James Hirvisaari

101. Välikysymys: Eriarvoistuminen ja pienituloisten toimeentulo

1 kommentti

DEBATTIPUHEENVUORO:

Arvoisa puhemies! ”Niin minä neitonen sinulle laulan kuin omalle kullalleni.” Suomi-neito on ahdingossa, kuten pääministerikin mainitsi. Yhdyn täysin välikysymyksessä esitettyyn huoleen. Ja työ on tosiaan paras keino torjua köyhyyttä sekä koota varoja sosiaaliturvan ja eläkkeiden maksamiseen. Uutta työtä syntyy tällä hetkellä lähes yksinomaan PK-yrityksissä, joiden toimintaa ei jostakin kummallisesta syystä ole kuitenkaan haluttu kovasti helpottaa.

Arvoisa hallitus! ”Jos olis valtaa niin kuin on mieli…” Mutta mikä on hallituksen mieli? Valtaa olisi, mutta pystyttekö enää nykyisessä tilanteessa tekemään tarvittavia korjausliikkeitä – vai tarvitaanko ennenaikaiset vaalit?

 

RYHMÄPUHEENVUORO:

Arvoisa puhemies!

Köyhyys on keskuudessamme. Se koskettaa niin pienituloisia, eläkeläisiä, lapsiperheitä kuin työttömiäkin, ja viime aikojen trendien mukaan toimeentulo-ongelmia on myös palkansaajilla ja pienyrittäjillä. Valitettavasti eriarvoistuminen näyttää vain lisääntyvän.

Kuten välikysymyksessä todetaan, työ on yksi parhaista keinoista ehkäistä köyhyyttä. Kun ihmiset tekevät työtä, valtio saa verotuloja ja rahoitusta myös muun sosiaaliturvan, muuan muassa lapsilisien ja eläkkeiden maksamiseen. Suomessa on harjoitettu 1990 -luvun puolivälistä lähtien työvoima- ja sosiaalipolitiikkaa yhdistävää aktiivipolitiikkaa, jonka seurauksena sosiaaliturvan tarveharkintaa, sanktioita ja vastikkeellisuutta on asteittain lisätty. Tämän seurauksena työttömyys on muuttunut rakenteellisesta ongelmasta yksilön omiin valintoihin palautuvaksi ilmiöksi.

Viimeisimpänä tämän linjan toimenpiteenä nyt pilotointivaiheessa oleva Risikon, Parpon ja Ihalaisen ”osallistava sosiaaliturva” jossa ideana on, että esimerkiksi 5% kuntien hankintojen arvosta teetettäisiin ilmaiseksi työttömillä. Toisin sanoen kun nämä työt olisi kuitenkin tehtävä, tuhotaan 5%:lla kuntien hankkeiden arvosta oikeita työpaikkoja ja samalla ostovoimaa.

Hallitus näkee ongelmaksi vain syrjäytymisen, ei sen aiheuttajia. Sen sijaan että hallitus omilla toimillaan turvaisi köyhille toimeentulon, heitä pyritään vain osallistamaan. Hyvä hallitus: pelkkä osallistuminen ei poista kenenkään köyhyyttä, vaan sen tekee palkkatyö!

TEMmin elokuun työllisyyskatsauksen mukaan meillä oli 568000 työnhakijaa, ja avoimia työpaikkoja oli kuun lopussa yhteensä 28 700. Tuoreessa kuntaliiton selvityksessä todettiin, että pitkään työttömänä olleista kahdeksalla kymmenestä on korkea motivaatio kouluttautua tai työllistyä. Kuten luvuista ilmenee, työpaikkoja ei vain ole olemassa.

Arvoisa puhemies!

Hallituksen politiikka perustuu kahteen kovin kiistanalaisen uusklassisen talousteorian oletukseen: liian avokätinen ja vastikkeeton sosiaaliturva houkuttelee työttömät vapaamatkustajiksi, ja toinen oletus on, että työpaikkoja syntyy kunhan työvoiman tarjontaa on riittävästi.

Itse ihmettelen suuresti, miksi näitä teorioita ei sovelleta maahanmuuttopolitiikassa, vaan ainoastaan suomalaisten työttömien kurjistamiseen. Näyttää siltä, että hallituksen ainoa keino työttömyyden ja köyhyyden poistamiseen on tuoda maahan lisää köyhiä maailmalta. Ehkä olisi jo aika herätä huomamaan, että EI TOIMI.

No mistä niitä työpaikkoja sitten löytyy?

Jospa vaihdettaisiinkin teoriaa? Esimerkiksi siihen, joka toteaa, että köyhät ovat taloudellisesti toimeliaampia kuin rikkaat, ja köyhien saadessa rahaa se palautuu useimmiten kulutukseen ja virkistää näin vähitellen koko yhteiskunnan taloutta. Kysymys kuuluukin, haluammeko me lisätä suomalaisen yhteiskunnan taloudellista toiminnallisuutta? Se ainakin on jo nähty, että nykyiset aktivointitoimenpiteet eivät aktivoi.

Pienyrittäjyyttä pidän yhtenä tärkeimmistä keinoista poistaa työttömyyttä. Sen sijaan, että kutsumme itsensä työllistäviä luuseriyrittäjiksi, meidän tulisi tehdä kaikkemme pien- ja yksinyrittäjyyden kannustamiseksi.

Yksi keino voisi olla yrittäjien arvonlisäverollisen toiminnan alarajan 8500 euron nosto kaikille yrittäjille 22500 euroon, ja sen seurauksena yrittäjien perusvähennyksen eli arvonlisäveron liukuvan alarajahuojennuksen voisi nostaa 50000 euroon. Veronkorotusten sijaan voisi siis tarjota verojen laskua ja muutenkin yritystoiminnan aloittamiskynnyksen madaltamista.

Arvoisa puhemies!

Vaikuttaa siltä, että hallitus on aika henkitoreissaan, kun pääministerikin jo totesi, että enää ei ole varaa sössiä. Kannatan edustaja Kivelän esittämää epäluottamuslausetta.

 

(Eduskunnassa 23.9.2014 – James Hirvisaari /m11)

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

One thought on “101. Välikysymys: Eriarvoistuminen ja pienituloisten toimeentulo

  1. Tässäpä pöhkö idea: mitäpä jos ei tehtäisi tätä työllistämistä näin saatanan vaikeaksi, kalliiksi ja turhauttavaksi. Kyllä valittajia riittää lynkkaamaan pienyrittäjiä siitä että ovat olemassa, mutta ei yhtään intoa laskea turhia kuluja ja ennen kaikkea turhaa byrokratiaa palkkaamisesta.

    Kymmenen vuotta sitten saatoin palkata kesäharjoittelijan pienellä vaivalla. Tänä päivänä se vaatii kekotolkulla lisää paperisotaa, kuluja menee enemmän ja työntekijä saa vähemmän.

    Onko se nyt näissä oloissa minkään asteen ihme ettei ole töitä, kun koko valtioneuvosto virkamiesarmeijoineen rakentaa barrikadeja työn eteen sen minkä pullakahveiltaan ehtivät.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.