin ensihoitopalveluissa kuin muussakin yksityisessä ja julkisessa toiminnassa koituu haitalliseksi asiakkaille kustannusten nousuna, julkisella sektorilla verojen nousuna. Samaan aikaan hallituksella on miljardien säästötarpeet. Kalliiden tuotantomonopolien suojeleminen ja mittavat kuntien valtionosuusleikkaukset eivät ole mitenkään linjassa toisiinsa. Yritysten savustaminen pois markkinoilta lainsäädännön avulla entisestään lisää julkisen sektorin osuutta bruttokansantuotteesta ja pahentaa julkisen talouden vajetta.

Esimerkkitapauksena Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymä irtisanoi välittömästi uuden lainsäädännön tullessa voimaan yksityisten palvelutuottajien sopimukset ja korvasi ne omalla tuotannolla. Esimerkkinä Asikkalan kunnan kustannukset lähes viisinkertaistuivat vuodessa. Yksityistä palvelutuotannon säilyttämistä ei edes harkittu uutta toimintamallia toteuttaessa, eikä toteuttamisessa kuunneltu kuntien mielipidettä tai kerrottu kustannuksia. Tämä on räikeä esimerkki tilanteesta, jossa järjestämisvastuun ja rahoitusvastuun erottaminen palvelutuotannossa eri tahoille johtaa haitalliseen lopputulokseen.

Sairaanhoitopiireillä oleva järjestämismonopoli tulisi lainsäädännön muutoksella poistaa ja palauttaa kilpailu ensihoitopalvelujen järjestämiseen. Järjestämisvastuun tulisi olla sillä taholla, jolla on myös rahoitusvastuu. Muuten toimitaan toisten rahoilla ja vastuuttomasti, kuten nyt on jo nähty.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Aikooko hallitus toimia sen puolesta, että ensihoidon järjestämisvastuu ja -oikeus on sillä taholla, joka laskun maksaa ja että vapaa kilpailu palautetaan ensihoitopalveluihin niin, että yksityisille yrittäjillä on mahdollista tuottaa kilpailukykyisiä ensihoitopalveluja?

Helsingissä 6 päivänä helmikuuta 2014

James Hirvisaari

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s