James Hirvisaari

63. Pakkoruotsi

1 kommentti

Arvoisa puhemies!

Mikäli poliittisten pyhien lehmien määrä kertoisi kansakunnan hyvinvoinnista, tässä maassa ei olisi kenelläkään hätää. Edessämme on taas yksi näistä ”kiistämättömistä totuuksista”, joka syntyi 1970-luvun hallituksen lehmänkaupoissa. RKP:n hallitussuosion ostaminen järjen ja kansan tahdon vastaisella toiminnalla on ollut maan tapa, josta on korkea aika hankkiutua eroon.

Suomea osaamattomat ruotsinkieliset eivät ole riittävä peruste pakkoruotsille. Jopa suomenruotsalaisessa mediassa on kerrottu, että heitä on hädin tuskin nelinumeroinen määrä. Suomea osaamattomia muunkielisiä on maassamme paljon enemmän, eli sillä logiikalla pakkokieliä tarvittaisiin tusina.

On myös väitetty, että ilman pakkoruotsia suomenruotsalainen kulttuuri tuhoutuu. Ei se tuhoutunut ennen Virolaisen lehmänkauppoja, eikä tuhoutunut suomen kieli tai kulttuuri Ruotsin ja Venäjän vallan aikoina. Kieli elää identiteetissä, ei pakkokeinoissa.

KUKAAN ei vaadi ruotsin kielen puhumisen, osaamisen tai opettelemisen kieltämistä. KUKAAN ei halua viedä suomenruotsalaisilta heidän äidinkieltään tai kulttuuriaan. Nyt kyseenalaistetaan vain se, että suomalaiset pakotetaan opiskelemaan suomenruotsalaisten äidinkieltä vastoin omaa tahtoaan ja vielä rahoittamaan itse koko lystin.

Tuloksetkaan eivät ole mairittelevia. Kuka pystyi katsomaan ruotsinkielistä vaalitenttiä ilman myötähäpeän tunnetta?

Arvoisa puhemies,

Suomi on maailman mittaluokassa pieni maa, mutta täynnä maailman parasta osaamista ja parhaita tekijöitä. Meillä on maailmalle paljon tarjottavaa, mutta pohjoismaisilla kielillä ei synny kauppaa eikä etsitä uusia markkinoita. Kielitaitomme on monipuolistuttava, jotta se vastaisi nykypäivän elinkeinoelämän tarpeisiin. Pakkoruotsin kaltainen sisäänpäin kääntyminen oli huono ratkaisu 1970-luvulla, ja tänä päivänä sen jatkuva ylläpito on täysin mieletöntä.

Naapurimme Ruotsikaan ei kaipaa pakkoruotsia. Pohjanlahden ylittävä yhteistyö niin kaupan, tieteen kuin kulttuurin alallakin toimii lähes yksinomaan englanniksi – yksinkertaisesti siitä syystä että se sujuu pakkoruotsia paremmin. Näin kaatuu viimeinenkin heiveröinen peruste pakkoruotsin tarpeesta.

Arvoisa puhemies!

Ruotsin kieli toimii varmasti henkilökohtaisena kilpailuetuna kuten mikä tahansa kielitaito, mutta opiskelun on ehdottomasti oltava vapaaehtoista eikä valtion pakottamaa.

Tässäkin asiassa olisi ilman muuta edettävä kansan enemmistön tahdon mukaisesti!


DEBATTIPUHEENVUORO:

Arvoisa puhemies!

Pidän tärkeänä, että tästä ei tule hallituskuriasiaa. Minä oletan, että myöskään homoliittoaloite ei ole hallituskuriasia. Nämä ovat kansalaisaloitteita eivätkä hallitusohjelma-asioita. Mutta sitä mieltä olen, että tämmöiset asiat pitäisi ratkaista kansanäänestyksillä.

(puhevideo)

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

One thought on “63. Pakkoruotsi

  1. Tottapa totta. Suomenkielisillä on pakkoruotsi peruskoulusta yliopistoon ja korkeakouluihin asti. Edes yo. lakkia ei saa ellei pakkoruotsin kurssit ole tehty. Pakkoruotsittamisella ei oikeasti olekaan päätarkoituksena se että ruotsia todella opittaisiin vaan pakkoruotsivaatimuksella on nerokkaasti saatu ruotsinkielisten asema nostettua arvoon arvaamattomaan. Sehän hyödyttää ja avustaa yksinomaan heitä. Heille on näin räätälöity suojatyöpaikat ja korkeat asemat kunnan ja valtion viroissa ympäri Suomen. Mielestäni ruotsinkielisten koulutusta olisi realisoitava siten ettei suurin osa heistä vain kävelisi sisään opiskelemaan kiintiötuomareiksi, kiintiöekonomeiksi, kiintiölääkäreiksi yli oman 5 % tarpeensa, vaan heidän pitäisi kouluttautua myös alempipalkkaisiin palveluammatteihin, joissa heidän mukaansa on huutava pula ruotsinkielen taitoisista. Mielestäni nämä 270 000 ruotsinkielistä Suomessa pystyvät kyllä palvelemaan toinen toistaan ympäri Suomen, joten ei siihen tarvita lisäksi 4,5 miljoonan suomenkielistä pakkoruotsittaa. Mikä kustannuseräkin?!?
    Suomenkielisen identiteetin kanssa sillä ei ole mitään tekemistä, vaikka sitäkin tuputetaan. Se on vieras kieli eikä mikään keksitty poliittinen termi ”toinen kotimainen”. Kielitiede ei edes tunne sellaista kieltä kuin ”toinen kotimainen.” On jo huippu kun Stefan Wallin ilmoittaa loukkaantuvansa, jos suomenkieliset eivät vaivautuisi opiskelemaan hänen isän- vai oliko äidinkieltään, ruotsia,
    palvellakseen häntä ja heikäläisiä. Siinäpä se ydin! Huh-huh! Odotan todella että perussuomalaiset pääsevät hallitukseen ja saavat tälle farssille lopun!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s