James Hirvisaari

42. Sitovat kansanäänestykset myös Suomeen!

Jätä kommentti

Valtiopäivien alku on ollut vilkas. Eduskunnan käsittelyssä on ollut helmikuun aikana hallituksen EU-politiikka, kaksi kansalaisaloitetta, välikysymys hallituksen kuntapolitiikasta ja lakialoite maan myymisestä ulkomaalaisille. Viimeksi mainittu on erityisen kuuma peruna, mutta mielestäni viimeaikaiset tapahtumat naapurimaissa antavat vahvat perusteet lain kiristämiseen.

Kansanedustajuuteni aikana olen itse tullut erittäin EU-kriittiseksi. En pidä siitä, että Suomen lainsäädäntöä synkronoidaan Brysselin direktiivien mukaan. En pidä siitä, että pian Suomen eduskunta ei enää voi päättää esimerkiksi maahanmuutosta, koska tulossa on EU:n yhteinen maahanmuuttopolitiikka. En pidä siitä, että kansallisvaltiot häivytetään liittovaltion tieltä. Olen sitä mieltä, että mikä tahansa kansa on onnellisimmillaan asuessaan omiensa parissa ja saadessaan itse päättää asioistaan.

Hallituksen kuntaliitosvillitys on pelkkää valtapolitiikkaa. Pakkoliitoshysteria on äärimmäisen vastenmielistä mestarointia vastoin kuntalaisten tahtoa. Seudulliseksi kansanäänestykseksi nimitetty vallan anastus on sairas vitsi, jota en olisi koskaan halunnut kuulla. Valitettavasti puoluepolitiikka on joillekin uskonnollisuuteen verrattavaa kiihkoa, jossa vallanhimo nousee hurmoksellisiin mittoihin.

Olen iloinen voidessani tämän kaaoksen keskellä edustaa Muutosta. Se on aidosti erilainen puolue, joka yhdistää ihmisiä myös erilaisista aatesuunnista. Meillä on yhteinen tahto palauttaa valta sille, jolle valta kuuluu – eli kansalle. Vanhat puolueet perussuomalaisia myöten ovat osoittaneet kyvyttömyytensä kuunnella kansan tahtoa. Näen pelkkää poteropolitiikkaa ja asemasotaa, oman vallan varmistelua ja EU-kiimaa. Tähän tunkkaisuuteen Muutos 2011 tuo raikkaan tuulahduksen.

Muutoksen tärkein päämäärä on saada Suomeen sitovia kansanäänestyksiä. Kansalaisten on saatava aidosti osallistua päätöksentekoon. Ratkaisu on yksinkertainen, ja vain vallanhimoiset ja asemansa sokaisemat poteropoliitikot ovat uudistuksen esteenä. Muualla Euroopassa suoran demokratian liikkeiden suosio kasvaa koko ajan. Meillä siitä ei juuri uutisoida, koska nykyiset vallanpitäjät mediaa myöten pelkäävät oman asemansa menettämistä.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet – ja myös Suomi tarvitsee Muutosta. Jätin viime viikolla eduskunnan keskuskansliaan lakialoitteen sitovien kansanäänestysten mahdollistamisesta Suomessa.

Sveitsissä koko yhteiskunta rakentuu suoran demokratian varaan. Juuri äskettäin kansa siellä äänesti maahanmuuttopolitiikan tiukentamisen puolesta. Siitä olisi hyvä järjestää kansanäänestys myös Suomessa, niin myös EU:n tukipaketeista, Natosta, ydinvoimasta ja avioliittolaista. Kansan pitää näyttää Suomelle suuntaa.

Kansalaisaloitteet ovatkin olleet hyviä ensiaskeleita suoremman demokratian suuntaan. Ensimmäisenä oli vuorossa aloite ”Järkeä tekijänoikeuslakiin”. Suomalaista tekijänoikeusjärjestelmää kutsun teostomafiaksi, koska sen lonkerot ovat tunkeutuneet aivan liian syvälle yhteiskuntaan. Jopa mummojen virsilauluilloista haluttaisiin rahastaa!

Avioliittolakia koskevaa kansalaisaloitetta markkinoidaan harkitun harhaanjohtavasti ”tasa-arvoiseksi avioliittolaiksi”, vaikka kyseessä ei ole mikään tasa-arvo- vaan arvokysymys. Lakivaliokunnassa päätimme yksimielisesti ottaa aloitteen käsittelyyn, ja näillä näkymin siitä tehdään mietintö, joka viedään aikanaan eduskunnan äänestettäväksi. Ennen näin merkittävää lakimuutosta pitäisi mielestäni kuunnella kuitenkin koko kansaa. Itse aloitetta henkilökohtaisesti vastustan, mutta jos asia menee sitovaan kansanäänestykseen, olen valmis hyväksymään äänestyksen lopputuloksen.

(Julkaistu Seutunelosissa 5.3.2014)

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s