James Hirvisaari

40. Maansa myyneet

1 kommentti

Suomen kielen rikkauksiin kuuluu värikäs idiomaattisuus. Erilaiset kuvaavat sananparret värittävät ilmaisuamme ja selkeyttävät kielikuvien avulla parilla sanalla laajojakin asiakokonaisuuksia.

Annan teille idiomaattisuudesta esimerkin, jossa kirkastuu nykypolitiikan idioottimaisuus.

Kun suomen kielessä etsitään ilmaisua ihmisestä, jonka koko olemus kertoo epäonnistumisesta, sanotaan, että hän on kuin maansa myynyt.

Vanha sananparsi sanoo: ”Tyhmä on se, joka maansa myö, mutta se vasta tyhmä on, joka siemenensä syö”.

”Maansa myynyt” -idiomi kertoo ihmisestä, joka on ollut idiootti. Hän tajuaa tehneensä kohtalokkaan virheen, jonka myötä hän on menettänyt aivan kaiken ja aiheuttanut itselleen turvattoman tulevaisuuden.

Vain idiootti valtakunta myy maansa vieraalle valtiolle – ja luovuttaa siten määräysvaltansa muiden käsiin.

Edustaja Kymäläisen laatima lakialoite on yksi harvoista hallituspuolueiden sisältä tulleista ehdotuksista tällä hallituskaudella, joka ei ole viemässä Suomea syvemmälle suohon. Jo sen takia sitä on syytä kannattaa.

Lisäksi se käsittelee aihetta, joka on suomalaisille erittäin tärkeä. Nykykäytäntö on jo horjuttanut kansalaisten luottamusta johtajiinsa ja lakien laatijoihin. Suomen myyminen pala palalta ulkomaisille omistajille tuntuu hyvin suuren kansanosan mielestä tyhmääkin tyhmemmältä – ja suurelta vääryydeltä.

Meidän pitäisi elää demokraattisessa maassa, jossa valta on kansalla. Jos jatkamme nykytiellä, meillä on kohta kansa, jolla ei ole sen enempää valtaa kuin maatakaan. Itse asiassa olemme nyt tiellä, jonka seurauksena meillä ei kohta ole enää kansaakaan.

Olisiko jo aika kuunnella idiomaattista viisautta ja lopettaa idioottimaisuus?

Edustaja Kymäläisen ehdotuksessa on erinomaiset perustelut sille, miksi ja miten lakia voitaisiin säätää niin, että Suomen tuhoaminen tältä osin saataisiin loppumaan.

Kannatan aloitetta lämpimästi, ja kiitän edustaja Kymäläistä erinomaisesta esittelypuheenvuorosta.

(Lakialoite – maan myyminen ulkomaalaisille – lähetekeskustelu 27.2.2014 – video)

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

One thought on “40. Maansa myyneet

  1. Jep. Olen pikkuhiljaa mainostanut nuoremmalle pojalleni sitä mahdollisuutta, että hän hankkisi ammatin, jolla saa töitä myös vapaassa maailmassa, ja muuttaisi sinne. Siis melko kauas entisestä Suomesta. Täällä ei ole tulevaisuutta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s