James Hirvisaari

32. Tekijänoikeutta koskeva kansalaisaloite

Jätä kommentti

Arvoisa puhemies!

Suomalainen tekijänoikeusjärjestelmä on nurinkurinen. On hyvä, että kansalaiset ovat ilmaisseet halukkuutensa sitä muokata. Aloite on hyödyllinen, sillä se toimii joka tapauksessa vähintään keskustelun herättäjänä. Tekijänoikeuslainsäädäntö ja siitä johdetut oikeustoimet ovat viime vuosina puhutelleet kansalaisia, ja on tullut selväksi, ettei se ole vain nörttien maailmasta.

Tekijänoikeusjärjestöjä on monia, mutta minä kutsun niitä kaikkia nimityksellä ”Teosto-mafia”. Kymmenisen vuotta sitten tässä salissa käsiteltiin Teosto-maksujen ulottamista jopa jumalanpalveluksiin. Silloin se onneksi – onneksi – torpattiin selvillä lukemilla.

Järjestelmässä on monia räikeitä vinoutumia, joista voisi pitää pitkän esitelmän. Yksi hölmöys on esimerkiksi siinä, että Teosto-maksuja maksetaan moneen kertaan musiikinteon eri vaiheissa, niin kuin edustaja Tynkkynenkin ehti mainita.

Musiikin kuluttajaa Teosto-mafia ei palvele, vaan ennen kaikkea omaa organisaatiotaan ja sen asiakasjäseniä. Jos musiikin kuluttaja haluaa tietää esimerkiksi Teosto-vapaasta musiikista, hänen tehtävänsä on ylivoimainen. Teosto-mafia ei näet harrasta mitään yleishyödyllistä toimintaa, vaan se on häikäilemätöntä edunvalvontaa, ja sen tähden sen puolivirallinen yhteiskunnallinen asema pitäisi riisua siltä pois.

On tärkeää korostaa aloitteen ajavan sekä kuluttajan että artistin etua. Minä olen sitä mieltä. Koska tunnemme jo valitettavan hyvin lukuisat ylilyönnit ja kohtuuttomuudet, mitä tekijänoikeusteollisuus on kuluttajia vastaan ajanut, on tärkeää nostaa tässä keskustelussa pinnalle asiaa artistienkin näkökulmasta.

Ehdotettu lakimuutos avaisi tien monimuotoisemmille, vapaammille sopimusmuodoille sallien artistille uudenlaista vapautta päättää oman teoksensa käytöstä. Yksi organisaatio ei voisi enää yksituumaan rajoittaa artistia sallimasta teoksensa käyttöä vaikkapa harrastusprojekteihin. Tätäkin tärkeämpää on aloitteen ehdottama artistin mahdollisuus päättää itse, voidaanko hänen nimeään käyttää usein julmat mittasuhteet saavuttaviin, artistin nimeä lokaaviin hyökkäyksiin kuluttajia eli omia asiakkaitaan vastaan. Lisääntyneen oman teoksen määräämisvallan lomassa ehdotetaan myös tekijän saamien korvauksien kohtuullisuuden tarkastelua.

Arvoisa puhemies!

Summa summarum, kaiken kaikkiaan Suomen tekijänoikeusjärjestelmään tarvitaan joka tapauksessa täysremontti.

Video

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s