James Hirvisaari

53. Urajärven koulu

2 kommenttia

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut kuulijat!

Kyllähän nämä Asikkalan ongelmat saattavat kuulostaa kovin pieniltä. Puhutaan koulurauhasta ja koulurakennusten kunnosta ja kohtalosta. Silti ne ovat suuria asioita niille, joita asia koskee. Mutta ne ovat suuria asioita myös kun ajatellaan asiaa laajemmin kunnan kannalta.

Heti tähän alkuun haluan sanoa, että koko yhteiskuntamme on mennyt jo pitkään aivan väärään suuntaan, koska opettajilta on viety kaikki eväät pitää yllä kuria ja järjestystä. Ei ole oikein, että oppilaat voivat pompottaa opettajia kuinka lystäävät, ja opettaja on voimaton.

Mielestäni asiassa on lähtökohtaisesti edettävä sen mukaan, että niille oppilaille, jotka haluavat opiskelurauhan, se on heille taattava. Mitä siitäkin tulisi jos armeijassakin alokkaat pompottaisivat henkilökuntaa? Minusta on kuitenkin tasan yhtä hullua, että opettajilta on viety keinot kurinpitoon.

Sitä en mitenkään voi ymmärtää, että jotkut ja jopa kunnanvaltuutetut haluavat aivan jatkuvalla syötöllä levittää Asikkalasta pahoilla puheilla ja kirjoituksilla negatiivista kuvaa, vaikka meillä on ihan maailman hienoin kunta ja ihanat ihmiset ja upea luontoparatiisi.

Valtuustoon on valittu kuntalaisten edustajat työskentelemään Asikkalan kunnan hyväksi, ei suinkaan mustamaalaamaan kuntaa ja siten heikentämään sen vetovoimatekijöitä, puhumattakaan siitä, että oman kilven kiillottaminen poliittisia kilpailijoita julkisesti parjaamalla muodostuu valtuustotyön pääsisällöksi.

Sellainen politiikka, että halutaan kaiken tämän paratiisin keskellä luoda henkeä, että Asikkalassa olisi muka ihan kaikki äärimmäisen huonosti, on todellakin moitittavaa. Ja sellainen politiikka, jolla halutaan vaurioittaa kunnanvaltuuston työskentelyilmapiiriä tavoitteena saada muut lannistumaan ja väistymään, on kivikautista poteropolitiikkaa.

Paljon siis on julkisuudessa pahaa puhetta Asikkalasta, niin nyt myös Urajärven koulusta, ja mediakin ilmiselvästi kiihottuu aivan kliimaksiin saakka tästä hyvin vinoutuneesta tilanteesta ja nostaa esiin pelkästään kielteisiä asioita – medialle hyvin tyypillisellä tavalla. Mutta varsinkin paikallismedialta odottaisin järkevää ja tasapuolista linjaa, ettei informaatio menisi kovin yksipuoliseksi.

Arvoisa puheenjohtaja,

Asikkala on hyvän tuulen kunta, jossa asuu hyviä ihmisiä, hymyileviä vanhuksia ja iloisia lapsia. Meillä olisi maaseutukuntana erittäin järkevää tukea mahdollisimman laajasti kuntamme pinta-alaa asuttavana alueena. Ja sen tähden ainakin minusta juuri kyläkoulut ovat erittäin tärkeitä panostuskohteita.

Tässä ei nyt pidä miettiä liikaa euroja. Oppilaskohtaiset kustannukset on täysin sivuseikka, eikä niistä pidä hämääntyä. Kyläkoulut eivät ole vain oppilaiden ja heidän vanhempiensa asia. Se on koko kylän asia ja se on koko kunnan asia. Kysymys on kylien ja koko Asikkalan vetovoimaisuudesta. On kysymys arvopolitiikasta eli siitä, minkälaisella ilmapiirillä ja hengellä haluamme Asikkalaa rakentaa, ja joskus valinnat edellyttävät taloudellisia satsauksia.

Minulla on juuret syvällä Asikkalassa. Isoäitini on syntynyt Urajärvellä. Isäni on syntynyt Kalkkisissa. Kaikki lapsuuteni kesät vietin Kalkkisten Hirvisaaressa. Minä väitän ymmärtäväni Asikkalan henkeä. Uskokaa minua, maaseutuasumisessa on elämän laatu ja tulevaisuus. Mutta tätä maata johdetaan nyt pahasti harhaan, ja siihen vinosuuntaukseen on saatava MUUTOS.

Ne poliitikot, jotka ovat ajamassa Asikkalaa Lahden syliin kuntaliitoksen kautta, ja heitä on täälläkin ennen kaikkea kokoomuksen ja demarien riveissä, heitä ei nämä kylien asiat näytä kiinnostavan tipan tippaa. Sen sijaan poliittinen hurmostelu saa joskus jopa maanisia uskonnollisia piirteitä, ja viittaan tässä sekä tasapäistävään ja maailmaa halailevaan sosialismiin että itsekkääseen ja kivikovaan kapitalismiin, jossa yksilöllä on vain välinearvo.

Tähän mennessä lienee tullut selväksi kantani, että nämä nykyiset kyläkoulut on kaikki säilytettävä. Sitä mieltä olen ollut aina, päinvastoin kuin eräät, joiden jopa vaaliteemana on ollut kyläkoulujen säilyttäminen, mutta valituksi tultuaan ovat kyläkouluja ihan ensimmäisenä teurastamassa.

Toivon, että täällä Asikkalassa valtuutetut pysyvät vankasti siinä minkä ovat äänestäjilleen luvanneet. Ainakin keskusta ollut tähän saakka kiitettävästi sanojensa takana, samoin perussuomalaiset – tai näin oli ainakin niin kauan kuin minä olin joukkoa paimentamassa.

Vaaleissa yksi perussuomalaisten ehdottomista pääteemoista oli kyläkoulujen säilyttäminen, ja vain sanojensyöjä siitä linjasta tänään kehtaisi livetä, jos perussuomalaisten riveissä on tullut vaaleissa valituksi ja puolueohjelman takana seisotaan. Myös vasemmistoliitto ansaitsee kiitoksen linjakkuudesta. Siihen tunnen samanlaista hengenheimolaisuutta kuin eduskunnassa ryhdikkään vasenryhmän kanssa, vaikka itse en vasemmistoaatetta omakseni tunne.

Lopuksi, arvoisa puheenjohtaja,

Kristallinkirkas ja vankkumaton kantani on, että nyt ei pidä tehdä paniikkiratkaisua ja lakkauttaa Urajärven koulua. On katsottava tulevaisuuteen ja pyrittävä pikemminkin luomaan uskoa ja vahvistamaan sijainniltaan erinomaista kylää, joka on monessa edelläkävijä kuten valokuituhankkeessa. Ei siis anneta Urajärven kuihtua pois vaan päinvastoin annetaan sille lisää virtaa.

 

(Puhe Asikkalan kunnanvaltuustossa 7.4.2014)

 

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

2 thoughts on “53. Urajärven koulu

  1. Valtuusto päätti säilyttää Urajärven kyläkoulun äänestyslukemin 17-18.

    • Suuret kiitokset valtuutettu Hirvisaarelle hienosta puheesta, saimme halutun tuloksen, vaikkakin täpärästi. Koen demokratian toteutuneen.
      Oli mukava seurata keskustelun kulkua lehterissä ja seurata esim. kunnanjohtajan kasvojen punoituksen määrän vaihtumista puhuttaessa rahasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.