James Hirvisaari

93. Kysymyksiä kollegoille

6 kommenttia

Silmiini osui heinäkuinen uutinen, jossa kansanedustajakollegoiltani oli kyselty huntukiellon soveltamisesta Suomeen sen jälkeen, kun Euroopan ihmisoikeustuomioistuin oli todennut, että sellainen kielto ei ole ihmisoikeussopimusten rikkomista. Eduskuntaryhmien puheenjohtajilta oli kuulemma pyydetty kommentteja asiaan. Tosin Muutos 2011 eduskuntaryhmän puheenjohtajalle media ei lähettänyt kysymystään, mutta en silti voi olla ääneen hämmästelemättä kansanedustajakollegoitteni perusteluita sille, miksi heidän mielestään musliminaisten pitäisi Suomessa käyttää naisen julkisen alistamisen symbolia.

Hunnun käyttämistä alistamisen välineenä avasi minulle muutama viikko sitten televisio-ohjelmassa egyptiläinen uskonoppinut, joka valaisi tietämättömiä hunnun merkityksestä sanatarkasti näin:

”Hijab antaa mahdollisuuden siihen, että nainen pääsee yksityisyydestä julkisuuteen, mutta sukupuolten voimasuhteet eivät liikaa järky. Hijab mahdollistaa sen.”

Samassa dokumentissa egyptiläiset, myös naiset, kertovat omia näkemyksiään siitä, mitä hijabin käyttö heille tarkoittaa. He viittasivat muun muassa Allahin määräykseen, musliminaisen velvollisuuteen, raiskauksilta suojautumiseen ja yhteiskunnan asettamiin vaatimuksiin.

Ja te, arvoisat kollegat, väitätte viattomilta näyttävin silmin, että hunnun käyttö perustuu vapaaehtoisuuteen? Ja siis hijab on se egyptiläinen huivi, joka jättää naisen kasvot paljaaksi. Islamin uskonoppineet pitävät sitä ihan avoimesti keinona korostaa naisen asemaa miehen alapuolella. Niqab ja burkha peittävät naisen kasvotkin, ja burkha vieläpä kokonaan niin, ettei silmiäkään näy. Ja teillä on otsaa verrata mustaa naistenalistamiskaapua suomalaistyttöjen huulipunaan ja korkokenkiin?

bur

Miten voi olla mahdollista, että vuoden 2014 Suomessa feministit eivät kilju suoraa huutoa huntuja vastaan, vaan mutisevat muka myötätuntoisina iänikuista ”suvaitsevaisuuttaan”? Mitäpä siitä tasa-arvosta, tokihan monikulttuurisessa Suomessa maahanmuuttajien pitää saada pakottaa naiset pukeutumaan mustiin säkkeihin?

Kuinka kukaan aikaansa seuraava poliitikko voi hurskastella niin pohjattoman valheellisesti, ettei muka tiedä, onko hunnun käyttäminen musliminaisille pakollista? Asian takapajuisuutta ei muuta miksikään se, että uskonnolliset musliminaiset ovat kuriin alistuneet ja haluavat tämänkin tradition siirtää seuraaville sukupolville.

Ettekö te muka oikeasti huomaa, kuinka tällainen yliymmärtävä suhtautuminen islamilaiseen alistamisen traditioon heikentää naisen arvostusta myös Suomessa? Ettekö muka oikeasti oivalla, että hunnut lisäävät jännitteitä eri väestöryhmien välillä? Eivätkö teidän silmänne todellakaan ole avautuneet näkemään, että hyväksymällä hunnut hyväksytte musliminaisten heikomman aseman koko yhteiskunnassa?

Viime vuonna kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala teki lakialoitteen peittävimpien kaapujen kieltämiseksi vapaassa yhteiskunnassamme, mutta oikeusministeriö oli silloin olevinaan sitä mieltä, että se on puuttumista ihmisten perusoikeuksiin. Nyt Euroopan Ihmisoikeustuomioistuin on kuitenkin kertonut koko maailmalle, että Suomen oikeusministeriö oli väärässä. Istuntokauden alkaessa otan asian esiin kollegoitteni kanssa. Lakialoite on uuden tiedon valossa syytä uudistaa.

Arvoisat kollegat, kun tekin nyt tiedätte millaisesta alistamismenetelmästä hunnuissa muslimien omastakin mielestä on kysymys, tulette varmaankin kaikki allekirjoittamaan aloitteen, vai kuinka? Ei kai kukaan teistä halua alistaa muslimityttöjä Suomessa?

James Hirvisaari
(Julkaistu Päijät-Häme -lehdessä 3.9.2014)

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

6 thoughts on “93. Kysymyksiä kollegoille

 1. Jos hunnun ja vastaavien käyttö on vapaaehtoista, niin sitten siitä voi kieltäytyä. Silloin ei voi pakottaa käyttämään sitä. Siitä ei kuitenkaan näköjään kieltäydytä. Mistä se johtuu? Kiinnostaisi tietää mitä tapahtuu jos kieltäytyy laittamasta sitä ja menee ulos paljain päin.

  Ihmettelen ministeriöiden reaktiota edustaja-aloitteisiin ja sitä miksi ne ylipäänsä ottavat kantaa lakialoitteisiin. Ministeriöt eivät säädä lakeja eivätkä kumoa niitä. Se on eduskunta joka voi tehdä niin.

 2. Asian takapajuisuutta ei muuta miksikään se, että uskonnolliset musliminaiset ovat kuriin alistuneet ja haluavat tämänkin tradition siirtää seuraaville sukupolville.

  Joku vuosi sitten luin artikkelin jossa kerrottiin, että naiset ja tyttöjen äidit kannattavat miehiä ja isiä enemmän tyttöjen ympärileikkausta. Ihan sama se on tämän hunnun kanssa.

  Huntu on aivan samanlainen poliittisen, uskonnollisen tai ideologisen vallankäytön väline kuin moottoripyöräkerhojen liivit tai hakaristin kantaminen. Savon Sanomissa poliisi Mansikka-aho totesi natsilipun käyttämisestä näin:

  Lipun pitäminen ei itsessään ole rikos, mutta siitä voi koitua muita ilmiöitä.

  Rikoskomisario Heikki Mansikka-aho Pohjois-Savon poliisista kertoi, että jos kyseessä ei ollut rikos, niin se oli kuitenkin hyvin lähellä sitä.

  – Tässä tulee kysymykseen kiihottaminen kansanryhmää vastaan, ja tällainen liputus on ainakin hyvin lähellä sitä, Mansikka-aho selvitti vielä silloin, kun lippu oli parvekkeella.

  Rikosnimikkeestä seuraa yleensä sakkoja, ja maksimirangaistus on kaksi vuotta vankeutta.

  – Todennäköisesti tässä sakolla selviäisi. Lippu on aina jokin viesti. Pitää miettiä, missä mielessä tätä tehdään. Tässä tarvitsee myös pohtia sitä, miten ihmiset viestiin reagoivat ja kuinka liputus ihmisiin vaikuttaa, Mansikka-aho selvensi.

 3. Nyt kun näistä muslimityttöjen ihmisoikeuksista puhutaan, niin minua jäi ikävästi kaivelemaan, kun siinä ruotsalaiskoulussa paljastui se ympärileikkaustragedia, jossa yhden vuosiluokan ruotsissa syntyneistä tytöistä paljastui 60 ympärileikatuiksi. Asia haudattiin saman tien. Selvittämättä jäi mikä on tilanne koko koulussa, kaupungissa, kunnassa, ruotsissa, skandinaviassa ja eu:ssa.
  Onko Suomi täysin kyvytön toteuttamaan kaikkein perustavimpiakin lastenoikeuksia? Asun täällä itäisessä helsingissä ja näen päivittäin, kuinka somalitytöt jossain vaiheessa menettävät kykynsä kävellä kunnolla ja alkavat ontua niiden ympärileikkausarpiensa johdosta. Miten kasvatetaan tervepäisiä ihmisiä perheessä, jossa osa lapsista silvotaan sanoinkuvaamattoman julmalla tavalla?

 4. Hyvä, että James pitää islam-todellisuuteen liittyviä asioita esillä. Kiitos siitä.

  Toivon sinulle voimia jatkaa sillä saralla.

  Kaunistelevat selittelyt islamista ovat kuvottavia.

  Linkeistä voi katsoa jo vuosisatojen aikana tututuksi tullutta islam-konkretiaa, joka on myös tätä päivää.

  http://www.fida.info/irakissa-pakolaisperheet-ovat-hataavun-tarpeessa/

  http://www.stefanus.fi/2014/07/irak-kaikki-kristityt-ajettu-mosulista/

 5. Hyvä, että James pitää islam-todellisuuteen liittyviä asioita esillä. Kiitos siitä.

  Toivon sinulle voimia jatkaa sillä saralla.

  Kaunistelevat selittelyt islamista ovat kuvottavia.

  Linkeistä voi katsoa jo vuosisatojen aikana tututuksi tullutta islam-konkretiaa, joka on myös tätä päivää.

  http://www.fida.info/irakissa-pakolaisperheet-ovat-hataavun-tarpeessa/

  http://www.stefanus.fi/2014/07/irak-kaikki-kristityt-ajettu-mosulista/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s