James Hirvisaari

286. Hautajaiseni

1 kommentti

Tämä tarina on hiukan spooky.

Näin kauan sitten unen, joka on jäänyt hyvin vahvasti mieleeni. Kyseessä olivat omat hautajaiseni, jotka pidettiin Asikkalan kirkonkylällä. Ajankohta oli myöhäinen syksy tai aikainen kevät. Lehtiä ei ollut puissa, lunta ei ollut maassa. Aurinko ei paistanut, oli harmaa ja pilvinen päivä. Katselin itse omaa siunaustapahtumaani kappelin ulkopuolelta etelän puolelta seinien tai ikkunoiden läpi ja ehkä osittain myös sisältä katon rajasta.

Minua hämmästytti ja hiukan ehkä surettikin se, kuinka hautajaisissani saattoi olla niin kovin vähän ihmisiä. Heitä oli ehkä noin seitsemän henkilöä. Isäni oli paikalla. Tulkitsen niin, että hautajaisvieraat olisivat niitä, jotka olisivat varmasti hautajaisiini tulleet. Äitiäni en nähnyt, mutta hän olikin siirtynyt autuaammille metsästysmaille jo paljon aiemmin, joten en sitä asiaa ihmetellyt.

En ollut koskaan käynyt kyseisellä hautausmaalla, mutta hämmästys oli suuri, kun siellä myöhemmin käydessäni havaitsin kappelin olevan täsmälleen sellainen kuin se oli unessani. Arkkuakin kuljetettiin unen lopussa juuri siihen suuntaan, mihin uudet hautapaikat nykyään osoitetaan.

Hautajaisvieraat olivat kaikki kohtalaisen iäkkäitä ihmisiä. Nuoria tai lapsia ei ollut yhtäkään paikalla.

Sitten välähti. Unessa paikalla olijat olivatkin henkilöitä, jotka eivät silloin olleet vielä kuolleet, mutta tulisivat kuolemaan ennen minua:

-Helmi-täti 1998
-Tyyne-täti 2000
-Jouko-serkku 2003
-Veikko-isä 2006
-Timo-lanko 2007

-Markku-serkku 2007
-Laila, Reijo-serkun puoliso (2012?)

Siinähän heitä on seitsemän – nyt edesmennyttä – hautajaisvierasta.

Lieneekö siis seuraavaksi oma vuoroni? Olenhan sisaruksilleni jo pitkään ja ihan intuitiolla paasannut ja heitä rauhoitellut, että tästä pesueesta nuorin kuolee ensimmäisenä. No, sepä jää nähtäväksi.

Kiire ei ole, ja olen terve kuin pukki, mutta minä olen valmis milloin tahansa Kristuksen kohtaamaan.

Uskoni on luja, ja toivoni on evankeliumissa.

 

Hautausmaan kappeli Asikkalan kirkonkylällä

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

One thought on “286. Hautajaiseni

  1. Erikoinen uni. Se on todella käsitettävissä enneuneksi kuolemasta tai sitten ilmoitukseksi jonkin elämänvaiheen päättymiseksi mutta elämä itse jatkuu. Vaihe on ollut hyvä. Seitsemän … täydellisyyden symboli. Minusta unet sanomia toisinaan. Joko alitajunnalta itselle tai sen oikean ja sulkemattoman rajan takaa eläville. Tärkeintä unesi tulkinnassa on se,että se kertoo itsellesi uskosi olevan edelleen vahva. Se on tulevan avain?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s