James Hirvisaari

130. Varjobudjetit

Jätä kommentti

 DEBATTI:

Arvoisa puhemies!

Kyllähän nuo budjetin viilaukset ovat tavallisesti pelkkiä hienosäätöjä, joilla puolueet pyrkivät epätoivoisesti erottumaan toisistaan, mutta radikaaleja ratkaisuja ei uskalla esittää kukaan. No ehkä kehitysavusta leikkaaminen on jokseenkin hyvä yritys, mutta muuten on ollut aika tylsää kuunneltavaa.

Tällaisessa tilanteessa toivoisi kuulevansa paljon rohkeampiakin linjanvetoja. Esimerkiksi eroaminen EU:sta ja eurosta yhtenä vaihtoehtona olisi yksi sellainen.

Muutos 2011 on siitä erilainen puolue, että se uskaltaa ja nimenomaan haluaa kysyä kansan mielipidettä suurista asioista. Kun kansalta tulee suoran demokratian kautta selkeä suunnan näyttö, on paljon helpompi tehdä politiikkaa ja myös suunnitella talousarvioita.

Haluan antaa meille nyt ihan ilmaisen neuvon: pitää järjestää kansanäänestyksiä!

 

VARSINAINEN PUHEENVUORO:

 

Arvoisa puhemies!

Perussuomalaiset haluavat laajentaa veropohjaa oikeudenmukaisella tavalla ottamalla verotuksen piiriin suurten säätiöiden ja yhdistysten saamat pääomatulot, kuten osingot, vuokratulot ja myyntivoitot. Hyvä ajatus, mutta miksi rajoittua suuriin säätiöihin? Tokihan myös poliittisten puolueiden tukisäätiöiden pääomatulot on pistettävä verolle!

Poliittisten puolueiden tukemisesta voitaisiin muutenkin helposti säästää: puoluetuen poistaminen säästäisi 34 miljoonaa euroa veronmaksajien rahoja. Poistamalla poliittisten nuorisojärjestöjen tuet valtio voisi helposti säästää 2,5 miljoonaa euroa.

Kehitysavusta väännetään täällä kovasti, ja perussuomalaisia, jotka haluavat hiukan nipistää kehitysapurahoista, moititaan ankarasti milloin itsekkyydestä milloin rasismista. Itse haluan kokonaan kiistää Suomen velvollisuuden maksaa kehitysapua maan ääriin. Suomi elää tällä hetkellä velaksi – ja on jo pitkään elänyt velaksi – ja meillä on vastuu pitää huolta omista kansalaisistamme. Lopettamalla kehitysapu kokonaan saataisiin yli miljardin euron säästöt. Myös ajan mittaan aivan äärimmäisen kalliiksi käyvälle haittamaahanmuutolle pitää saada täys-stoppi. Suomen ei pidä toimia koko maailman sosiaalivirastona.

Politiikassa on kyse asioiden laittamisesta tärkeysjärjestykseen. Itse asetan aina etusijalle oman maan ja oman kansan. Koko maailmaa emme kerta kaikkiaan voi pelastaa. Siksi tulee panostaa ennen kaikkea omien kansalaistemme hyvinvointiin, ja on voitava rohkeasti leikata sellaisesta, joka ei tue tätä tavoitetta.

Arvoisa puhemies!

Molemmat pääoppositiopuolueet tuntuvat olevan hyvinkin yksimielisiä siitä, että hallintobyrokratiaa on vähennettävä. Kannattaisi kuitenkin etenkin keskustapuolueen muistaa, että byrokratiaa on syntynyt osaltaan siksi, että poliittisten puolueiden silmäätekeville on pitkin matkaa luotu hyväpalkkaisia suojatyöpaikkoja ja palkkiovirkoja.

Jos täysin turhat ja röyhkeää valtaa käyttävät kaikenmoisten valtuutettujen virat ja toimistot lopetettaisiin, valtio säästäisi 5 miljoonaa eikä mitään tarpeellista jäisi tekemättä. Myös vuonna 1997 perustettu ja poliittisesti orientoitunut valtakunnansyyttäjänvirasto tuntuu olevan turha laitos, jonka pitää keksiä itselleen tekemistä ja joka käyttää aikaa ja rahaa esimerkiksi kansalaisten suun tukkimiseen. Siitä säästöä toiset 5 miljoonaa.

No nämä ovat pikkurahoja, mutta arvoisa puhemies!

On kuitenkin yksi asia, jolla voitaisiin saavuttaa todella merkittäviäkin talousvaikutuksia, mutta jota kumpikaan pääoppositiopuolue ei uskalla edes mainita: eroaminen EU:sta ja eurosta. Suomi maksaa EU:lle vuosittain erilaisina maksuina pari miljardia euroa, joista vajaa miljardi palautuu takaisin. Eroaminen EU:sta toisi heti miljardin suoran säästön, ja se toinen EU:n kautta kierrätetty miljardikin voitaisiin käyttää fiksummin.

Eroaminen eurovaluutasta ja oman, vapaasti kelluvan valuutan käyttöönotto toisi Suomen teollisuudelle merkittävän kilpailuedun sekä viennissä että kotimarkkinoilla. Oman valuutan laskeminen vapaasti kellumaan olisi paljon oikeudenmukaisempi tapa kuin tällä hetkellä toteutettava, kivulias sisäinen devalvaatio.

Arvoisa puhemies!

On oireellista, että kumpikaan pääoppositiopuolueista ei uskalla edes mainita EU- tai euroeron mahdollisuutta. Ainoana eduskuntapuolueena Muutos 2011 haluaa näistä kansanäänestykset. Suomi tarvitsee MUUTOSTA, kuten täällä on hyvinkin monen edustajan suulla tänään kuulutettu.

 

Puheenvuorot eduskunnassa 12.11.2014.

 

VIDEOT:

DEBATTI:
http://verkkolahetys.eduskunta.fi/webtv.case#c=40799798&v=41312054&p=3579152&t=2

VARSINAINEN PUHE:
https://www.youtube.com/watch?v=wv7VorNuTQo
(VARALLA: http://verkkolahetys.eduskunta.fi/webtv.case#c=40799798&v=41312054&p=12381966&t=2)

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s