James Hirvisaari

219. Lehtihaastattelu

Jätä kommentti

Lännen media teki muutamasta ex-kansanedustajasta ja minustakin ihan asiallisen jutun, joka julkaistiin tänään 29.11.2015 ainakin Turun Sanomissa lyhyenä versiona ja hieman pitempänä Satakunnan Kansassa, josta seuraava otos:

Lehteen ei paljoa mahdu, mutta julkaisen haastattelun kaikki kysymykset ja vastaukset tässä:

1) Kerroit, että eduskunnan jälkeen on ollut pehmeä lasku, kun siirryit suoraan eläkkeelle. Oliko näin helppoa? Oliko rankkaa, kun erotettiin puolueesta ja perustit yhden hengen eduskuntaryhmän?

Kuulun veturinkuljettajien vanhempaan kaartiin, ja erityiseläkeikä tuli täyteen. Olen nyt siis vanhuuseläkkeellä 55-vuotiaana. Nyt harkitsen opintojeni aktiivista jatkamista Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa.

Ehdottomasti mielekkäintä aikaa eduskunnassa oli olla muutospuolueen edustajana. Erottamalla minut puolueestaan Timo Soini itse asiassa järjesti minulle ylennyksen eduskunnan hierarkiassa: minusta tuli eduskuntaryhmäni puheenjohtaja. Tein paljon enemmän yhdessä vuodessa kuin kolmena vuotena perussuomalaisissa. Polku on ollut niin ihmeellinen, että olen tavallaan joutunut seuraamaan itseäni sivusta, ikään kuin olisin jonkin draamakomedian pääroolissa.

2) Minkälainen kokemus kansanedustajuus oli, vastasiko odotuksia, tuliko pettymyksiä? Tekisitkö nyt jotain toisin?

Neljä vuotta meni todella nopeasti. Se oli hienoa aikaa ja suuri seikkailu. Päätin jo alussa, että en sulaudu massaan vaan toimin ihan omana itsenäni ”niin että näkyy ja kuuluu”. Halusin takertua kovalla kädellä erityisesti kaikenlaiseen vallan väärinkäyttöön sekä tietenkin maahanmuuttopolitiikkaan. Yhdyin täydellisesti perussuomalaisten puolueohjelmaan. Pettymys oli tietenkin se, että puolueen puheenjohtaja suhtautui minuun epäluuloisesti, mutta epäluottamus oli vain hänen omissa mielikuvissaan. Pettymys oli myös eduskuntaryhmän heikko ilmapiiri, joka johtui diktaattorimaisesta johtamisesta. Pettymys on ollut myös se, kuinka perussuomalaisten johto ei ole puolustanut omiaan median hyökkäyksiltä vaan on suistunut itse niihin mukaan. Itse olen toiminut kaikessa oikeudentuntoni mukaisesti. Intuitio ja inspiraatio ovat aina olleet minua johdattamassa. Siten en kadu mitään enkä tekisi mitään toisin. Olen itseni kanssa täysin tasapainossa ja eduskunta-ajan suhteen ehdottomasti saamapuolella.

3) Vieläkö on suunnitelmia paluusta politiikkaan? Olit ehdolla Muutos 2011 ehdokkaana vuoden 2015 vaaleissa. Kerrot, että olet nyt sitoutumaton eli oletko vielä mukaan Muutos 2011 -puolueen toiminnassa?

Olen sitoutumaton, koska puoluepolitiikka saa aikaa vihamielisyyttä eri poteroissa olevien ihmisten kesken. Muutoksen idea oli nerokas eli kansalaisten suora osallistuminen päätöksentekoon sitovien kansanäänestysten kautta. Silloin puolueiden merkitys vähenee, mikä olisi hyvä asia. Näillä näkymin en usko, että palaan politiikkaan. Olen nähnyt läheltä kaiken sen likaisen teatterin, enkä ole iloinnut näkemästäni. En ainakaan itse aktiivisesti hakeudu mihinkään puoluetoimintaan.

4) Tulit valituksi perussuomalaisten kansanedustajaksi hyvällä äänimäärällä. Mikä on nyt suhteesi perussuomalaisiin? Pidättekö vielä yhteyttä? Minkälaiset välit on puheenjohtaja Timo Soiniin?

Timo Soini on suhtautunut aina hyvin halveksivasti ja vähättelevästi puolueensa maahanmuuttokriittisiin toimijoihin ja jopa Jussi Halla-ahoon, minkä voi helposti todeta lukemalla hänen kirjansa Peruspomo. En ole koskaan Timoa tuntenut eikä hän minua, koska hän ei ole ollut halukas tutustumaan. En usko, että erottamista olisi tapahtunut, jos hän olisi vaivautunut aikanaan edes hiukan keskustelemaan kanssani. Koska Timo on suvereeni jumala puolueessaan, valitettavasti myös monet puoluetoverit alkoivat minua vieroksumaan. Perussuomalaisissa on lupa vain yhteen mielipiteeseen, ja se on Timo Soinin mielipide. Sen takia olen joillekin perussuomalaisille ”kuin saastainen vaate”, raamatullista vertausta käyttääkseni. Oma oikeudentuntoni ei missään tapauksessa sellaista väärämielistä asennetta sallisi.

5) Mitä mieltä olet perussuomalaisten hallitustaipaleesta, nyt kun katsot sitä ulkopuolelta?

Kaikki perussuomalaiset ministerit ovat onnistuneet tehtävissään mielestäni ihan hyvin, mutta puolueen ongelma on äärimmäisen epäluuloinen Timo Soini, joka määrää kaikesta. Pelkästään hänen takiaan hallitustyöskentely on ollut laimeaa. Maahanmuuttovyöry on vakava ongelma, johon perussuomalaisten olisi pitänyt ehdottomasti puuttua voimakkaammin. Nyt tuntuu siltä, että millään ei ole enää mitään väliä, kun ollaan hallituksessa. Tuntuu siltä, että perussuomalaisetkin ovat äänestäjänsä pettäneet. Mutta se on yksin Soinin vika. Puolueessa ei ole demokratiaa vaan timokratia. Soinia ei saa arvostella, siitä on tuoreena osoituksena Sebastian Tynkkysen erottaminen. Puoluehallituksessakin on vain yksi mieli, ja se on Timo Soinin mieli.

6) Olet mukana Suomen Sisun toiminnassa. Kyse on kansalaisjärjestöstä, mutta mikä on mielestäsi sen poliittinen rooli?

Tämä maa on jo pitkälle pilattu kelvottomien johtajiensa takia. Poliitikot puoluepoteroissaan ajavat vain omia etujaan. Kansallismielinen Suomen Sisu -järjestö haluaa vaalia omaa isänmaatamme ja kansaamme ja kulttuuriamme sekä kunnioittaa omia juuriamme ja perinteitämme. Järjestö voi osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja olla pienen kansan ja pienen ihmisen asialla suuressa maailmassa. Poliittinen roolimme on olla olemassa. Suomen Sisu vahvistaa kansallista yhteenkuuluvuutta, ottaa kantaa suomalaisuuden puolesta ja antaa arvon muillekin.

7) Minkälaisissa tilaisuuksissa olet ollut puhujana?

Olen ollut Rajat kiinni -mielenosoituksessa Lahdessa lokakuun alussa. Se oli yksi hienoimmista hetkistäni puhujana. Yleisön hurraus pitkin puhetta oli huikea kokemus. Se on itse asiassa ainoa mielenosoitus, johon koskaan olen osallistunut. Minua on syksyllä pyydetty puhujaksi muihinkin samantyyppisiin tapahtumiin. Luonnollisesti myös Suomen Sisun tilaisuuksiin on pyydetty. Eduskunta-ajan viimeisin puheeni on saavuttanut internetissä suuren suosion: sitä on katsottu eri puolilla nettiä eri versioina yli miljoona kertaa, mikä lienee poikkeuksellista poliittiselle puheelle Suomessa. Siitä tulee edelleenkin kiittävää palautetta.

James Hirvisaari

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s