James Hirvisaari

39. Hallituksen kuntapolitiikasta

Jätä kommentti

Pääministeri on sanonut, että pakkoliitoslakia ei käytetä tämän hallituksen toimesta vaan se on seuraavia hallituksia varten. Mikähän se seuraavan hallituksen kokoonpano lienee, joka tätä pakkoa käyttää? Pääministeri yrittää testamentata miljardien säästöpäätösten lisäksi myös lähidemokratian tappamisprojektinsa seuraavalle hallitukselle.

Toivottavasti tämä hallitus jää historiankirjoihin ainoastaan saamattomana sixpackinä, ei hallituksena, joka päätti seuraavankin hallituksen puolesta ja vahingoitti Suomea vuosikymmenten ajaksi. Hallitus ei kunnioita perustuslakia, ei kunnallista itsehallintoa eikä varsinkaan kuntien asukkaiden mielipidettä.

Seudullinen kansanäänestys on vitsi, jollaista en olisi ikinä halunnut kuulla. Talvisodalta olisi vältytty kun olisi järjestetty Suomen ja Neuvostoliiton yhteenlaskettu kansanäänestys. Sitten olisi iloisesti edetty Kataislandiassa siitä eteenpäin ilman sotia ja onnellisina. Eikö pääministeriä ja kuntaministeriä ollenkaan hävetä, että suhtaudutte näin välinpitämättömästi demokratiaan?   Kokoomuksessa on myös kunta- ja talousasioista ymmärtäviä kansanedustajia. Kokoomuksen yrityssiipi tietää, että kilpailu on hyvä asia ja kuntien välisen kilpailun poistamisen haitat tuottavuudelle ovat samankaltaiset kuin kilpailun poistaminen yritysten väliltä. Julkinen monopoli ei ole sen parempi kuin yksityinen, ja muistakaa edes Kreikkaa ennen kuin ajatte Suomen asiat lopullisesti yhtä kuralle.

Nyt eivät pelkät lupaukset auta, vaan julkisen talouden tuottavuutta on parannettava. Siihen ei ole olemassa poppaskonsteja hallintohimmeliratkaisuina. Tuottavuuden parantaminen on pitkäjänteistä ja vaativaa työtä. Valitettavasti kokoomuksen johto näyttää jyräävän jopa oman puolueensa asiantuntijoiden yli. Koko kuntauudistushanke on tieteelliset ja taloudelliset tosiasiat sivuuttava ideologinen projekti, johon uskovat vain ne, jotka eivät ole asioista perillä ja uskovat sinisilmäisesti puoluejohdon valtapoliittisiin puheisiin.

Mitä pikemmin tämä hanke kuopataan, sitä parempi koko Suomelle ja sitä pikemmin päästään käsiksi todellisiin ongelmiin ja toimiin julkisen talouden tuottavuuden parantamiseksi. Kuntien valtionosuudet ovat alle viidennes valtion budjetista. Kun tarkastellaan vuosien 2006-2014 valtion talousarvioita ja niiden holtitonta kustannuskehitystä, huomataan, että valtion palkat ovat nousseet paljon enemmän kuin yksityisten ja kuntien. Mutta eihän valtio voi olla mikään palkkajohtaja tai olemme kuin Kreikka, jossa yksityiseltä sektorilta hakeuduttiin valtion palkkalistoille ja lopulta maassa oli vain edunsaajia eikä laisinkaan veronmaksajia.

Keskitetty valta on huono asia. Kuntaministeri on useaan otteeseen sanonut, että Suomen kuntarakenne on hevosajalta. Suomen heikko lähidemokratian tila ja valtiokeskeisyys ovat todellakin tsaarin ajan perua. Suomessa halutaan nyt pakolla tehdä suurempaa ja keskittää entisestään. Esimerkkejä keskitetyistä valtioista ovat Venäjä ja Pohjois-Korea. Hajautettuja valtioita ovat USA ja Saksa. Kummillakohan menee taloudessa ja ihmisoikeuksissa paremmin? Keskittäminen, kilpailun poistaminen ja sääntely korreloivat negatiivisesti talouskasvuun ja yksilön vapauksiin. Suomen talous kasvoi pitkään 1990-luvun laman jälkeen vapaassa ja yritteliäässä ilmapiirissä. Kunnillakin oli vapaakuntakokeilu ja tuottavuus parani. Nyt 2000-luvulla kehitys on kääntynyt päinvastaiseen suuntaan ja tulokset näkyvät.

Näyttää siltä, että kukaan ei oikeasti johda tätä maata. Marionetteja ja löysää puhetta kyllä riittää. Työpaikat häviävät, valtion kontrolli kasvaa, tavallinen kansa lannistuu ja yhteisöllisyys häviää. Nyt on viimeinen hetki kääntää kelkkaa ja alkaa sääntelyn ja keskittämisen sijasta purkaa valtiota muun muassa siirtämällä valtion tehtäviä normaalin länsimaisen käytännön mukaisesti maakunnallisen itsehallinnon piiriin.

Arvoisa puhemies! Yhdyn edellä esitettyyn ponteen, jonka mukaan hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta.

(M11 ryhmäpuheenvuoro välikysymyskeskusteluun 26.2.2014 – video)
(Debattipuheenvuoro: video)

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s