James Hirvisaari

67. Lakialoite – kansanäänestys EU:sta – lähetekeskustelu

1 kommentti

Arvoisa puhemies!

Juuri nyt eurovaalien alla onkin erittäin sopiva aika tälle lähetekeskustelulle, kun lakialoitteeni aiheena on kansanäänestys Suomen eroamisesta Euroopan unionista.

Päivänpolttava aihe, josta omasta mielestäni olisi todellakin aivan välttämättä järjestettävä kansanäänestys.

Heti alkuun on tehtävä selväksi, että eroaminen on toki mahdollista. Siihen tarvitaan vain eduskunnan päätös, josta eroprosessi alkaa. Vaikka Suomen perustuslakiin on jyrätty, että Suomi on Euroopan unionin jäsen, se ei estä kansanäänestyksen järjestämistä ja lopulta mahdollista eroamista. Muutospuolue pyrkii suoraan demokratiaan eli sitoviin kansanäänestyksiin – se on puolueen tärkein tavoite – mutta tällä hetkellä perustuslakimme sallii kansanäänestyksen vain neuvoa-antavana.

Itse olen valmis sitoutumaan kansanäänestyksen tulokseen, vaikka äänestystulos olisi vastoin omaa kantaani. Siinä on suoran demokratian henki. Kansan tai tarkemmin sanoen äänestäjien enemmistön mielipide ratkaiskoon. Mutta jos kansanäänestystä ei haluta toteuttaa, se asettaa riipivän kyseenalaisiksi ne motiivit, joilla Suomea viedään yhä syvemmälle Euroopan unionin syövereihin.

Rehellisesti sanoen minä hämmästelen suuresti jokaista kansanedustajaa, joka ei ole valmis tiedustelemaan kansalaisten mielipidettä. Eikä tämä ole suinkaan ainoa asia, josta kansanäänestyksen voisi pitää. Sellainen olisi hyvä järjestää esimerkiksi Nato-jäsenyydestä, ydinvoimasta, kesäajasta, maahanmuutosta, turkistarhauksesta, homoliitoista, kansalaispalkasta, maanpuolustuksesta, maakaupoista ja pakkoruotsista. Lisäksi riittävän määrän kannatusta keränneiden kansalaisaloitteiden pitäisi aina mennä koko kansan arvioitaviksi, kuten olen aiemmin esittänyt.

Arvoisa puhemies!

Luettelen lyhyesti joitakin syitä, miksi kansalaiset saattaisivat haluta irtautua Euroopan unionista. Tämä on toki laaja asia, ja käsittelen syitä hyvin pintapuolisesti. Keskustelun pääasiallisena tarkoituksena ei näet ole sytyttää väittelyä unionin jäsenyyden hyödyistä ja haitoista, vaan asian ytimenä on kansanäänestyksien mielekkyys eli kansalaismielipiteen kuuntelemisen merkitys päätöksenteossa.

Ensinnäkin – EU ei ole sama mistä 1990-luvulla äänestettiin.

Laki edellyttää valtiolta tasapuolista informaatiota eri vaihtoehdoista, mutta ennen vuoden 1994 kansanäänestystä valtio jakoi lähinnä vain liittymistä tukevaa informaatiota. Ja tietenkin median rummutuksella, niin sillä on tapana. Niinpä niin, jospa meillä olisikin ihan oikeaa journalismia. Mutta meillähän on vain hallituksia myötäilevä media, joka on omasta vallastaan aivan hurmioitunut ja umpijuovuksissa. Olisi melkein parempi, jos media joutuisi hiukan pelkäämään vallanpitäjiä. Nyt tilanne on se, että poliitikot pelkäävät mediaa – olen sen omin korvin monissa yhteyksissä kuullut. No, minä en pelkää vaan julistan, että poliitikkojen ja kansalaisten välissä on taitavasti mielikuvilla puliveivaava lehtimiesjoukkio.

Noniin, silloin aikoinaan äänestettiin vain unioniin liittymisestä, ei eurovaluutasta. Euroon siirtyminen ja senjälkeiset eurokriisit kaikkine tukipaketteineen ovat olleet kylmää kyytiä pienelle Suomelle, joka on pyrkinyt olemaan unionin mallioppilas. Valitettavasti juonittelijat ja filungit ovat usein älykkäämpiä kuin luokan sinisilmäiset puurtajat ja hikipingot.

Arvoisa puhemies!

Jokaisen valtion piti vastata omista veloistaan. EU on toiminut omien sääntöjensä vastaisesti, ja perussopimuksia on pitänyt muutella tai viekkaasti soveltaa. Luxemburgilainen osakeyhtiö EVM on siitä riemuesimerkki.

Erittäin suuri uhka on se, että liittovaltiokehitys tuhoaa kansallisvaltiot, ja erityisesti sen tähden suomalaisten on saatava ottaa kantaa itsenäisyytensä säilymiseen ja omaan tulevaisuuteensa. Budjettivallan osittainenkin luovuttaminen Brysseliin johtaa mieron tielle.

EU:n ja Yhdysvaltain välille suunniteltu vapaakauppasopimus uhkaa demokratiaa ja itsenäisten valtioiden kauppatasapainoa ja voi pahimmillaan nostaa korporaatiovallan järjettömiin mittasuhteisiin. Se ei siis välttämättä ole pelkkää ihanuutta.

Euroopan unionin yhteinen maahanmuuttopolitiikka on kauhuskenaario, joka voi johtaa yhteiseen taakanjakoon eli pahimmillaan monikymmentuhantisten elintasosiirtolaislaumojen sijoittamiseen kotimaamme kunnahille – ja tietenkin suomalaisilta yhtään mitään kysymättä.

Itse olen aivan kurkkuani myöten täynnä sitä, että suuri osa lainsäädännöstämme joudutaan synkronisoimaan Brysselin direktiivien mukaisesti. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että EU:sta ja myös eurosta olisi erottava mahdollisimman pian.

Arvoisa puhemies!

Mielestäni meidän pitäisi ottaa mallia liittovaltiosta, mutta ei Euroopan unionista. Liittovaltio Sveitsi on hyvä maa, joka on Euroopan unionin ulkopuolella, ja siellä suora demokratia toimii mallikkaasti. Itse asiassa muutospuolueen tärkein tavoite eli se, että kansalaiset saisivat tosiasiallisesti päättää itse asioista sitovilla kansanäänestyksillä, ei sovi laisinkaan Euroopan unionin pirtaan. Jo pelkästään sen takia siitä olisi syytä irtautua. Valta kuuluu kansalle, ja Suomessa se kuuluu Suomen kansalle.

Oikeusministeriössä on jo kymmenen vuotta sitten ollut suunnitelmia demokratian kehittämisestä, ja myös tänä keväänä käsitellyn valtioneuvoston demokratiapoliittisen selonteon yhteydessä on sivuttu kevyesti kansalaisvaikuttamisen tehostamista ja myös suoraa demokratiaa.

Tässä olisi nyt näytön paikka. Oletko juuri sinä demokratian kehittäjä vai jarrumies? Ei ole merkitystä sillä, mikä on oma kantasi unionin jäsenyyteen, vaan tärkeä kysymys on se, haluatko kuunnella kansalaisten mielipidettä ja haluatko antaa heille mahdollisuuden sen ilmaisuun.

Asiaa tukee samansisältöinen kansalaisaloite, jonka toivon keräävän riittävän määrän allekirjoituksia, jotta tärkeä asia tulisi viimeistään sitä kautta täysipainoisesti eduskunnan käsittelyyn.

Arvoisa puhemies!

Nyt olisi hyvä tehdä kansanäänestyksille kunnollinen päänavaus ja antaa kansalaisille mahdollisuus vuoden 2015 eduskuntavaalien yhteydessä osoittaa Suomelle suuntaa.
Äänestäjien vastattavaksi esitettäisiin yksinkertainen kysymys: ”Tuleeko Suomen erota Euroopan unionin jäsenyydestä?” Ja äänestäjän tulisi vastata kysymykseen joko ”KYLLÄ” tai ”EI”. Ainakin asia on itsenäisyytemme säilymisen ja kansakuntamme tulevaisuuden kannalta aivan äärimmäisen tärkeä.

(Lakialoitteen esittelypuheenvuoro lähetekeskustelussa 22.5.2014 – video)

Arvoisa puhemies!

Kiitän lämpimästi kaikkia keskusteluun osallistuneita kansanäänestystä tukevista puheenvuoroista. Mielenkiintoista olisi ollut kuulla näkemyksiä ja perusteluja sille, miksi kansanäänestyksiä jonkun mielestä EI pitäisi järjestää. Itse en ole keksinyt yhtäkään.

Henkilökohtaisesti jään toivomaan parasta eli sitä, että Suomen kansa pääsee tulevaisuudessa aidosti osallistumaan päätöksentekoon, niin että Suomelle osoitetaan suuntaa sitovien kansanäänestysten kautta. – Kiitos.

(Kiitospuheenvuoro – video)

Koko lähetekeskustelu Youtubessa.

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

One thought on “67. Lakialoite – kansanäänestys EU:sta – lähetekeskustelu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s