James Hirvisaari

166. POIS POIS PAKKORUOTSI

3 kommenttia

DEBATTIPUHEENVUOROT

James Hirvisaari /m11 (vastauspuheenvuoro): Arvoisa puhemies! Lyhyt ja erittäin yksinkertainen kysymys: miksei tätäkin, tällaisia asioita voisi ratkaista kansanäänestyksellä? Sehän olisi ilman muuta ainoa oikea tapa, eli kuunnella aidosti kansalaismielipidettä. Ja te pakkoruotsia kannattavat, erityisesti eduskuntaryhmät, te olette nyt tekemässä kansan enemmistön vastaisen päätöksen, kuten äsken kuulimme, typerällä puoluekurillanne. Ylpeänä voin sanoa, että meillä muutospuolueessa ei puoluekuria ole, vaan haluamme kaikkien päätösten olevan kansalaisten tahdon mukaisia. Mutta me olemmekin kansan emmekä ensisijaisesti puolueen edustajia.

James Hirvisaari /m11 (vastauspuheenvuoro): Arvoisa puhemies! Edustaja Vahasalo täällä väheksyi kansanäänestyksiä ja siis kansan mielipidettä, kuten eliitti aina tekee. Mutta muutospuolueen mielestä jokaisesta riittävästi allekirjoituksia keränneestä kansalaisaloitteesta pitäisi todellakin järjestää päättäjiä sitova kansanäänestys. Eihän Suomen kansa ole tyhmää, vaikka ilmiselvästi bättre folk niin ajatteleekin.

PUHEENVUORO

Arvoisa puhemies! Lähetekeskustelussa kävin taannoin läpi niitä perusteita, joilla meille on yritetty valehdella, että pakollinen ruotsin kieli olisi meille jotenkin muka tarpeellista. Sehän on vain valtapoliittista pakkopullaa, jota tuputtamalla jatketaan vanhaa alistamisen ja eriarvoistamisen kulttuuria ja kansan jakamista juntteihin ja möbleerattujen huoneitten bättre folkiin. Siihen pullaan ihmiset tukehtuvat.

Vaikka kertaus on opintojen äiti, myös pakkoruotsin tuskanhikisissä luokkahuoneissa, en nyt aio toistaa itseäni, vaan puhun tällä kertaa siitä, mikä on oikein ja mikä ei.

Ei ole oikein, että pieni vähemmistö pakottaa koko maan opiskelemaan omaa äidinkieltään. Se on oikein, että kielivähemmistölle taataan mahdollisuus tulla arjessa toimeen omalla äidinkielellään, mutta eihän se suinkaan tarkoita sitä, että kaikkien muidenkin pitäisi sitä osata. Missään päin muualla maailmassa ei pakoteta enemmistöä opiskelemaan vähemmistön kieltä, ei tietenkään, koska se ei ole oikein. Sehän on hullu ajatuskin.

Sekään ei ole oikein, että valtio joutuu käyttämään järjettömiä summia keinotekoisen kaksikielisyyden ylläpitämiseen koko maassa, kun tosiasiallisesti ruotsinkielisiä palveluita tarvitaan vain kolmella seutukunnalla. Se on oikein, että ihmiset saavat palveluita omalla äidinkielellään, mutta noillakaan seuduilla ei tarvita kaksikielisyyttä jokaisen viraston ja palvelupisteen kaikilta työntekijöiltä, vaan riittää, että jokaisessa virastossa ja palvelupisteessä on joku, joka pystyy tarjoamaan palveluita myös ruotsin kielellä.

Arvoisa puhemies! Ei ole oikein demokraattisessa maassa, että pieni kielivähemmistö käyttää niin suhteettoman paljon valtaa ja pystyy vaikuttamaan lainsäädäntöön vain kielipoliittisista syistä oman vähemmistöryhmänsä etuoikeutettua asemaa varjellakseen. Ei ole oikein sekään, että demokraattiseksi itseään kutsuvassa maassa hallinto kävelee jatkuvasti kansan toiveitten yli korvaansa lotkauttamatta.

Meillä on jo vuosikymmen sitten todettu, että kansan todellisia vaikutusmahdollisuuksia täytyy valtakunnassa lisätä, mutta valitettavasti keinot ovat olleet pelkästään kosmeettisia. Hienoksi kehuttu kansalaisaloite on nykyisellään pelkkää näennäisdemokratiaa, jos aloitteet kaadetaan puoluekurilla. Kuinka eduskunta voi olla kuuntelematta sitä kansaa, joka on jo kauan suorastaan karjunut, että nykyinen kielipolitiikka ei ole oikein, vaan se on väärin. Muutospuolueen mielestä jokaisesta riittävästi allekirjoituksia keränneestä kansalaisaloitteesta pitäisikin järjestää päättäjiä sitova kansanäänestys.

Arvoisa puhemies! Suomi ei tarvitse pakkoruotsia, mutta Suomi tarvitsee suoraa demokratiaa. Suomi tarvitsee päättäjiä, jotka tekevät sellaisia päätöksiä, jotka palvelevat koko Suomea eivätkä vain pienen etuoikeutetun vähemmistön ylemmyydentunnetta. Suomi tarvitsee perustuslain, joka tekee sitovat kansanäänestykset mahdollisiksi. Muutos 2011 on ainoa puolue, joka sellaisia on Suomeen ajamassa. Ja teille, jotka puoluekuritettuina – siellä vasemmalla varsinkin – ja vellihousumaisesti aiotte äänestää omaa vakaumustanne ja vaalilupauksiannekin vastaan, sanon: painakaa päänne alas ja hävetkää.

Arvoisa puhemies! Teen lausumaehdotuksen, joka on jaettu monisteena edustajien pöydille ja joka kuuluu näin:

”Ehdotan, että eduskunta kehottaa hallitusta ryhtymään kansalaisaloitteen mukaisiin toimenpiteisiin pakkoruotsin poistamiseksi.”

 

Puheenvuorot eduskunnassa 5.3.2015

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

3 thoughts on “166. POIS POIS PAKKORUOTSI

 1. EDUSKUNNAN PÖYTÄKIRJASTA 6.3.2015

  Kansalaisaloite: Ruotsin kieli valinnaiseksi oppiaineeksi kaikilla kouluasteilla

  Puhemies Eero Heinäluoma: Valiokunta ehdottaa, että asiaa koskeva kansalaisaloite hylätään. Keskustelu asiasta päättyi 5.3.2015 pidetyssä täysistunnossa.

  Keskustelussa on James Hirvisaari Mika Niikon kannattamana tehnyt seuraavan lausumaehdotuksen: ”Ehdotan, että eduskunta kehottaa hallitusta ryhtymään kansalaisaloitteen mukaisiin toimenpiteisiin pakkoruotsin poistamiseksi.”

  Puhemies Eero Heinäluoma: James Hirvisaaren lausumaehdotus tarkoittaa kansalaisaloitteen hyväksymistä. Ensin äänestetään tästä ehdotuksesta valiokunnan ehdotusta vastaan, jonka mukaan kansalaisaloite hylätään.

  Valiokunnan ehdotus kansalaisaloitteen hylkäämisestä ”jaa”, James Hirvisaaren lausumaehdotus ”ei”.

  Äänestyksessä eduskunta hyväksyi valiokunnan ehdotuksen kansalaisaloitteen hylkäämisestä äänin

  jaa 134, ei 48, tyhjiä 1; poissa 16.

 2. Puheenvuoroni lähetekeskustelussa:

 3. Reblogged this on Kerberos616.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.