James Hirvisaari

141. Homoliittojen torppaus

4 kommenttia

 

James Hirvisaari /m11: Arvoisa puhemies! Kansalaisaloite avioliittolain muuttamisesta on saavuttamassa eduskunnan hyväksymisen. Aloitetta on markkinoitu tasa-arvoisena avioliittolakina, vaikka kyseessä on tarkkaan ottaen avioliittokäsitteen muuttaminen juridisesti myös samansukupuolisten väliseksi liitoksi. Ensimmäisessä käsittelyssä eduskunta ei hyväksynyt lain sisältöä valiokunnan mietinnön vaan vastalauseen mukaisena, ja nyt tässä kakkoskäsittelyssä laki voidaan joko hyväksyä tai hylätä.

Kansalaisaloitteisiin suhtaudun lähtökohtaisen myönteisesti, ja toivoisin niiden menevän aina kansalaisten ratkaistaviksi kansanäänestysten kautta. Samansukupuolisten avioliitto jakaa kansaa hyvin voimakkaasti, ja minusta näin merkittävä asia pitäisi ilman muuta viedä kansanäänestykseen. Toinen ajankohtainen esimerkki on Nato, jonka jäsenyydestä olisi myös aivan välttämättä ja viivyttelemättä kysyttävä kansalaisten mielipidettä. Vaikeat asiat on näet helpompi hyväksyä, jos niillä on takanaan kansan enemmistön tuki. Kansanäänestys toimii tällöin samalla myös kansakunnan sielunhoitona.

Kansakunnan ja erityisesti kristikunnan sieluun on avioliittokäsitteen muuttamisesta jäämässä syvä haava. Kirkosta onkin eronnut viikon aikana yli 20 000 henkeä, koska arkkipiispa antoi vuolaan siunauksensa homoliitoille. Vastareaktio ilmentää kansalaisten kielteisyyttä asialle.

Arvoisa puhemies! Tasavallan presidentti on kantanut huolta kansakunnan jakautumisesta ja olisi pitänyt pariliitto-nimitystä parempana. Itsekin sitä lakivaliokunnan käsittelyn aikana ehdottelin etsiessäni vaihtoehtoa, joka parantaisi vähemmistöjen asemaa, mutta ei loukkaisi ketään.

On röyhkeää väittää, että avioliitto-käsitteen muuttaminen ei muka olisi keneltäkään pois tai että se ei ketään loukkaisi. Ja kuinka ihmeessä miehen ja naisen välinen instituutio voisi yhtäkkiä olla jotakin muuta kuin miehen ja naisen välinen? Mielestäni aivan käsittämätöntä höperyyttä! Jos naimisissa oleva liberaali onkin sitä mieltä, että avioliitolle voi tehdä ihan mitä tahansa, niin perinteistä avioliittoa pyhänä pitävälle konservatiiville se on häväistys. Katolisessa kirkossa avioliitto on jopa sakramentti, ja sen pyhyysarvo on joka tapauksessa suuri koko kristikunnassa.

Te kuitenkin olette halunneet vähät välittää suuresta ihmisjoukosta ja polkea jalkoihinne sen, mikä heille on pyhää – sukupuolivähemmistöjen omituisten vaatimusten takia. Olette nähneet, kuinka voimakkaasti kansa reagoi pahoinvoinnilla, ja todellakin hämmästelen sitä, jos se ei yhtään mitään teille merkitse. Mutta vielä on mahdollisuus kannan tarkistukseen.

Arvoisa puhemies! Edellä olevan perusteella esitän, että käsittelyssä oleva avioliittolain muutosehdotus hylätään. Arvoisa edustaja, jos olet samaa mieltä, voit hylkäysehdotusta kannattaa. Lisäksi ehdotan eduskunnan hyväksyttäväksi lausuman, joka kuuluu näin:

”Eduskunta edellyttää, että avioliittokäsitteen laajentamisesta lainsäädännössä koskemaan myös samaa sukupuolta olevia pareja järjestetään neuvoa-antava kansanäänestys ennen asianomaisten lakien mahdollista muuttamista.”

Pyydän huomaamaan, että tätä lausumaa ehdotan joka tapauksessa, olipa eduskunnan päätös mikä tahansa. Arvoisa edustaja, jos olet kanssani samaa mieltä kansanäänestyksen tarpeellisuudesta, ilmaise toki lausumalle kannatuksesi.

Arvoisa puhemies! Minua ei pientä hiventäkään hävetä seisoa tässä paikassa selkä suorana ja vedota eduskuntaan perinteisen avioliiton puolesta.

 

 

James Hirvisaari /m11: Arvoisa puhemies! Tänä kansainvälisenä ihmisoikeuksien päivänä soisin, että kaikkia ihmisoikeuksia kunnioitettaisiin todellakin tasa-arvoisesti ja ilman syrjintää. Kukaanhan ei ole rakkautta kieltämässä, mutta kovin vaikeaa tuntuu olevan joillakin käsittää, että tässä ollaan polkemassa helposti maahan toisen pyhää.

 

Puheenvuorot eduskunnassa 11.12.2014

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

4 thoughts on “141. Homoliittojen torppaus

  1. Iltapäivälehti kirjoitti: Nyt tasa-arvoisen avioliittolain myötä jokainen suomalainen voi solmia avioliiton haluamansa ihmisen kanssa.
    Tämä ei pidä paikkansa, ei laki ole tasa-arvoinen. Sisarukset ja lähisukulaiset eivät edelleenkään saa avioitua. Entäpä moniavioisuus? Alaikäisen kanssa avioliitto? Eläimen kanssa? Eikun kansalaisaloitteita peliin!

  2. Mikä saatanan idiootti sinä olet!? Anna nyt vittu ihmisten mennä puolisoidensa kanssa naimisiin! Mitä se on sinulta pois!? Avioliitto-käsite ei muutu! Avioliitto Raamatun mukaan on miehen ja monen naisen välinen! Avioliitto on Raamatun mukaan kahden orjan välinen! Avioliitto on Raamatun mukaan raiskaajan ja hänen uhrinsa välinen! Vitun paskiainen! Haista paska! Vituttaa tällainen ylimääräinen vääntö kun vain haluaisin puolisoni kanssa naimisiin!

    • Viittaat Vanhaan testamenttiin. Uusi testamentti eli kristittyjen kirja on täysin selkeä. Kuinka miehen ja naisen välinen liitto voisi yhtäkkiä olla jotakin muuta kuin miehen ja naisen välinen, ei mitenkään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s