James Hirvisaari

209. Katsaus menneisiin

Jätä kommentti

Minusta ja persoonastani voidaan helposti sanoa, että ”toiset tykkää, toiset ei”. Olen täysin tarkoituksellisesti ilmaissut itseäni provosoivan värikkäästi, koska olen halunnut etsiä niitä, jotka ovat kanssani samaa mieltä erityisesti maahanmuuttopolitiikasta. On ollut mukavaa havaita heitä olevan paljon. Mukavaa on ollut myös saada paljon kannustavaa palautetta.

Minulle itselleni parasta ja mielekkäintä aikaa eduskunnassa oli olla Muutospuolueen edustajana. Erottamalla puolueestaan Timo Soini itse asiassa järjesti minulle ylennyksen eduskunnan hierarkiassa. Rekisteröin välittömästi oman eduskuntaryhmän, ja minusta tuli tietenkin ryhmäni puheenjohtaja.

 • eduskuntaryhmän puheenjohtajalla on erityisasema rivikansanedustajiin nähden
 • eduskuntaryhmä osallistuu lainsäädäntöjohtajan viikkopalavereihin
 • eduskuntaryhmän puheenjohtaja saa ensi tilassa kaiken tärkeän informaation
 • eduskuntaryhmän puheenjohtajilla oli säännölliset, puhemiehen vetämät kokoukset
 • eduskuntaryhmälle annetaan hyvin puheenvuoroja, erityisesti ryhmäpuheenvuorot ovat tärkeitä
 • eduskuntaryhmä on mukana vastaanottamassa erilaisia delegaatioita
 • eduskuntaryhmä sai rahaa toimintaansa 1545 euroa/kk
 • Muutoksen edustajana olin esillä enemmän kuin kolmena vuotena perussuomalaisissa
 • media ei enää turhia jahdannut, kun ei ollut ketään jota kiusata
 • tein eduskunnan historian ensimmäiset suoraa demokratiaa koskevat lakialoitteet
 • sain kätellä useita presidenttejä ja kuninkaita Valtiosalissa muun eduskunnan ”kerman” kanssa
 • viimeistä eduskuntapuhettani on kuunneltu eri puolilla internetiä yli miljoona (!) kertaa
 • ja paljon muuta

Lisäksi Muutospuolueessa:

 • tutustuin isoon joukkoon huipputyyppejä ja värikkäitä persoonia
 • puoluejohdon kanssa ei ollut ikinä mitään skismaa, ei myöskään jäsenistön kanssa
 • mm-kriittisyys oli vahvasti esillä jopa puolueen vaalikampanjassa
 • tuntui, että siinä on porukka, johon voi luottaa
 • suoran demokratian idea oli nerokas: se yhdisti myös aivan eri tavoin ajattelevia ihmisiä
 • kiitän silloista puheenjohtajaa Marjukka Kaakkolaa, kun kutsui minut mukaan
 • kiitän seuraavaa puheenjohtajaa Jari Leinoa, joka on legendaarisin nuiva ikinä
 • kiitän kaikkia muitakin puolueen toimijoita, olette huippuja
 • sille joukolle olisin mielelläni suonut menestystä vaaleissa, itsestäni välittämättä
 • ja paljon muuta

Kenelläkään ei pitäisi olla mitään moittimista siinä, mitä eduskunnassa tein viimeisen puolentoista vuoden aikana. Tein paljon, mutta siitä ajasta media ei tietenkään mitään hiiskunut.

Siksi ihmettelenkin joiden ihmisten riekkumista Seppo Lehdon takia. Sehän oli taas median nostattama kohu, johon sosialidemokraattinen puhemies meni mukaan täysin rinnoin pelkästään poliittisista syistä. Likaiseen peliin kuului pikaoikeudenkäynti, jossa eteeni laitettiin valmiiksi kirjoitettu anteeksipyyntöpaperi. Puhemiehen silloinen toiminta on häpeäksi koko eduskunnan instituutiolle. Ja tapaus oli pelkkä tekosyy Soinin vaatimalle pikaerottamiselleni. Mutta nämä törkeydet on täysin sivuutettu kaikkialla julkisuudessa.

Mitä väliä sillä on, vaikka jäsenyyteni ja perussuomalaisten eduskuntaryhmässä ja puolueessa päättyi? Itse olen iloinen että pääsin Soinista eroon. Ja todellakin olen jonkin verran ylpeä itsestäni, sillä kantti kestää ja linja pitää takuuvarmasti, ja aina puolustan omiani. Puolustin avustajaani Helena Erosta seurauksista välittämättä, enkä myöskään edelleenkään häpeä ystävääni Seppo Lehtoa. Ensimmäisessä tapauksessa en itse tehnyt yhtään mitään – päätin vain olla erottamatta lahjakasta avustajaani, ja toisessa tapauksessa otin valokuvan ystävästäni ja hauskasta vieraastani Seposta, en mistään morotuksesta.

Minä en käännä selkääni ystävilleni kenenkään painostuksesta, en missään tilanteessa. Sen sijaan lähes koko eduskuntaryhmä ja monet puoluetoverit asettuivat soininpelossa minua vastaan. Minusta tuli heille kuin saastainen vaate, yhdessä hetkessä. Jopa jotkut hommaforumilaisista haluavat edelleenkin tahallaan loukata ja häväistä tinkimättömän mm-kriittistä toimijaa. Sellaisille en korvaani lotkauta, koska tiedän itse erittäin hyvin, kuinka antaumuksellisella asenteella olen aatteen puolesta toiminut.

Eduskunnan jälkeen seurasi pehmeä siirtyminen ansaitulle eläkkeelle veturinkuljettajan ammatista, eikä minulla ole mitään moittimista nykyisessä olotilassani. Yhden kerran olen nyt syksyllä puhunut Rajat Kiinni -mielenosoituksessa Lahdessa, mikä oli aivan huikea kokemus kaikkine hurrauksineen.

Toimin nyt Suomen Sisun Päijät-Hämeen piiripäällikkönä. Sisulaiset voivat luottaa siihen, että linja pitää ja että joukkojani puolustan. Kansanliikkeen menestymisen taikasana on ilmapiirijohtaminen. Yhteishengellä erilaiset ihmiset voivat puhaltaa yhteen hiileen ja toimia motivoituneina Suomen puolesta. Muutospuolue oli siitä erinomaisen hyvä esimerkki.

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s