James Hirvisaari

265. Vuodatus

1 kommentti

Iloitsen siitä, että sain lapsuuteni ja nuoruuteni viettää kaverien kanssa, jotka olivat kiinnostuneita luonnosta ja erityisesti perhosista. Päivin ja öin pyydystimme perhosia ja keräsimme melkoiset hyönteiskokoelmat. Jotkut harrastivat postimerkkeilyä, mutta se ei ollut minun lajini. Jotkut urheilivat innokkaasti, mutta minulle riitti normaali koulukuntoilu.

Mielessämme eivät koskaan olleet keppostelut eivätkä pahantekemiset, vaan syvästi paheksuimme ilkimyksiä. Puhuimme tähtitieteestä ja olimme kiinnostuneita ja innostuneita universumin mysteereistä.

Ymmärrän ihmisluontoa ja suhtaudun armollisesti kiusaajiin. Ehkä itsekin olin kiusattu ja ehkä joskus myös kiusaaja. Joka tapauksessa murehdin kaikkea nuoruuden ahdaskalloisena kloppina muille aiheuttamaani mielipahaa. Olisinpa ollut vahvempi puolustamaan heikompiani. Koulu on paska maailma.

perhonen

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

One thought on “265. Vuodatus

  1. Tästä huolen kantaminen on aina terveyden merkki. Ollut kiusaaja tai kiusattu … näinhän se meni helposti koulumaailmassa, että ”vahinko” pistettiin kiertämään. Itsekin muistelen inholla milloin olin väärän puolella. Tärkeintä on tämä päivä. Ketä ovat aikamme kiusatut? Unohdetaan ismit ja politiikat. Hiljaiset, syrjäänvetäytyvät, jollain tavoin muista poikkeavat tai sellaisilta näyttävät. Uskonto, ihonväri tai sukupuolinen suuntaus ei saa meille liikaa merkitä, jos toinen kärsii kiusattuna lähellämme. Toisaalta se ei ratkaise kiusaajankaan kohdalla. Yhtä hyvin musta tai homo voi olla se kiusanhenki tänään. Mutta jos ja kun esim. muslimi ”mopottaa”, onko siihen meillä lupa vastavuoroisesti puuttua? Ainakin suomalaisessa koulussa jo 1990-luvulla sievisteltiin somalin kohdalla. Koulu on eriarvoistava mutta samalla tasa-arvoisesti tasapäistävä laitos vailla todellista opiskelukuria. Siitä selviytyminen tulisi palkita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.