James Hirvisaari

119. Vallanpitäjät pelkäävät kansaa

2 kommenttia

Laatimaani lakialoitteeseen, jossa ehdotetaan kansanäänestystä Nato-jäsenyydestä vuoden 2015 eduskuntavaalien yhteydessä, tuli lisäkseni vain yksi allekirjoittaja.

Eduskunnalla olisi ollut kaikki valta järjestää kansanäänestys aiheesta lakialoitteeni pohjalta.

Äänestys olisi hoitunut helposti, nopeasti ja kustannustehokkaasti jo puolen vuoden päästä, jos vain tahtoa olisi löytynyt. Jos kansan ääntä olisi oikeasti haluttu kuulla.

Useiden puolueiden edustajat ovat puhuneet Nato-kansanäänestyksen puolesta, mutta viimeistään nyt on päivänselvää, että sellaiset puheet ovat vain sanahelinää vaalien alla. Tyhjiä lupauksia joka ikiseltä.

Älä usko vallanpitäjien valheita. Heitä ei todellakaan kiinnosta kansalaisten mielipide vaan oma poliittinen ura ja valta-asema.

Vallanpitäjät pelkäävät ja samalla halveksivat kansaa. Vallanpitäjiä ei kiinnosta sinun mielipiteesi vaan ainoastaan sinun äänesi.

Eduskuntapuolueista ainoastaan Muutos 2011 vaatii johdonmukaisesti kansanäänestyksiä ja on myös ainoana puolueena tehnyt niistä lakialoitteita. Kaikki muut ovat tekevinään. He koventavat retoriikkaa vaalien alla, mutta eivät todellisuudessa tee eivätkä aiokaan tehdä mitään itse asian edistämiseksi. He eivät halua luopua omasta vallastaan kansan hyväksi, vaan roikkuvat kiinni oman valtansa rippeissäkin kynsin ja hampain.

Valta sille, jolle valta oikeasti kuuluu. Suoraa demokratiaa edustuksellisen demokratian rinnalle.

Se toinen aloitteen allekirjoittaja on suuresti arvostamani kansanedustaja Olli Immonen.

Aloitteen lähetekeskustelu lienee parin-kolmen viikon päästä.

Rökitystä luvassa.

 

Muutos 2011 – erilainen puolue

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

2 thoughts on “119. Vallanpitäjät pelkäävät kansaa

 1. ”Onko Suomi enää demokratia?” – rajua kritiikkiä päättäjille Kanava-lehdessä
  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288755261449.html

  Tutkijan mukaan puolueet ja kansalaiset ovat Suomessa etääntyneet niin kauas toisistaan, että puolueiden ei voi edes katsoa edustavan äänestäjiään suhteessa valtioon.
  Turun yliopiston poliittisen historian emeritusprofessori Jorma Kalela kritisoi Kanava-lehden artikkelissaan suomalaista päätöksentekojärjestelmää kovin sanoin.

  – Tällaisessa tilanteessa vallankäyttöä ei voi kutsua demokraattiseksi; poliittinen järjestelmä vain varmistaa valtiovallalle tärkeän jatkuvuuden, Kalela kirjoittaa.

  Hänen mukaansa suomalainen nykydemokratia on jakaantunut kahteen maailmaan: puolueisiin ja valtiolliseen politiikkaan kehyspäätöksineen sekä niihin tilanteisiin, jotka määrittävät kansalaisten itsensä mielestä heidän elämäänsä.

  – Näiden maailmojen yhteys on ohuen ohut, mutta sitä eivät puolueet myönnä.

  Valtiollisen politiikan lähtökohtina ovat sekä hallituksessa että oppositiossa talouskasvun varmistaminen ja sen vaatima kansainvälisen kilpailukyvyn turvaaminen. Tämän yksimielisyyden seurauksena politiikka on Kalelan mukaan muuttunut pelkäksi hallinnoksi, joka perustelee ratkaisujaan välttämättömyydellä ja kieltää niiden perustumisen valintoihin.

  Esimerkiksi kansalaisten työllisyyteen ja työllistymiseen liittyvän uuden tilanteen käsittely typistyy politiikassa ainaiseksi puheeksi työpaikkojen lisäämisestä, jolla voidaan tarvittaessa perustella mitä tahansa talouspoliittisia tavoitteita.

  – Ilmiön kääntöpuolesta eli politiikan alistamisesta taloudelle suomalaiset poliitikot ovat yhtä hiljaa kuin kollegansa muissa länsimaissa. Kansalaiset taas ovat tosiasiallisesti antaneet puolueille avoimen asianajovaltakirjan talouskasvun edistämisessä, Kalela ihmettelee.

  Hän rinnastaa puolueiden ja äänestäjien suhteen uimahyppykilpailun tuomarina toimimiseen.

  – Kansalaiset arvioivat vaaleissa sitä tyyliä, jolla kilpailijat toteuttavat suorituksille ennalta annetut vaatimukset, Kalela kirjoittaa.

  Hänen mielestään vapaat vaalit ja parlamentille vastuunalainen hallitus eivät enää riitä toimivan demokratian kriteereiksi. Ylhäältä ohjautuva politiikka ei jätä juurikaan tilaa tavoitteille, jotka lähtisivät ihmisten omista arvoista ja näkemyksistä.

  – Kansalaisilla ei ole todellisia mahdollisuuksia käyttää julkista valtaa hyvän elämän varmistamiseen sellaisena miksi he itse sen määrittävät.

  Johannes Kotkavirta

 2. ”Tampereen yliopiston tiedotusopin emeritusprofessori Pertti Suhonen on tutkinut yleistä mielipidettä ja demokratiaa yli 40 vuotta. Vaikka kansanäänestys tuntuu puhtaaseen edustuksellisuuteen tottuneessa Suomessa varsin radikaalilta keinolta, Suhonen ei tyrmää ajatusta, vaan näkee kansanäänestyksissä mahdollisuuden kehittää demokratiaa.”

  http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/enta_jos_maan_asioista_paattaisi_kansa_

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s