James Hirvisaari

157. Kaikkosen lakialoite

1 kommentti

Arvoisa puhemies! Minua miellyttää aina, kun jonkun lakialoitteen allekirjoittajia löytyy useasta eduskuntaryhmästä. Se on osoitus siitä, että puoluekuri ei ole sitomassa edustajien käsiä, kuten tavallisimmin tapahtuu. Perinteinen poteropolitiikka valitettavasti yleensä eristää eri joukkueissa toimivia ihmisiä toisistaan. Tämä aloite on oikeansuuntainen, koska siinä pyritään edistämään demokratiaa ja kansalaisvaikuttamista, vaikka kyse onkin vain neuvoa-antavista kansanäänestyksistä.

Muutospuolue haluaa kuitenkin viedä asian pidemmälle. Me haluamme Suomeen sitovia kansanäänestyksiä. Siinä onkin oikeastaan koko puolueemme ydinsanoma pähkinänkuoressa. Jo vuosi sitten tein perustuslakia koskevan lakialoitteen aiheesta, koska perustuslaki tuntee ainoastaan neuvoa-antavat kansanäänestykset. Sellaisia on kuitenkin vain kolmessa Euroopan maassa, kun taas sitovat kansanäänestykset ovat mahdollisia 22 Euroopan maassa. Suomi on tässä mielessä todellinen takapajula. Mitä me pelkäämme, kansan mielipidettäkö, eikö Suomea pitäisi suunnata kansan enemmistön tahtomaan suuntaan? Eikö kansalaisten pitäisi päästä tosiasiallisesti osallistumaan päätöksentekoon? Minä suosittelen, että haemme Sveitsistä mallia.

Arvoisa puhemies! Suoran demokratian keinoja pitää ottaa käyttöön Suomessa niin kuntatasolla kuin valtakunnankin tasolla. Edustaja Kaikkosen lakialoite vie asiaa oikeaan suuntaan.

 

(Puhe eduskunnassa 5.2.2015 – video)

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

One thought on “157. Kaikkosen lakialoite

  1. Reblogged this on Kerberos616.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s