James Hirvisaari

152. Ihmisoikeusselonteko

6 kommenttia

 

LaVL 23/2014 vp — VNS 6/2014 vp

ERIÄVÄ MIELIPIDE

PERUSTELUT

 

Valtioneuvoston ihmisoikeusselonteossa vihapuhetematiikka on saanut kovin suuren painoarvon. Oikeusministeriön kokoama perus- ja ihmisoikeusyhteyshenkilöiden verkosto, joka on selonteon laatinut, on antanut varsin yksipuolisen kuvan niin kutsutuista vihapuheista. Ihmisoikeusselonteossa linjataan, että valtioneuvosto sitoutuu ”nollatoleranssiin” suhteessa rasismiin ja vihapuheeseen. Julma, joustamaton ja armoton nollatoleranssikäsite sopii kuitenkin varsin huonosti sananvapautta ja ihmisoikeuksia korostavaan länsimaailmaan. Valtioneuvoston kannan olisi helposti voinut ilmaista sisällöltään samanhenkisenä mutta ilman nollatoleranssiperiaatteeseen sitoutumista, mikä valiokunnan olisi ollut syytä lausunnossaan mainita.

Vihapuhesyytöksiä käytetään usein poliittisena lyömäaseena esimerkiksi maahanmuuttopolitiikan kriitikoita vastaan. Kuitenkin esimerkiksi islamilaisen maailman ilmiöitä pitää voida ankarastikin kritisoida ilman vihapuhesyytöksiä, kuten asiantuntijakuulemisissa ja myös valiokunnan keskusteluissa on tullut esiin. Päinvastoin ankaria vihapuheita kuullaan usein juuri uskonnollisten äärimuslimien suusta. Joskus viha purkautuu teoiksi demokratiaa, sananvapautta ja ”vääräuskoisia” vastaan, kuten äskettäin Pariisissa tapahtui. Koko Eurooppa on varpaillaan ”pyhää sotaa” käyvien  ja terroritekoja lietsovien jihadistien julistamien julkeiden uhkausten edessä. Hysteeriseen sensuuriin johtavalla rasismin ja vihapuheiden nollatoleranssilinjalla haukutaan helposti väärää puuta.

Valtioneuvoston periaatepäätös vihapuheen nollatoleranssiin sitoutumisesta oli myös joidenkin asiantuntijoiden mielestä liian ehdoton. Valtioneuvoston kielteistä linjausta suhteessa rasismiin ja vihapuheeseen yleensä pidän kuitenkin valiokunnan tavoin kannatettavana, kunhan sitä ei tulkita puolueellisesti eikä käytetä epäreilusti lyömäaseena poliittisia kilpailijoita ja sananvapautta vastaan.

Lopuksi huomautan, että selonteon laatineen perus- ja ihmisoikeusyhteyshenkilöiden verkoston muodostamisessa on ollut tasa-arvo-ongelma, eli vaatimus sukupuolikiintiöstä ei ole täyttynyt. Verkoston asettamispäätöksessä ei siis ole noudatettu naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain (609/1986) säännöksiä toimielimen kokoonpanosta, mikä myös verkoston asettamista koskevassa muistiossa (13.6.2012) mainitaan. Mielestäni valiokunnan olisi ollut hyvä sekin asia lausunnossaan huomioida.

 

Mielipide

 

Esitän,

että ulkoasiainvaliokunta ottaa edellä olevan huomioon.

 

Helsingissä 29 päivänä tammikuuta 2015

James Hirvisaari /m11

 

(Valiokunnassa moitin myös sitä, että selonteon valmistelleen verkoston puheenjohtaja Kirsi Pimiä on ollut laatimassa lakivaliokunnan lausuntoa valiokuntaneuvoksen ominaisuudessa. Kyseessä on mielestäni vakava jääviysongelma, vaikka se lieneekin lähinnä moraalinen eikä juridinen. Ongelma kuitenkin näkyi ilmiselvänä vaikeutena koota valiokunnan kantoja asiallisesti yhteen lopullista lausuntoa varten. Virkamiehen laatimat sanamuodot ja selontekoon linjattu alkuperäinen asiasisältö tuntuivat olevan tärkeämpiä kuin selontekoa arvioivien kansanedustajien näkemykset. Moitettani ei kuitenkaan huomioitu eikä valiokuntaneuvosta pyynnöstäni huolimatta vaihdettu. Sain kuitenkin asiasta maininnan lakivaliokunnan pöytäkirjaan LaVP 120/2014 vp.)

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

6 thoughts on “152. Ihmisoikeusselonteko

  1. Reblogged this on Kerberos616.

  2. Tämä sama KIRSI PIMIÄ oli lakivaliokunnan apulaissihteerinä (=kakkosvaliokuntaneuvos) juuri silloin, kun käsiteltiin valtioneuvoston ihmisoikeusselontekoa 29.1.2015. Täysin kelvotonta työtä. Hän oli aiemmin ollut LAATIMASSA valtionneuvoston ihmisoikeusselontekoa PUHEENJOHTAJAN ominaisuudessa, ja lakivaliokunnassa hän kirjoitti siis *omaa aiempaa työtään koskevan* valiokunnan lausunnon VALIOKUNTANEUVOKSEN ominaisuudessa! Valiokunnan jäsenenä tartuin tähän ilmeiseen jääviysongelmaan, mutta valiokuntaneuvosta ei vaatimuksistani huolimatta vaihdettu, vaikka se olisi ollut hyvin helppoa.

    Eivät kansanedustajat kirjoita valiokuntien mietintöjä ja lausuntoja, vaan sen työn tekevät kansanedustajien keskustelujen ja asiantuntijoiden näkemysten pohjalta valiokuntaneuvokset, ja heillä on erittäin suuri rooli ja valta tekstin laatimisessa. Lausuntoa laatiessaan tämä KIRSI PIMIÄ sivuutti täysin kaikki kriittiset mielipiteet, vaikka niitä keskusteluissa hyvinkin vahvasti käsiteltiin.

  3. Näistä taustoista syntyi nettihitiksi kohonnut viimeinen eduskuntapuheeni, jolla on eri versioina jo noin 2 miljoonaa latauskertaa.

    • Yhdenvertaisuusvaltuutetun tehtävää hoitava henkilö on törkeällä tavalla runnonut omia ajatuksiaan suomalaisten sananvapautta vastaan. Hän on suurelta osin syyllinen maassamme vellovaan sairaaseen vihapuhehysteriaan. Hän oli valmistelemassa valtioneuvoston ihmisoikeuselontekoa 2014 puheenjohtajan ominaisuudessa (”nollatoleranssi”) ja sen lisäksi vieläpä kehtasi olla laatimassa siitä (siis omasta tekeleestään!) lakivaliokunnan lausuntoa valiokuntaneuvoksen ominaisuudessa. Vaadin silloin hänen vaihtamistaan moraalisen jääviyden takia mutta ei vaihdettu. Siihen asiaan liittyi sitten myös viimeinen eduskuntapuheeni, jota on katsottu netissä yli 2 miljoonaa kertaa. Häpeämätön, röyhkeä, julkea ämmä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.