James Hirvisaari

151. Paperittomien terveydenhoito

1 kommentti

DEBATTIPUHEENVUORO

James Hirvisaari /m11 (vastauspuheenvuoro): Arvoisa puhemies! Mitä enemmän tätä esitystä mietin, sitä vuolaammin sisältäni kumpuaa täysin painokelvotonta tekstiä, jota ei voi ollenkaan tulostaa ulos. Suomen valtion tehtävänä on harjoittaa suomalaisten, omien kansalaistensa edunvalvontaa eikä jakaa vähästämme käytännössä ilmaiseksi koko maailmalle veronmaksajan ja omien vähäosaistemme kustannuksella. Ei tässä voi muuta kuin moittia ja voivotella pähkähullua esitystä.

Toinen varapuhemies Anssi Joutsenlahti: Hyvä, ettette käyttänyt sellaista kieltä, jota olisi pitänyt kieltää.

 

VARSINAINEN PUHEENVUORO

 

James Hirvisaari /m11: Arvoisa puhemies! EU-kansalaisten vapaata liikkuvuutta koskevan sääntelyn mukaan toisen EU-maan kansalaiset voivat oleskella Suomessa vapaasti kolmen kuukauden ajan. Romaniasta ja Bulgariasta Suomeen tulleiden romanitaustaisen henkilöiden oleskelu täällä on tällä perusteella lähtökohtaisesti luvallista. Mutta koska heillä ei ole useinkaan kotimaassaan sairaanhoitovakuutusta, heillä ei ole terveyspalveluiden käyttämisestä aiheutuvien kustannusten varalle vakuutusturvaa myöskään Suomessa. Romaniassa etnisesti romanitaustaisesta väestöstä vakuutusturvan ulkopuolella olevien osuus on 49 prosenttia ja Bulgariassa 43 prosenttia. Romanitaustaisia on Romaniassa yli 600 000 ja Bulgariassa lähes 400 000. Luvassa voi olla ihmismassojen ryntäys Suomeen ilmaisten terveyspalvelujen toivossa, jos tämmöiset lakiehdotukset menevät läpi. Vapaa liikkuvuus yhdistettynä ilmaisiin terveyspalveluihin tarkoittaa haitallista vetovoimaa ja miljoonien eurojen tappiota suoraan veronmaksajien laskuun.

Arvoisa puhemies! Erikoissairaanhoitolaissa taataan se, että kaikilla Suomessa oleskelevilla henkilöillä on oleskelun luonteesta ja perusteesta riippumatta aina oikeus saada tarvitsemansa kiireellinen sairaanhoito julkisessa terveydenhuollossa. Toisin sanoen mitään äärimmäisen tärkeää perustelua lain laajentamiselle ei todellisuudessa ole. Terveyspalveluiden ulottaminen koskemaan kaikissa sairaustapauksissa myös paperittomia ja laittomasti maassa oleskelevia ihmisiä tulee verottamaan yhteiskuntaamme rankemman kautta.

Jo tällä hetkellä terveydenhuoltojärjestelmämme natisee liitoksistaan, sillä meillä ei ole liikoja talousresursseja perusteellisten terveyspalveluiden tarjoamiseen edes omille kansalaisille. Juuri julkaistiin brittitutkimus, jossa Suomen terveydenhuollon taso rankattiin hyvin kauaksi Euroopan kärjestä, vain yhden sijan Albanian yläpuolelle. Meidän tehtävämme on parantaa suomalaisten terveydenhuoltoa eikä heikentää sitä entisestään jakamalla niukkoja resursseja entistä useamman tarvitsijan kesken. Monet kansalaiset jonottavat jopa vuosikaupalla tutkimuksiin ja lääkärin vastaanotolle, koska kunnilla ei ole varaa palkata henkilökuntaa ja lyhentää odotusaikoja. Kyse on puhtaasti rahasta eli siitä, millaisten palveluiden turvaamiseen kunnilla ja valtiolla on ylipäänsä varaa.

Kuntaliitto onkin ankarasti kritisoinut tällaista kehitystä: ”Esimerkkeinä voidaan mainita muun muassa erään henkilön keuhkotuberkuloosin hoito- ja lääkekulut kuuden kuukauden ajalta yli 18 000 euroa sekä erään perheen synnytyksen, hivin ja lasten tuberkuloosin hoito noin 40 000 euroa. Hoidon kustannuksia ei ole pystytty perimään henkilöiltä itseltään eikä heidän kotimaaltaan. Lisäksi voidaan mainita muun muassa sydämen rytmihäiriön hoitokustannukset noin 3 400 euroa, umpilisäkkeen poisto noin 5 000 euroa ja ongelmattoman synnytyksen kustannukset noin 2 000 euroa.”

Arvoisa puhemies! Suomen valtion ensisijainen tehtävä on huolehtia omista kansalaisistaan, ja jos ylimääräiseen tulee koskaan olemaan varaa, niin ehkä silloin voidaan käydä keskustelua siitä, tarjotaanko kaikki terveyspalvelut käytännössä ilmaiseksi vaikkapa koko maailmalle. Tämä on hölmöläisten hommaa, jota ei pidä missään nimessä toteuttaa.

 

(Puheenvuorot eduskunnassa 28.1.2015)

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

One thought on “151. Paperittomien terveydenhoito

  1. Reblogged this on Kerberos616.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.