James Hirvisaari

50. Lakialoitteen loppupuheenvuoro

1 kommentti

Neuvoa-antavia kansanäänestyksiä on Suomessa järjestetty vain kaksi kertaa: vuonna 1931 kieltolain lakkauttamisesta ja vuonna 1994 Euroopan unioniin liittymisestä. Neuvoa-antava kansanäänestys on kuitenkin lähinnä mielipidetiedustelu. Edustuksellinen demokratia kaipaakin kipeästi tuekseen suoraa demokratiaa.

Mielestäni Suomessa pitäisi siirtyä vähitellen sähköiseen äänestämiseen vaaleissa. Tunnistautuminen esimerkiksi pankkitunnuksilla takaa riittävän tietoturvan. Olen varma, että äänestysprosentti kasvaisi ja yleinen kiinnostus politiikkaa kohtaan lisääntyisi, kun osallistuminen olisi mahdollista omalta kotitietokoneelta. Olen varma, että nykyaikana se olisi teknisesti varsin helppo toteuttaa. Vaalien yhteydessä kansa voisi sitten ottaa kantaa joihinkin yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Mahdolliset väärinkäytökset olisivat marginaalissa eivätkä vaikuttaisi lopputulokseen.

On esitetty, että kansalaisaloitteet saattaisivat johtaa enemmistön tyranniaan vähemmistöjä kohtaan. Mutta minä luotan järkeviin suomalaisiin ja olen varma siitä, että suuri enemmistö tyrmää kaikki ihmisten yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa tai ihmisoikeuksia loukkaavat ehdotelmat. Suomalaiset eivät ole tyhmää kansaa, ja uskon, että järjettömimmät aloitteet eivät todellakaan kerää 50000 allekirjoitusta.

Tämä puhtoista joutsentunnusta kantava muutospuolue on siitä erilainen puolue, että tämä yhdistää luontevasti eri tavalla ajattelevia ihmisiä, kunhan kaiken perustana on suoran demokratian idea. Perinteisesti puolueet kokoavat yhteen pelkästään samanmielisiä ihmisiä. Se on sitten sellaista poteropolitiikkaa ja asemasotaa muita vastaan. Ja sehän on nähtävissä täälläkin ihan joka päivä. Ei oteta asioita asioina, vaan hyväkin idea torpataan, jos se tulee väärästä suunnasta, kilpailevalta joukkueelta.

Arvoisa puhemies!

Me tarvitsemme poliittisen järjestelmän täysremontin. Tarvitsemme MUUTOSTA, joka johtaa siihen, että kansanedustajista tulee aidosti kansan edustajia. Se vaikuttaisi aivan kaikkeen, se vaikuttaisi positiivisesti työskentelyilmapiiriin ja ihmissuhteisiin, politiikan uskottavuuteen ja luottamukseen, se palauttaisi kansalaisten uskon yhteisten asioiden hoitamiseen. Me tarvitsemme suoraa demokratiaa eli sitä, että kansalaiset saavat itse tosiasiallisesti merkittävän päätösvallan asioihin.

Arvoisa puhemies!

Vielä muutamia esimerkkejä suoran demokratian mahdollisuuksista. Sveitsissähän suoralla demokratialla on pitkät perinteet, ja homma toimii siellä hienosti. Äskettäin siellä äänestettiin maahanmuuttopolitiikan tiukentamisen puolesta. EU kuitenkin pahoitteli asiaa ja alkoi suunnitella vastatoimia, mikä on hyvin oireellista. Jotkut täälläkin saivat melkein sydänkohtauksen sveitsiläisten muka rasismin takia.

Hyvät kollegat, jos suomalaisten enemmistö haluaa Suomessakin tiukentaa maahanmuuttopolitiikkaa, niin sitten vain pitää tehdä. Jos suomalaisten enemmistö haluaa laillistaa homoliitot, niin sitten vain pitää tehdä. Jos suomalaisten enemmistö haluaa kerta kaikkiaan lopettaa euromaiden tukipaketit eli rahan lappamisen kankkulan kaivoon, niin sitten vain pitää tehdä. Jos suomalaisten enemmistö haluaa irtautua Euroopan unionista, meidän on siitä irtauduttava. Jos suomalaisten enemmistö haluaa leikata rajusti kehitysavusta, siitä on rajusti leikattava. Jos suomalaisten enemmistö haluaa karkottaa ulkomaalaistaustaiset rikolliset, heidät on karkotettava. Ja jos suomalaisten enemmistö haluaa torpata elintasopakolaisuuden ja turvapaikkaturismin, sellainen on sitten torpattava. Jos päijät-hämäläiset eivät halua pakolaisten vastaanottokeskuksia Päijät-Hämeeseen, niin niitä ei sitten pidä vastoin asukkaiden kantaa sinne perustaa. Eikö tämä kaikki ole aivan päivänselvää!

Arvoisa puhemies!

Nyt on aika viilata lainsäädäntöä siihen suuntaan, että kansa saa vihdoin itselleen sen mikä sille kuuluu. Kansalle kuuluu VALTA. Meidän on välttämättä kysyttävä kansalaisten mielipidettä asioista. Tie on hyvin helppo jos tahtoa, oikeudentuntoa ja vanhurskasta mielenlaatua löytyy.

Toivon, että perustuslakivaliokunta ottaa tämän lakialoitteen käsittelyyn valtioneuvoston demokratiapoliittisen selonteon (VNS 3/2014) yhteydessä.

Kiitän edustajia tästä tärkeästä ja erittäin hyvästä keskustelusta.


Lakialoitteen lähetekeskustelu 27.3.2014 (VIDEO)

Loppukommentti (VIDEO)

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

One thought on “50. Lakialoitteen loppupuheenvuoro

  1. Päivitysilmoitus: 49. Lakialoitteen esittelypuheenvuoro | James Hirvisaari – suora ja lahjomaton

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s