James Hirvisaari

97. Mitta täynnä

3 kommenttia

Tänään on surullinen ja iloinen päivä. Ymmärrän, että kansankirkkomme on yksi tärkeä kansaamme yhdistävä tekijä, ja olen paljon siitä asiasta saarnannutkin. Mutta minusta on äärimmäisen vastenmielistä muun muassa se, että politiikka on tunkenut seurakuntiin. Vakavinta on kuitenkin kirkon opillinen linjattomuus ja hengellinen luhistuminen. Pitkällisen pohdinnan ja harmituksen jälkeen tein tyynen valinnan.

Erosin tänään evankelisluterilaisesta kirkosta. Annoin seuraavan lyhyen perustelun:

”Kirkko ei pidä kiinni kristinuskon uusitestamentillisessa mielessä luovuttamattomista arvoista vaan pyrkii miellyttämään kaikkia. Opetus on naiivia hölynpölyä ja spiritualiteetti kadoksissa.”

Kristinuskosta en kuitenkaan ole eronnut enkä luopunut. Kristinusko edustaa mielestäni edelleenkin älyllisesti tyydyttävintä maailmankuvaa ja moraalisesti korkeatasoisinta maailmankatsomusta, ja sen metafysiikka on ylivoimainen verrattuna mihin tahansa kilpailevaan aatteeseen tai opilliseen uskomusjärjestelmään.

Tein ratkaisun. Tuntuu hyvältä.

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

3 thoughts on “97. Mitta täynnä

 1. Uusi Testamentillisessä mielessä olisi hyvä määritellä ne luovuttamattomat arvot. UT on itsekin aika lavea esim. Jeesuksen jumaluuden suhteen.

 2. James, miksi et palaisi itämerensuomalaisille juurillemme versomaan vanhaan kunniaan kuin muinaiset esivanhempamme omana aikanaan? Miksi haluat tunnustaa lähi-itämaalaista kamelipaimenuskontoa muinaisten esivanhempiemme mailla omana aikanasi; siis sitä samaa uskontoa, jonka maillemme tunkeutumista ja jonka nimissä toteutettua sortoa vastaan esivanhempamme taistelivat kunniakkaasti.

  Kristinusko ei ole sisäsyntyinen osa kulttuuriamme. Se on tuotu esivanhempiemme maille väkivalloin, miekan voimalla ruotsalaisten toimesta rautakauden päättyessä Hämeen ristiretkeen; tästä ruotsalaisvalloituksesta alkoi pimeä keskiaika vieraan vallan komennossa esivanhempiemme mailla. Näistä tapahtumista kertoo muun muassa Ruotsin valtakunnan varhaisin historiallinen teos, Erikin kronikka, seuraavasti:

  ”Silloin käski kuningas Erik koko valtakuntaansa,
  sekä ritareita että ritarien vertaisia,
  niin talonpoikia kuin virkamiehiä,
  kuten herrain tapana on,
  sanomaan miehilleen,
  että hän tahtoi sotaan lähdettävän;
  niin käski hän heitä pakanamaalle,
  ja antoi vävylleen toimeksi olla heidän johtajanaan
  pitäen häntä siihen paraimpana.
  Vävy otti toimen mielellään vastaan,
  haluten lisätä herransa kunniaa

  […]

  Perillä kristityt laskivat satamaan;
  lukemattomain kultakeulain määrää
  mahtoivat pakanat olla näkemässä,
  itselleen murheeksi eikä huviksi.
  Kristityt menivät lippuineen maihin,
  heille luonnisti siellä hyvin.
  Heidän kilpensä ja kypäränsä välkkyivät,
  kautta maiden kulkeissaan;
  He tahtoivat halusta mitellä miekkojaan
  pakanallisten Hämäläisten kanssa,
  ja, niinkuin luulen heidän mielineen,
  saadakseen kultaa, hopeata ja karjalaumoja.
  Hämäläiset pakenivat;
  pakanat hävisivät, kristityt voittivat.
  Ken heistä hyvällä suostui
  kristityksi rupeamaan ja kasteen ottamaan,
  hän sai pitää tavaransa ja henkensä,
  ja elää rauhassa ilman riitaa.
  Ken pakanoista niin ei tahtonut,
  hänet peri kuolema.
  Kristityt rakensivat sinne linnan,
  asettaen siihen ystäviään ja lähimmäisiään.
  Linnan nimenä on Hämeen linna (Taffwesta borg),
  josta pakanoilla vielä on huolta,
  maa miehitettiin kristityillä,
  ja, niinkuin oletan, siten on vieläkin.”

  Ruotsin vallan aikana vuosisatoja kestänyt itämerensuomalaisten alkuperäiskulttuurien järjestelmällinen hävitys aloitettiin muun muassa sisäsyntyisen muinaisuskontomme harjoittamisen kieltämisellä saatananpalvontana, suomenuskoisiin kohdistuneilla noitavainoilla, ankaralla kirkkokurilla, kristillisillä kunniamurhilla ja hävittämällä esivanhempiemme pyhimpiä kulttipaikkoja (mm. hiisiä, karhunkallohonkia, tapionpöytiä, kuppikiviä ja miekanhiontakiviä). Historiallisesti tarkastellen kristinusko on ollut maailman väkivaltaisin uskonto, jonka nimissä muun muassa suurin osa eurooppalaisista alkuperäiskulttuureista hävitettiin. Se, että kristinusko on nykyisin melko maltillinen uskonto Euroopassa, johtuu siitä, että eurooppalaiset ovat muuttaneet kristinuskosta maltillisen uskonnon viimeisten vuosisatojen aikana, tästä hyvänä esimerkikinä Suomen evankelisluterilainen kirkko, josta olet vast’ikään eronnut.

  James, haastan sinut vierailemaan muinaisten itämerensuomalaisten esivanhempiemme pyhillä paikoilla, jotta löytäisit omat juuresi ja ottaisit osaa talkoisiin palauttaa esivanhempiemme maille takaisin sen kaiken kauniin, mikä täällä jo kerran oli, ennen ruotsalaiskristittyjen suorittamaa raukkamaista ristiretkeä. Hyviä paikkoja tähän ovat esimerkiksi Aulangon linnavuori (http://fi.wikipedia.org/wiki/Aulanko), jolla sijaitsi Vanajavesilaakson linnavuoriketjun yksi keskeisimmistä linnavuorista, Vanajan harmaakivikivikirkko (http://fi.wikipedia.org/wiki/Vanajan_kirkko), joka perimätiedon mukaan on rakennettu yhden Vanajavesilaakson merkittävimmän kulttipaikan – todenäköisesti uhrilehdon – päälle pimeällä keskiajalla, Viitahaan kuppikivi (http://www.viinanen.org/wordpress/wp-content/uploads/2012/04/viitahaka3_02.jpg), joka on edellä mainitun kirkon välittömässä läheisyydessä sijaitseva hämäläisheimon kulttipaikka, Hämeen linna (http://fi.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4meen_linna), joka toimi ruotsalaishallinnon ylläpitämän veronkannon keskuksena pimeällä keskiajalla, Lepaan kellari (http://www.tyrvanto.net/tarinankohteet), jonka muuriseinään kristityn Piispan kerrotaan kunniamurhanneen kauniin Lepaan Annan elävältä avioliiton ulkopuolisen raskauden vuoksi ja Lapinämmänkivi (http://www.tyrvanto.net/verkko/nahtavyys/tarinat.htm), jossa lappalaisnoidan kerrotaan kironneen ruotsalaisristiretkeläiset alimpaan helvettiin ristiretken taistelujen tuoksinnassa kauniissa Vanajanselän maisemissa.

 3. Jeesus on tie totuus ja elämä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.