James Hirvisaari

162. Välikysymys: koulutuspolitiikka

2 kommenttia

DEBATTI:

 

Arvoisa puhemies! Suomi ei nyt harjoita sellaista koulupolitiikkaa, jolla hallituksen julkisten tavoitteiden mukaisesti tehtäisiin Suomesta osaavin kansakunta vuoteen 2020 mennessä. Myös koulutus on näet valjastettu tukemaan hallituksen jyräämää häikäilemätöntä valtapolitiikkaa, jolla kaikki elämä, raha, työt ja vallankäyttö keskitettäisiin isoihin kaupunkeihin, joissa kokoomuksella ja demareilla on perinteisesti ollut suurimmat menestymisen mahdollisuudet.

Mitä eroa on nykypäivän kokoomuksella ja sosialidemokraateilla, ei yhtään mitään! Voisitte yhdistyä, sillä hallituspolitiikka on osoittanut, että olette samaa sakkia! Ja fuusion jälkeen tulisi fissio, jossa voisitte sitten hajota atomeiksi, kuten nykynuoriso asian kai ilmaisisi. No, leikki sikseen, arvoisa puhemies, mutta pelkkää valtapolitiikkaa, sanon minä.

 

RYHMÄPUHEENVUORO:

 

Arvoisa puhemies!

Pienen maamme kilpailukyky on aina perustunut poikkeuksellisen hyvään koulutustasoon, työn korkeaan laatuun, monipuoliseen osaamiseen ja erinomaiseen kielitaitoon. PISA-tutkimuksissa olemme olleet niin korkealla, että muu maailma on halunnut ottaa mallia tasa-arvoisesta koulujärjestelmästämme, joka on tarjonnut kaikille mahdollisuuden menestymiseen vanhempien varallisuudesta ja asuinpaikasta riippumatta.

Hallituksen suunnitelmat leikata 10% toisen asteen koulutuksen kokonaisrahoituksesta on monin paikoin suoranainen kuolinisku kaikelle sille työlle, mitä kouluissamme ympäri Suomen ja hyvin pitkään on tehty Suomen menestyksen hyväksi.

Koulut ovat elintärkeitä elämän ja mahdollisuuksien tuojia pienille kunnille ja kyläyhteisöille. En pidä sattumana sitä, että kuntaliitoksia väen väkisin ajaneet kokoomus ja demarit ovat nyt keksineet uuden, vastenmielisen keinon kasvattaa omaa valtaansa ja siirtää elämää kaupunkikeskuksiin pakottamalla pieniä maaseutulukioita sulkemaan ovensa. Siinä joko puoliväkisin erotetaan nuoret liian aikaisin perheistään tai vedetään myös perheet asumaan kaupunkikeskuksiin lasten koulujen perässä.

Tämä ei ole koulupolitiikkaa, jolla hallituksen julkisten tavoitteiden mukaisesti tehtäisiin Suomesta osaavin kansakunta vuoteen 2020 mennessä.  Tämä on – jälleen kerran – hallituksen häikäilemätöntä valtapolitiikkaa, jolla elämä, raha, työt ja vallankäyttö keskitettäisiin isoihin kaupunkeihin, joissa kokoomuksella ja sosialidemokraateilla on perinteisesti ollut suuremmat menestymisen mahdollisuudet.

Arvoisa puhemies!

Epäonnistunut politiikka, joka osaltaan on vaikuttanut siihen, ettei Suomella enää ole varaa ylläpitää maailman parasta kouluverkkoa, on vienyt suomalaisten työpaikat Kiinaan, Intiaan ja maahan tuodulle halpatyövoimalle. Se on myös oleellisesti heikentänyt suomalaisten keskimääräistä menestymistä opinnoissaan. PISA-kärki on karannut kauaksi, emmekä enää voi ylpeillä edes sillä, että 100% suomalaisista osaisi lukea ja kirjoittaa.

Tällä hallituskaudella on tehty hävyttömän paljon sellaisia päätöksiä, joilla Suomen nuorison mahdollisuuksia rakentaa onnellinen ja turvallinen elämä omassa kotimaassaan on oleellisesti heikennetty. Niillä päätöksillä on toki varmistettu muutama kiva kansainvälinen virkapaikka kaikkein vallanhimoisimmille poliitikoillemme, mutta kun maksajiksi ollaan nyt kuntien, duunareiden, vanhusten ja köyhien lisäksi ottamassa suomalaiset nuoret ja heidän tulevaisuutensa, ollaan menossa jo niin syvälle hävyttömyyden suohon, että tässä kohdassa on ihan pakko viheltää peli poikki.

Arvoisa puhemies!

Sosiaalisen median kaiken tietävillä seinillä kiersi kysymys: jos tämä valtio ei kykene suoriutumaan edes elämän perusasioiden turvaamisesta: vanhusten, sairaiden ja lasten hoitamisesta sekä koulutuksesta, mitä järkeä sitä on enää ylläpitää?

Suomen kansa ei ole herkkä nousemaan barrikadeille, mutta kyllä meilläkin sietoraja tulee vastaan. Tällä hetkellä liian moni joutuu kysymään, miksi Kreikan pankit tai Syyrian pakolaiset ovat tärkeämpiä kuin meidän työpaikkamme, vanhempiemme viimeiset elinvuodet tai omien lastemme tulevaisuus. Oikea vastaus Suomen hallitukselta omalle kansalleen olisi tietenkin se, että EIVÄT NE OLEKAAN. Tämä hallitus sanoo kerta toisensa jälkeen suomalaiselle, että luovu vielä jostakin itsellesi tärkeästä, niin että voimme vielä senkin antaa vieraille.

Arvoisa puhemies, tämä hallitus ei ansaitse eduskunnan luottamusta, koska se on pettänyt oman kansansa ja asettanut muun maailman sen edelle. Kannatan edustaja Puumalan esittämää epäluottamuslausetta.

 

 (Puheenvuorot eduskunnassa 18.2.2015)

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

2 thoughts on “162. Välikysymys: koulutuspolitiikka

  1. Reblogged this on Kerberos616.

  2. Puheenvuoro on kuin raikasta lähdevettä ummehtuneen rinnalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s