James Hirvisaari

125. Änkyrät

1 kommentti

Julkisuudessa on ollut mielestäni suhteettoman paljon kritiikkiä kotikuntani Asikkalan kunnanjohtoa ja poliittista kulttuuria kohtaan. Myös Seutuneloset on antanut runsaasti tilaa kritiikille.

On toki ihan hyvä, että kriittiset äänenpainot saavat kuuluvuutta, kuuluuhan se oleellisesti sananvapauteen. Kynnys kirjoittaa on kuitenkin matalampi aina niillä, joita jokin asia harmittaa. Positiivisen palautteen antaminen onkin sen tähden painoarvoltaan paljon merkittävämpää. Toisaalta lehdistön tehtävä on välittää informaatiota. Skandaalijuttuja ja kohujen nostatuksia olisi silti vakavasti otettavassa tiedonvälityksessä vältettävä. Jos joku järjestää Asikkalassa mielenosoituksen, tokihan se on uutinen. Agitoiminen ja kansan villitseminen on loppujen lopuksi aika helppoa, jos väylä löytyy. Onneksi paikallislehdet ovat alueellamme jokseenkin riippumattomia, joskin toisinaan poliittinen väritys näkyy toimittajien teksteissä.

Itse en kovasti lehtiin kirjoituksiani lähettele, koska oma areenani on sosiaalinen media. Sen kautta olen politiikkaan tullut, ja siellä olen toimintaani jatkanut hyvinkin ahkerasti. Minulla on lehdissä muutama vakiopalsta kuten tämä Seutunelosten kolumnivuoro, josta kiitän toimitusta. Mutta virtuaalimaailmassa esimerkiksi blogini on varsin suosittu, ja lukijoita on parhaimmillaan kymmeniä tuhansia. Kuitenkin myös internetissä voi kohdata mielivaltaista sensurointia. Jopa verkkolehti voi olla hengeltään poliittisesti korruptoitunut. Siitä esimerkkinä mediakentän pohjanoteeraus Uusi Suomi, joka on evännyt minulta – kansanedustajalta – kirjoitusoikeudet kokonaan. Minusta se on demokratian halventamista ja poliittisten toimintavapauksien rajoittamista.

Takaisin Asikkalaan. Itselläni ei ole mitään muuta kuin kehuttavaa Asikkalan asioiden hoidossa. Olemme miehekkäästi vastustaneet itsenäisyytemme menetystä. Olemme pyrkineet säilyttämään kylien vetovoimatekijöitä kuten kyläkouluja. Olemme lähettäneet ministeriöille laadukkaita vastauksia milloin mihinkin kysymykseen. Emme tanssi kenenkään pillin mukaan. Taloutemme on olosuhteisiin nähden kutakuinkin kunnossa. Haluamme mielihyvin tehdä yhteistyötä kaikkien kanssa.

Mutta olipa aihe mikä tahansa, muutamalla luottamushenkilöllä on kummallinen vimma heittää hiekkaa rattaisiin. Heidän mielestään mikään ei ole koskaan hyvin. Kaikista 35 kunnanvaltuutetusta onneksi vain muutama narisee jatkuvasti. Siinä mielessä meillä on asiat oikein hyvin.

Olen kunnanvaltuuston 1. varapuheenjohtaja vielä pari kuukautta. Olen parin vuoden ajan seurannut keskustelua ja kunnanhallituksen toimintaa erittäin läheltä. Mielestäni Asikkalaa johdetaan sekä viranhaltijatasolla että luottamushenkilötasolla erittäin laadukkaasti. Toivon, että hyvä meininki jatkuu.

Parantamisen varaa olisi silti paljonkin, erityisesti ilmapiirin suhteen. Politiikkahan on parhaimmillaan aatteiden kilpailua eikä ihmisten välistä halveksuntaa tai vihanpitoa. Kilpailun tulee olla aina reilua, joten politiikkakin voi olla reilua. Epäreilua kilpailijaa pidetään törppönä. Samoin pitäisi olla politiikassa. Suomalaisethan ovat urheilukansaa. Mielestäni minkäänlainen jyrääminen tai varsinkaan töykeys ei istu yhdenkään johtohenkilön pirtaan. Kunnanjohtajamme on malliesimerkki hyvästä ja reilusta johtamisesta, mutta hän onkin urheilumiehiä. Tokihan reippaus asenteissa ja työn jäljessä näkyy.

Luottamushommat ovat vapaaehtoisia, ja niitä voi tehdä joko hyvillä mielin tai sitten hampaat irvessä. Mielelläni jakaisin aika monille henkilöille palkintoja hyvästä työstä. Muutaman passittaisin jäähylle. Eikä kysymys ole puolueesta vaan yhteistyöhön kykenemättömistä persoonista. Änkyröistä.

 

Julkaistu Seutunelosissa 29.10.2014

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

One thought on “125. Änkyrät

 1. Asiat varmaan hyvin, mutta sen tuulen havinan keskellä muutakin, joka hyvä tietää.

  Luin valaisevaa asiaa vanhusten kohtelusta Asikkalassa.

  Tapahtuneita tosiasioita, joiden kohteena ovat ihanko ”vapaaehtoisesti”, eivät ”hampaat irvessä”? Suhteettoman paljon kritiikkiä? Onko maamme hallitukset ja niiden harjoittama lepsu maahanmuuttopolitiikka saanut suhteettoman paljon kritiikkiä osakseen?

  Päijänteen Lehti 16.10.2014, 10/2014 sivu 4:

  Ja täältä. Päijät-Häme 22.10.2014, 43/2014 sivut 3 ja 5:

  http://www.e-pages.dk/paijat/99/

  Salonkikelpoisuus. Sen huomattu politiikassakin olevan lopulta kaiken A ja O

  ”Änkyröitä” nousee ja niitäkin tarvitaan silloin kun vanhukset ajetaan herrahenkisten tieltä asunnostaan evakkoon. Änkyröitä tarvitaan silloin kun vanhusten hoito siirretään yksityiselle sektorille ilman järkisyitä ja vastaukseksi kunnanjohtajat(t) asiallisiin kysymyksiin antavat mitään sanomatonta puutaheinää. Siis aivan samoin kuin maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvienkin kysymyksiin on vastattu. Ministerit ja kansanedustajat antavat myös juuri samanlaisia vastauksia änkyröille eli mielestään niille yhteistyökyvyttömille, jotka kehtaavat vastustaa lepsua maahanmuuttopolitiikkaa kuin myös muutakin EU-politiikkaa liittovaltiokehityksineen.

  Änkyröitä nousee ja tarvitaan kun kiinteistöverot nousevat vuodesta toiseen.

  Änkyröitä nousee ja tarvitaan kun verovaroja tuhlataan jonninjoutavaan tilataiteeseen ja samalla ajetaan vanhukset pois asunnoistaan leikaten vanhusten hyvinvoinnista.

  Änkyröitä syntyy ja tarvitaan kun yhteistyökyvyttömyyden leima lyödään samankaltaisin perustein kuin rasistiksi leimatessakin.

  Änkyröitä on tarvittu kun maahanmuuttopolitiikan hulluutta on vastustettu – se vastustaminen on änkyröintiä valtaa pitävien poliittisten puolueiden harjoittamaa politiikkaa vastaan ja siten heidän mielestään niin ihanan konseksuksen häirintää.

  Miten olisi, ellei yhtään pienpuoluetta olisi ollut änkyräpiikkinä valtaa pitäneiden lihassa?

  Niinhän se usein on, että kaverin mätiäkin lauluja lauletaan vaikka kuinka totuuden torvena esiinnytään. Kritiikkiä itse kyllä esitetään, mutta ei itse tosiasiassa asiallistakaan kritiikkiä siedetä.

  Se oma ura politiikassakin on useimmin se todellinen kannustin eikä niinkään kokonaisvaltainen rehellisyys ja oikeudentunto.

  Ikävä maku jää siitä, että henkilöt, jotka sanoillaan silloin tällöin antavat ymmärtää olevansa vähäosaisten tukena kapitalismin ja sosialismin iestä vastaan, kuitenkin tosiasiallisesti kannattavat päätöksiä, jotka ovat päinvastaisia.

  ”Luottamushommat ovat vapaaehtoisia, ja niitä voi tehdä joko hyvillä mielin tai sitten hampaat irvessä.”

  Edellä oleva kuulostaa vanhojen puolueiden tapaiselta eli ”mitä siinä häiriköit, tämä on vapaaehtoisten hauskanpitopaikka”. Hauskanpitäjillä mielestään ei ”liikaa rahaa” ole ollut koskaan eikä nykyisinkään, varsinkaan niillä yli 6000 euron nettotuloilla toimeen tulevilla. Sitä tosiliikaa rahaa lienee sitten niillä ilman yhteiskunnan tukia vaikkapa alle 1200 nettotuloilla elävillä. Yhden henkilön taloudessa maksat ihan kaiken – ne jatkuvasti kohoavat kiinteistöverotkin jos omakotitalossa asuu. Mene vuokra-asuntoon voisi, joku sanoa. Kyllä, niinkin voi tehdä, mutta sen vuokra-asunnon omistaa myös joku, jonka tilille vuokratulot menevät.
  Asuvatko asunnon vuokraajat vuokra-asunnossa? Ehkä jotkut jostain syystä.

  Änkyrä? Takavuosien vasemmistopiireissä vaikuttaneiden lisäksi sillä näköjään tarkoitettaneen hyvänkin asian puolesta suoraselkäisesti periksi antamattomia, jotka leimataan vastarannan kiiskeiksi ja yhteistyökyvyttömäksi. Todella yhteistyökyvytön tarkoittaa kuitenkin todella ihan muuta. Onhan niitäkin olemassa. Ja niissäkin, jotka sitä yhteistyökyvykkyyttä peräänkuuluttavat.

  Yhteistyökykyinen? Sillä puolestaan tarkoitettaneen käytännössä perässähiihtäjää tai tuuliviiripelleä eli epäoikeudenmukaistenkin typerien päätösten hyväksyjää.

  Urheilutaustaisuutta ikään kuin hyvänä itseisarvona politiikassa en liputtaisi noin hulppeasti. Toki, onhan tärkeää olla hyvissä väleissä heidän kanssaan…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s