James Hirvisaari

47. Muutos 2011 vaatii: Sitovat kansanäänestykset Suomeen!

Jätä kommentti

DEBATTIPUHEENVUORO

Arvoisa puhemies,

Ministerille lyhyt, yksinkertainen ja mielestäni tärkeä kysymys, johon todellakin toivon vastausta:

Pitäisikö mielestänne Suomessa mahdollistaa ja järjestää valtiollisella tasolla sitovia kansanäänestyksiä, jos – ja tätä painotan – jos kansalaiset sitovia kansanäänestyksiä haluaisivat?

Ministeri Henrikssonin vastaus:

”Perustuslaki ei tunne sitovia kansanäänestyksiä, enkä näe tarvetta perustuslain muutokselle.”


RYHMÄPUHEENVUORO

Arvoisa puhemies!

Äänestysinnon laimeuteen on yksi tärkeä syy: äänestäjät ovat pettyneitä politiikkaan. Ihmiset ajattelevat, että on ihan sama ketä sinne valitaan, kun mikään ei kuitenkaan koskaan muutu. Poliitikon ammattikuntaan luotetaan Suomessa vielä vähemmän kuin mediaan – ja se on jo aika surkea tulos.

Tässä olisi kansanedustajille vakava peiliin katsomisen paikka. Jos kansa on politiikkaan pettynyttä, se tarkoittaa tietenkin sitä, että he ovat pettyneitä politiikan tekijöihin.

Voiko sitten kansalta muuta odottaa kuin pettymystä, kun pääministeri lausuu julkisuudessa, että poliitikoilta ei saisi edellyttää vaalilupausten pitämistä? Kansahan valitsee edustajansa vaaliteemojen perusteella, mutta äänestäjillä ei ole niistä mitään muuta vakuutta kuin puoluekuriin hukkuvien poliitikkojen tyhjät lupaukset.

Sen sanominen, että vaalilupaukset eivät saisi sitoa hallituksen käsiä, kertoo karua kieltä siitä, mitä mieltä poteropoliitikot ovat kansasta: Heille äänestäjä on oman valtapolitiikan etenemistä haittaava rasite, joille annetut lupaukset hidastavat kulkemista, vaikka tiedetään suunnan olevan kansan tahdon vastainen.

Minulle on sanottu, että politiikassa asia on sitä miltä se näyttää. En ole samaa mieltä, ja minusta se on täysin kaistapäinen periaate, mutta näen kyllä kristallin kirkkaasti sen, että edustuksellinen demokratia on pahasti pettänyt demokratia-käsitteen. Valta ei ole kansalla, eikä sitä haluta edes teeskennellä.

Arvoisa puhemies!

Jos tässä maassa aidosti halutaan edistää demokratiaa, se edellyttää voimakkaita toimenpiteitä vallan palauttamiseksi sille, jolle valta demokratiassa kuuluu. Jos tämä selonteko on tehty sen vuoksi, että saataisiin kansalaisia taas vähäksi aikaa rauhoitettua kun vähän teeskennellään, että heidän mielipiteellään on muka jotain merkitystä, niin emme ole yhtään enempää kuin supermarketin palautelaatikko tyyliin: ”Antamasi palaute on meille erittäin tärkeää, kunnes salaa heitämme se roskakoriin.”

Arvoisa puhemies!

Jos haluamme aidosti vahvistaa demokratiaa, lisätä äänestysinnokkuutta ja tukea Suomen kansan itsenäisyyttä, meidän tulisi mahdollistaa sitovat kansanäänestykset osaksi lainsäädäntöprosessiamme, vaikka ministeri Henriksson viittaa kintaalla kansalaismielipiteelle, kuten äsken kuulimme.

Italiassa kansalla on mahdollisuus käyttää omaa veto-oikeuttaan, jos kansa kokee edustajiensa säätäneen tyhmiä lakeja. Sveitsissä koko valtio toimii kansan tahdon mukaisesti – ja hyvin toimiikin. Kaikkialla Euroopassa suoran demokratian vaatimukset lisääntyvät. Myös Suomen kansa ansaitsee mahdollisuuden itse päättää siitä, mihin suuntaan tätä maata johdetaan.

Kun kansalla on tosiasiallinen mahdollisuus käyttää valtaa, myös poliitikkojen on pakko toimia luottamuksen arvoisesti. Niinpä suora demokratia lisää myös edustuksellisen demokratian laatua ja luotettavuutta.

Niinpä demokratia Suomessa ei kaipaa edustuksellisen demokratian vahvistamista vaan suoran demokratian mahdollistamista siten, että se on aito vaikutusmahdollisuus eikä mitään sanahelinää. Kansalaisaloite on ollut askel oikeaan suuntaan, mutta Suomen perustuslaki kaipaa kipeästi lisäystä nimenomaan sitovista kansanäänestyksistä.

Arvoisa puhemies,

Muutoksen laatima lakialoite aiheesta on vireillä, ja sen pohjalta uudistustyö olisi hyvä aloittaa.

(Puhe eduskunnassa 18.3.2014 – Valtioneuvoston demokratiapoliittinen selonteko 2014 – VIDEO)

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.