James Hirvisaari

68. Cyprus Pride

3 kommenttia

KIRJALLINEN KYSYMYS

Cyprus Pride -festivaali ja Suomen suurlähetystön tiedote

Eduskunnan puhemiehelle

Kyproksen Nikosian kaupungissa sijaitseva Suomen suurlähetystö osallistuu toukokuussa järjestettävään Cyprus Pride -festivaalin kulkueeseen. Suurlähetystön internetsivuilla on seuraavanlainen tiedote:

Toukokuun 17. päivänä vietettiin kansainvälistä homo- ja transfobian vastaista päivää ja samainen päivä toimi myös virallisena avauksena Kyproksen ensimmäiselle Cyprus Pride festivaalille. Festivaali huipentuu toukokuun 31. päivänä pidettävään Cyprus Pride kulkueeseen, jonne myös mm. Suomen, Ruotsin ja Tanskan suurlähetystöt osallistuvat.”

Kypros on saari, jota asuttaa kaksi erillistä kansallisryhmää. Pohjoisessa asuvat kyproksenturkkilaiset ja etelässä kyproksenkreikkalaiset. Yhteiselo näiden ryhmien välillä ei ole aina sujunut yhtä rauhallisissa tunnelmissa kuin nykyään, jännitteitä löytyy edelleenkin. Suomen suurlähetystön kotisivujen mukaan:

”Suurlähetystö seuraa aktiivisesti Kyproksen kysymyksen ratkaisupyrkimyksiä ja tässä tarkoituksessa pitää tiiviitä yhteyksiä saaren sekä kyproksenkreikkalaisiin että kyproksenturkkilaisiin tahoihin hyödyntäen Suomea kohtaan tunnettua laajaa luottamusta ja kiinnostusta. Suomi pyrkii toimimaan jaosta aiheutuvien ongelmien minimoimiseksi.”

Islamia tunnustavien kyproksenturkkilaisten näkökulmasta katsottuna Suomen suurlähetystön päätös osallistua seksuaalivähemmistöjen paraatiin on varmasti monella tavalla loukkaus heidän uskontoaan ja kulttuuriperinteitään vastaan. Wikipedian mukaan vuonna 2014 tehty tutkimus osoittaa, että joka toinen ortodoksiseen kirkkoon kuuluva kyproksenkreikkalainen on tyytymätön sukupuolivähemmistöjen pyrkimykseen muuttaa kyproksenkreikkalaisten arvomaailmaa itselleen sopivaksi.

Lisäksi suurlähetystö on lähettänyt tapahtumasta Kyproksessa kirjoilla oleville suomalaisille tiedotteen, jonka allekirjoitukseksi on merkitty:

”Sateenkaariterveisin,
 Suomen suurlähetystö
 Nikosia”

Allekirjoituksen muotoilu tuntuu harkitsemattomalta. Suomen suurlähetystön ei mielestäni kuuluisi tällä tavoin toimia sateenkaarikansan airuena eikä osallistua propagandahakuisiin mielenosoituksiin.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

”Minkä tahon sopimuksella Suomen valtio on valtuutettu / ohjeistettu toimimaan homoseksuaalisuutta suosivan propagandan puolestapuhujana maailmalla? ”

Helsingissä 23 päivänä toukokuuta 2014

James Hirvisaari /m11

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

3 thoughts on “68. Cyprus Pride

  1. Hyvä James,

    Kyproksella asuvana katson, että maan ihmisoikeustilanteessa, etenkin vähemmistöjen oikeuksien kohdalla, on parantamisen varaa. Konservatiivinen kirkko ja yksilöiden rajoittuneet näkemykset aiheuttavat vähemmistöjen edustajille huomattavaa henkistä kärsimystä. Kuten varmasti tiedätkin, homoseksuaalisuus ei ole enää rikos edes saaren pohjoisosassa.

    Hyväksyisitkö Suomen suurlähetystön (mielestäni täysin oikean) päätöksen osoittaa tukensa LGBT-väelle, jos ajattelisit, että kyse on ihmisoikeuksien puolustamisesta, ei homoseksuaalisen propagandan levittämisestä?

    Toivottavasti tämä pieni ajatusleikki helpottaa Sinua, ja antaa kurkistusikkunan sateenkaarikansan haasteisiin. Voimassa oleva laki riittänee mandaatiksi.

  2. Toivottavasti James ymmärrät tällä kysymyksellä hyväksyväsi homoseksuaalien syrjimisen ja vainoamisen. Suomen tulee puolustaa ihmisoikeuksia vieraallakin maaperällä, mihin sisältyy homoseksuaalien tasa-arvoinen kohtelu. Jos tämä tapahtuisi Suomessa, epäilen, että tämä täyttäisi rikoksen tunnusmerkit.

  3. Upeeta. Virallinen Suomi lähettää sateenkaariterveisiä maailmalle. Ministerin vastaus tuli. http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_403_2014_p.shtml

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s