James Hirvisaari

103. Rautalankaa: kansalaisuus ja kansallisuus

1 kommentti

Viisumianomuksen kohdat ”kansalaisuus” ja ”kansallisuus” tuntuvat tuottavan anojille päänvaivaa.

Sana kansalaisuus johtuu sanasta kansalainen, joka tarkoittaa ihmistä suhteessa siihen valtioon, johon hän kuuluu ja jonka valtiolliset ja yhteiskunnalliset oikeudet hänellä on. Puhumme Suomen kansalaisista, siirtolaisesta voi tulla Ruotsin kansalainen ja juhlapuheissa tervehditään arvoisia kansalaisia.

Sanalla kansallisuus tarkoitetaan kuuluvuutta johonkin kansaan tai kansakuntaan, tiettyyn kieli- ja kulttuuriyhteyteen. Esimerkiksi joku on kansallisuudeltaan suomalainen tai vierasta kansallisuutta. Toinen kansallisuus-sanan merkitys on ’kansa, kansakunta’, esimerkiksi vähemmistökansallisuus, Neuvostoliiton kansallisuuksien neuvosto.

Joissakin valtioissa asuu useita kansallisuuksia, vaikka kaikilla on sama kansalaisuus. Kansallisuuden käsite ei ole samalla tavoin virallisesti ja juridisesti määritelty kuin kansalaisuus.

Viisumianomuksen kohtaan ”kansalaisuus” kirjoitetaan Suomen ja kohtaan ”kansallisuus” suomalainen.

 

LÄHDE: Kielikello

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

One thought on “103. Rautalankaa: kansalaisuus ja kansallisuus

  1. Rautalankaa: Somali voi olla Suomen kansalainen mutta ei kansallisuudeltaan suomalainen. Hän on suomensomali. Kuten suomalaisesta siirtolaisesta ei tule ruotsalaista, vaikka hänellä olisi Ruotsin kansalaisuus. Hän on ruotsinsuomalainen.

    Toisaalta sukupolvia Suomessa asunut suomenruotsalainen voi identifioida itsensä joko Suomessa asuvaksi ruotsalaiseksi tai äidinkieleltään ruotsia puhuvaksi suomalaiseksi. Vastaavasti sama koskee esimerkiksi saamelaisia tai satoja vuosia Suomessa asuneita mustalaisia.

    Kansalaisuuden voi saada hetkessä, mutta kansallisuus ei vaihdu yhdessä sukupolvessa. Se ei välttämättä vaihdu ikinä, eikä ole tarviskaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s