James Hirvisaari

78. Oikeuskanslerille

7 kommenttia

Oikeuskanslerille                                                                            Eduskunta 25.6.2014

Pyydämme oikeuskansleria tutkimaan ja antamaan lausunnon, onko hallitusneuvotteluissa tapahtunut muotovirhe ja perustuslain rikkominen.

Perustuslain 61§ säätää, että ”ennen pääministerin valintaa eduskuntaryhmät neuvottelevat hallitusohjelmasta ja valtioneuvoston kokoonpanosta”.

Kaksi eduskuntarekisterissä olevaa virallista eduskuntaryhmää jätettiin kuitenkin kokonaan hallitustunnustelujen ulkopuolelle: Muutos 2011 eduskuntaryhmä ja Vasenryhmän eduskuntaryhmä.

Julkisoikeuden emeritusprofessori Ilkka Saraviita (RIP) on painottanut, että ”neuvottelujen alussa kaikki eduskuntaryhmät osallistuvat niihin” ¹.

Eduskunnan työjärjestyksen 51§ mukaan eduskuntaryhmän koolla on merkitystä vain ryhmäpuheenvuorojen järjestykseen nähden. Laki eduskuntaryhmistä (28.12.2012/979) määrittelee eduskuntaryhmille selkeän juridisen aseman.

Mielestämme eduskunnassa on toimittava lakien mukaisesti ja pidettävä tarkoin kiinni myös muotoseikoista ja olla syrjimättä pieniä eduskuntaryhmiä. Tulevaisuuttakin ajatellen on hyvä tehdä pelisäännöt selviksi.

Kunnioittavasti

James Hirvisaari                                                          Markus Mustajärvi
Puheenjohtaja                                                             Puheenjohtaja
Muutos 2011 eduskuntaryhmä                               Vasenryhmän eduskuntaryhmä

 

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

7 thoughts on “78. Oikeuskanslerille

 1. Eduskunnan pääsihteeri Tiitisen kanta asiaan: ”Valtioneuvoston muodostamismenettelyn käynnistävään eduskuntaryhmien ensimmäiseen kokoukseen on syytä kutsua kaikkien eduskuntaryhmien edustajat riippumatta siitä, ovatko ne syntyneet vaalituloksen perusteella vai ei, ja myös, mikä niiden koko on.” (25.6.2014)

 2. Hyvin tehty James!

  On mielenkiintoista, että edustaako eduskunta kansan tahtoa – haluavatko suomalaiset ajettavan omaa etuansa vaiko poliitikkojen omaa etua.

  Perinteisesti ”oikeistolaisuus” on tarkoittanut (kotia, uskontoa ja) isänmaata. Eli isänmaan etu on mennyt ohi oman edun. Nykyinen hallitus osoittaa, että oma etu on tärkeämpi kuin maan etu. Yhtään liioittelematta voi siis todeta, että hallitus on ”vasemmistolainen”. Toki sen osoittaa myös internationalistinen rajat-auki -politiikka muutenkin.

  Sosialismissa ihmiset ulkoistavat muiden rahojen takavarikoimisen itselleen äänestämällä pienen joukon ihmisiä, jotka säätävät takavarikoimiseen lakeja. Kun asia on säädetty laissa, niin se ei voi olla – laiton eikä siten enemmistön mielestä – moraaliton. Suomessa on enemmän äänioikeutettuja kuin veronmaksajia, joten kehitystä on jo mahdoton pysäyttää.

  Aikoinaan Georg Ehrnrooth oli ainoa edustaja, joka piti moraalisia näkökantoja yllä. Nyt se viitta taitaa langeta sinun hartioillesi. Kiitokset siitä.

 3. Käsitykseni mukaan muotovirhe on asian käsittelyprosessissa tapahtuva sääntöjen vastainen toiminta.

  Lain rikkominen asian käsittelyprosessissa on raskas muotovirhe.

  Perustuslain rikkominen asian käsittelyprosessissa on järisyttävän raskas muotovirhe.

  Todettu muotovirhe mitätöi tehdyt päätökset. Riitautetut asiat ratkaistaan tavallisesti hallinto-oikeuksissa.

 4. Muistahan pitää asianosaiset kovilla ja meidät vierestäkatsojat ajan hermolla. Erityisesti kiinnostaa miten Stubbi tästä venkuloi itsensä vapaaksi.

 5. Hallituksen nimittäminen ja muutokset ministeristössä:

  ”Neuvotteluprosessi on eduskuntaryhmien käsissä”
  ”Hallituskokoonpanon määrääminen on eduskuntaryhmien ja eduskunnan käsissä.”
  ”Eduskuntaryhmät eivät ole enää vain kuultavia vaan neuvottelevia osapuolia”

  Juridiikkaa ja muotoja eduskuntatyössä
  Professori Mikael Hidén
  Eduskunnan kanslian julkaisu 2/2011
  s. 171-173

 6. Erääseen toiseen juttuun liittyen:

  ”KHO päätyi siihen, että julkisen vallan käytön muodollinen oikeellisuus on tähdellisempää kuin se, että lopputulos on oikea.”

  http://blogit.mtv.fi/elinkautinen/2013/10/14/khon-pelottava-paatos/

 7. Oikeuskanslerilta tuli tänään kirje. Ei kuulemma kuulu hänelle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s