James Hirvisaari

100. Budjettikeskustelu

1 kommentti

(Aiemmin pidetty ryhmäpuheenvuoro ja debatti löytyvät edellisestä bloggauksesta.)


KESKIVIIKKO 17.9.2014

 

Klo 10.00 pääministeri Alexander Stubb

James Hirvisaari /m11 (vastauspuheenvuoro): Arvoisa puhemies! Eurosta pitää järjestää kansanäänestys. Uskallatteko sellaisen järjestää? Mutta varsinainen asiani on tämä: Vieraskielisyyden eli maahanmuuttajien määrän perusteella kunnille jaettavien peruspalvelujen laskennallinen valtionosuus on tässä budjetissa peräti 523 miljoonaa euroa. Yrittääkö hallitus kiristää kuntia ottamaan vastaan lisää pakolaisia ja maahanmuuttajia sitomalla kuntien saamat valtionosuudet yhä tiukemmin vieraskielisten määrään? Mielestäni aika törkeätä kiristää muutenkin talousvaikeuksissa painivia kuntia tällä tavalla.

Klo 14.00 ympäristöministeri Ville Niinistö

James Hirvisaari /m11 (vastauspuheenvuoro): Arvoisa puhemies! Uusiutuvalla energialla tuotetulle sähkölle maksetaan tuotantotukea niin sanottuna syöttötariffina. Sitä aiotaan nyt maksattaa veronmaksajilla yli 200 miljoonaa euroa, joka on 60 miljoonaa euroa enemmän kuin tänä vuonna, ja lisäys johtuu erityisesti tuulivoimasta. Se on kuitenkin kovin kallis energiantuotantomuoto, ja tällaisessa taloustilanteessa jokainen siihen satsattu euro on mielestäni pelkkää rahan tuhlausta. Arvoisa puhemies! Energia- ja ympäristöpolitiikkamme perustaminen sokealle idealismille ei mielestäni ole suomalaisten etu.

Klo 15.00 elinkeinoministeri Jan Vapaavuori ja työministeri Lauri Ihalainen

James Hirvisaari /m11 (vastauspuheenvuoro): Arvoisa puhemies! Maahanmuuton kuluja on yritetty piilottaa mahdollisimman monelle eri momentille. Työ- ja elinkeinoministeriön toimialalta maksetaan pakolaisten kotouttamiseen liittyviä kustannuksia lähes 100 miljoonaa euroa. Siellä on 160 000 euroa rasismin ja etnisen syrjinnän ehkäisemiseen, seurantaan ja koulutukseen sekä 1,6 miljoonaa euroa kotouttamisen osaamiskeskuksen perustamiseen – eli täysin tyhjänpäiväistä suomalaisten syyllistämistä ja byrokratiaa. Pakolaisista kunnille maksettaviin korvauksiin on budjetoitu 94,8 miljoonaa. Jos pakolaisbisnes lopetettaisiin, Suomi säästäisi 100 miljoonaa vuodessa pelkästään näissä kotouttamiskustannuksissa, ja arvelenpa, että samalla se kuuluisa rasismikin haihtuisi savuna ilmaan.

Klo 17.00 oikeusministeri Anna-Maja Henriksson

James Hirvisaari /m11 (vastauspuheenvuoro): Arvoisa puhemies! Kuten ministeri mainitsi, oikeusministeriön yhteyteen ollaan kokoamassa suuri joukko erilaisia viranomaisia, jotka Onnettomuustutkintakeskusta lukuun ottamatta ovat kuitenkin toinen toistaan turhempia paperin pyörittelijöitä, joiden ainoa tehtävä on vakuuttaa media omasta tarpeellisuudestaan ja tarjota suojatyöpaikkoja valtapuolueiden poliitikoille. Koko tämä sirkus voitaisiin lopettaa ja säästää viisi miljoonaa. Paras esimerkki itseään turvottavasta byrokratiasta on Vähemmistövaltuutetun toimisto, jota ollaan muuttamassa yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistoksi, jossa työskentelee pitkälti toistakymmentä ihmistä yli miljoonan euron budjetilla. Sellainen johtaa helposti hölmöyksiin ja mielivaltaan, kuten on nähtykin jo monet kerrat. Täysin turhaa byrokratiaa, jonka lopettaminen luultavimmin vain parantaisi erilaisten kansanryhmien välisiä suhteita.

Klo 18.00 sisäministeri Päivi Räsänen

James Hirvisaari /m11 (vastauspuheenvuoro): Arvoisa puhemies! Sisäministeriö kertoo, että Maahanmuuttoviraston hakemuskäsittelyä pyritään edelleen nopeuttamaan. Tämä on oikein hyvä uutinen. Nopeuttamiseen on tarvetta etenkin turvapaikkahakemusten kohdalla. Kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat tulisi myös pystyä käännyttämään välittömästi, vaikka päätöksestä olisi tehty valitus. Toinen hyvä uutinen on se, että vastaanottokeskusten kapasiteettia tullaan edelleen sopeuttamaan ja sisäministeriö on jo pitänytkin yllä ylikapasiteettia ikään kuin odottaen turvapaikanhakijoiden vyöryä. Nyt pitää uskaltaa lopettaa lisää kokonaisia vastaanottoyksiköitä, jotta itse itseään ruokkiva turvapaikkabisnes loppuu ja siitä taloudellisesti riippuvaisten tahojen määrää saadaan vähennettyä.

 

TORSTAI 18.9.2014

Klo 12.00 maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo

James Hirvisaari /m11 (vastauspuheenvuoro): Arvoisa puhemies! Metsähallitukselle on asetettu budjetissa tulostavoite 125 miljoonaa euroa. Korkea tulostavoite on johtanut siihen, että Metsähallitus on valmistellut myyntiin tuhansien hehtaarien kokoisia metsätiloja, joille on vaikea löytää suomalaista ostajaa. Metsät ovat Suomen kansallisomaisuutta, ja niiden myyminen ulkomaille on hyvin lyhytnäköistä politiikkaa. Metsähallitukselle asetettavien tulostavoitteiden on oltava realistisia, jotta ne pystytään täyttämään ilman kansallisomaisuuden myyntiä.

Klo 17.00 sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty

James Hirvisaari /m11 (vastauspuheenvuoro): Arvoisa puhemies! Uutisten mukaan harvinaisten sairauksien määrää on lisännyt matkailun ohella se, että Suomeen tulee enemmän maahanmuuttajia trooppisilta alueilta. On laskettu, että tautien leviämisestä ilmaston lämpenemisen takia tulee ajan oloon maailmanlaajuisesti useiden miljardien kustannuksia. Tiedustelen, missä määrin meillä on havaittavissa terveydenhoitokustannusten nousua asian takia, ja onko näihin tautiepidemioihin henkilökunnan puolesta varauduttu. On hyvin huolestuttavaa, jos sen tyyppiset kuin Ebola, denguekuume, apinamalaria, neekerisankkeri ja etelän maiden vakavat loistaudit ovat leviämässä tänne pohjolaan.

Klo 19.00 liikenneministeri Paula Risikko

James Hirvisaari /m11 (vastauspuheenvuoro): Arvoisa puhemies! Samaa aihetta kuin edustaja Rundgren: Suomessa ei ole minkäänlaisia tienkäyttömaksuja. Auto- ja polttoaineverotus on maassamme ennätyskorkea. Eikö osa verotuksesta voitaisi korvata ulkomaisen raskaan liikenteen tienkäyttömaksuilla? Tämä lisäisi kotimaisten kuljetusyritysten kilpailukykyä ja alemman veron vuoksi lisäisi myös koko kansantaloutemme hyvinvointia. Arvoisa ministeri, voisitteko ottaa tämän harkintaan? Rahaa voisi käyttää myös tiestön kunnossapitoon. Maksakoon osansa vieras, joka tiestöä rasittaa.

 

LOPPUPUHEENVUORO

 

James Hirvisaari /m11: Arvoisa puhemies! Olen nyt kuluvan viikon aikana osallistunut tiiviisti tähän budjettikeskusteluun ja siihen ennen kaikkea – jos joku on havainnut – maahanmuuttopolitiikan perspektiivistä melkein joka aihepiirissä. Mutta tarjoan tässä vielä hyvin lyhyesti muutamia ajatuksia aiheen tiimoilta.

Ensin opetusministerille: Jos koulutuksessa halutaan tehdä säästöjä, se kannattaisi aloittaa ulkomaalaisille tarjotusta ilmaisesta koulutuksesta. Lukukausimaksujen käyttöönotto ulkomaalaisille opiskelijoille olisi helppo tapa lisätä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen tuottoja. Korkeatasoinen maksullinen koulutus houkuttelisi Suomeen parasta opiskelija-ainesta, ja samalla lukukausimaksut pitäisivät ei-toivotun tyhjäntoimittaja-aineksen poissa.

Sitten kulttuuriministerille minulla olisi 2,5 miljoonan euron helppo säästövinkki. Poliittisten nuorisojärjestöjen tuet voisi jättää kokonaan jakamatta. Kyseessähän on vain piilotettu puoluetuki. Jos poliittisin perustein jaetut nuorisojärjestötuet jätetään pois, mitään hyödyllistä ei jää tekemättä.

Ja EU-asioihin ja muuhun kehitysapuun liittyen tässä olisi mainio 2 miljardin säästöehdotus: Lopetetaan kriisinhallinta- ja kehitysavun maksaminen kokonaan ja säästetään miljardi euroa. Lopetetaan myös kehitysavun maksaminen EU:n jäsenmaille ja erotaan EU:sta kokonaan. Sillä säästämme toiset miljardi euroa. Irtiotto olisi toki raskas, mutta mielestäni se olisi pakko tehdä. Suomella on kokemusta selvitä paljon ankarammistakin oloista.

Arvoisa puhemies! Tällä hetkellä Suomi ottaa velkaa maksaakseen muiden valtioiden kustannuksia. Siinä ei ole mitään järkeä. Suomen valtion tulisi olla suomalaisten edunvalvontakoneisto eikä idealistista maailmanparannusta harrastava hyväuskoisten hölmöjen mallimaa ja koko maailman sosiaalivirasto.

 

Muutos 2011 – järkeä maahanmuuttopolitiikkaan

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

One thought on “100. Budjettikeskustelu

  1. Asiaa!! ++

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s