James Hirvisaari

156. Välikysymys: Eurokriisin hoito ja Kreikan tilanne

Jätä kommentti

DEBATTI:

James Hirvisaari /m11 (vastauspuheenvuoro): Arvoisa puhemies! Näyttää siltä, että Suomi ja sen hallitus ovat vain lastuja laineilla, kun muu Eurooppa tekee päätöksiä puolestamme. Meille jää tässä pelissä aina sama kortti käteen ja se on mustapekka, jonka saaja maksaa niin omat kuin toistenkin viulut. Nyt kun Sveitsi irrotti oman valuuttansa eurosta ja EKP syöksyy paikkaamaan Sveitsin tekemien valuutta- ja velkakirjaostojen loppumista, lasketaan täällä vain tippa linssissä, kuinka paljon enemmän suomalaisten pitää vielä maksaa ja kuinka paljon meidän pitää vielä palveluitammekin heikentää niin, että voimme jatkaa rahojemme viskaamista taivaan tuuliin ja teeskentelemään vielä vähän aikaa, että euro on muka ikuinen ja vakaa valuutta ja täynnä ihanuutta.

Arvoisa puhemies! Euroopan unioni ryhtyi auttamaan Kreikkaa, ja lopputuloksena on se, että Suomi voi huonosti ja Kreikka on pian konkurssissa. Suomen pitäisi nyt pikaisesti irtautua kokonaan tästä pelistä, koska jaossa ei nyt olekaan muita kortteja kuin niitä mustiapekkoja.

VARSINAINEN PUHE:

James Hirvisaari /m11: Arvoisa puhemies! Perussuomalaisten asiantuntevasti laadittu välikysymys antaa hyvän yleiskatsauksen eurokriisin vaiheista. Vai pitäisikö sanoa suoraan ja puhua Euroopan pankkikriisistä? Suomalaisten kannalta oleellinen asia on se, että meillä olisi ollut mahdollisuus jättäytyä kokonaan pois Kreikan tukipaketeista. Lisäksi samassa yhteydessä meillä olisi ollut myös hyvä tilaisuus erota eurosta. Näin ei tehty.

Ennen eurokriisiä suomalaisilla veronmaksajilla oli nolla euroa kiinni Kreikassa. Nyt meillä on siellä 7 miljardin euron vastuut. Tukipaketit eivät ole auttaneet Kreikkaa, rahat ovat menneet isojen EU-maiden pankeille, Kreikalla on velkaa nyt huomattavasti enemmän kuin kriisin alussa. Jo viisi vuotta sitten jokainen asioita seuraava ymmärsi, että Kreikka ei tule ikinä maksamaan velkojaan, ja monet sanoivat sen myös ääneen. Silloin heitä haukuttiin tyhmiksi pölhöpopulisteiksi. Nyt yhä useammat myöntävät, että Kreikan ainoa uskottava tie ylöspäin on velkojen niin sanottu uudelleenjärjestely – eli maksamatta jättäminen, eroaminen eurovaluutasta, oman vapaasti kelluvan valuutan käyttöönotto ja tuntuva devalvaatio.

Tämä uskalletaan jo nyt sanoa ääneen, mutta sitä ei uskalleta sanoa, että pieni ja velaksi elävä Suomi on koko ajan seurannut Kreikan tietä. Meidänkin velkataakkamme paisuu ennen pitkää kestämättömäksi. Tällä tiellä talouskasvua ei ole eikä tule.

Jostakin syystä päättäjiä ympäri Eurooppaa vaivaa kummallinen ylenkatseen epidemia. He pitävät itseään niin paljon kansaa viisaampina, että kehtaavat ihan julkisesti ilmoittaa, että kansalta ei tarvitse kysyä. Mutta kansa se tiesi Kreikassakin, että jopa kommunisteille on viisaampaa antaa valtaa kuin valehtelevalle troikalle. Mitä luulette, mitä Suomen kansa tällä hetkellä ajattelee teidän toimistanne? Te ette tiedä, kun te ette uskalla kysyä. Mitä se kertoo teistä ja teidän toimistanne? Olisiko aika herätä, avata silmät ja huomata, että Kreikan tiellä ollaan eikä suinkaan siellä Euroopan ytimessä? Ei riitä Suomelle, että yksi hulivili ja sen kaveri saavat itselleen kivat virat Euroopasta. Se ei ikävä kyllä auta tavallista suomalaista millään tavalla, koska nykymenolla me joudumme jatkossakin maksamaan muiden maiden velkoja ja virheitä.

Arvoisa puhemies! Suomi on ollut aina tunnettu rehellisenä ja luotettavana maana. Ennen kuin globalisaatio lopullisesti tämänkin geneettisen ominaispiirteemme tuhoaa, on korkea aika suoraselkäisten poliitikkojen nousta äänestäjiltään saamansa luottamuksen tasolle ja kertoa kansalle totuus.

Muutos-puolue on sitä mieltä, että tällaisista asioista pitäisi kysyä kansan mielipidettä. Suomen eroamisesta eurosta olisi järjestettävä kansanäänestys ensi tilassa. Kysyn koko eduskunnalta: pitäisikö siis kansanäänestyksiä järjestää, jos kansa sellaisia haluaa? No, eikö ilman muuta pitäisi? Kenen asioita te täällä ajatte? Ja te perussuomalaiset, lähdettekö tukemaan kansanäänestystä euroerosta?

Arvoisa puhemies! Myös Suomen ainoa tie ylöspäin on eroaminen eurovaluutasta, oman, vapaasti kelluvan valuutan käyttöönotto ja noin 30 prosentin devalvaatio. Se ei tule olemaan helppoa, mutta parempi kertarytinä kuin ainainen kitinä. Viisi vuotta sitten Suomen euroero olisi voitu toteuttaa paljon helpommin ja pienemmin vaurioin. Mitä kauemmin vitkutellaan, sitä suuremmiksi takaukset ja vastuut kasvavat. Eikä se tähän lopu. Kuinkahan nimittäin käy – Italialle?

Arvoisa puhemies! Edellä olevan nojalla teen seuraavan epäluottamuslause-esityksen:

”Eduskunta toteaa, että hallitus on täydellisesti epäonnistunut eurokriisin hoidossa eikä näin ollen nauti eduskunnan luottamusta.”

 

Puhe eduskunnassa 4.2.2015 (video) (debattivideo)

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s