James Hirvisaari

287. Kansalaisaloitteet. Onko eduskunnan pakko käsitellä niitä?

5 kommenttia

Asia perustuu kansalaisaloitelakiin ja perustuslakiin [1], ja siitä on eduskunnan puhemiesneuvoston antama ohjeistus ja tiedote 17.4.2013 sekä ohjeita valiokuntaoppaassa. [2]

Lyhyesti

Kun vähintään 50000 nimeä kerännyt kansalaisaloite saapuu eduskuntaan, siitä ilmoitetaan eduskunnalle ja ohjataan lähetekeskustelun siivittämänä asianomaiseen valiokuntaan.

 1. Valiokunnan on kuuden kuukauden kuluessa ilmoitettava aloitteen tekijöille, mihin toimenpiteisiin se asian suhteen ryhtyy.
 2. Valiokunta toimii itsenäisesti ja päättää, ottaako se asian käsittelyyn ja tehdäänkö siitä mietintö.
 3. Puhemiesneuvoston ohjeessa painotetaan poliittisten ryhmien kantojen selvittämistä asian käsittelyn suhteen.
 4. Valiokunta voi tehdä kansalaisaloitteesta mietinnön, joko hylkäävän tai sitä puoltavan.
 5. Jos valiokunta tekee kansalaisaloitteesta mietinnön, se menee eduskunnan päätettäväksi.
 6. Eduskunta voi joko hylätä tai hyväksyä mietinnön tai tehdä siihen muutoksia – hylätty mietintö kiertää suuren valiokunnan kautta (tulkinnanvarainen). [3]
 7. Viimein eduskunta päättää lopullisesti kansalaisaloitteen hyväksymisestä tai hylkäämisestä.
 8. Mutta tässä on paha kämmi: valiokunta voi milloin tahansa ihan itsenäisesti päättää lopettaa asian käsittelyn ja siten haudata kansalaisaloitteen.
 9. Haudattu aloite jää hautumaan vaalikauden loppuun saakka, jolloin se lopullisesti raukeaa.

Jos siis pääministeri hallituksen tuella päättää, että aloite ei tule eduskunnan käsittelyyn, se torpataan puoluekurilla valiokunnan käsittelyssä, tarvittaessa äänestämällä. Tähän pitää ehdottomasti saada muutos. Kansalaisaloitteet pitää saada aina koko eduskunnan päätettäväksi – tosin silloinkin puoluekuri jyllää. Samoin kansalaisaloitteiden ei pidä raueta vaalikauden lopussa vaan jatkua seuraavalle vaalikaudelle, koska väärä ajankohta johtaa helposti kansalaisaloitteen käsittelyn keskeytymiseen.

Vaadin, että kansalaisaloitteet menevät aina koko eduskunnan käsittelyyn. Lisäksi lakia pitäisi mielestäni muuttaa niin, että  kansalaisaloitteet johtavat kansanäänestykseen – vireillepanijan niin halutessa. [4]

[1] Kansalaisaloitelaki, Perustuslaki 53§
[2] Puhemiesneuvoston tiedote, Valiokuntaopas
[3] Eduskunnan työjärjestys

[4] Lakialoite

 

Minä en kansalaisten mielipiteistä piittaa.

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

5 thoughts on “287. Kansalaisaloitteet. Onko eduskunnan pakko käsitellä niitä?

 1. Käytännössä yhdeksän (9!) puliveivaria voi torpata kansalaisaloitteen asiallisen käsittelyn eduskunnassa. Onhan se nyt melkoinen kämmi, kyse on sentään kansalaisaloitteesta. Itsekin kannatin jopa homoliittoja koskevan kansalaisaloitteen kunnollista käsittelyä valiokunnassa, vaikka henkilökohtaisesti vastustan sitä henkeen ja vereen. Kansanäänestykseen semmoiset asiat pitäisi saada.

  • Päättäjät ovat selvästi jättäneet kansalaisaloitelakiin ja muihin ohjeistuksiin ikävän takaportin. Nyt on kuitenkin huomattava, että kynnys torpata kansalaisaloite valiokunnassa on moraalisesti varsin korkealla. Tähän mennessä kansalaisaloitteet on käsitelty jokseenkin asianmukaisesti. Mutta nyt Suomen EU-eron ollessa aloitteen aiheena pääministerimme Juha Sipilä reagoi siihen hyvin voimakkaasti. Ilmiselvästi hän aikoo puoluekurilla torpata sen joko heti valiokuntaan tai sitten myöhemmin koko eduskunnan käsittelyssä, mikäli saa taakseen muut hallituspuolueet. Hallitushan jyrää Suomessa mennen tullen ihan kaikissa asioissa. Tarvitsemme kipeästi suoraa demokratiaa eli kansalaismielipiteen kuulemista päätöksenteossa. Tarvitaan sitovia kansanäänestyksiä Sveitsin malliin.

 2. Toivon, että Suomen EU-jäsenyyttä koskeva kansalaisaloite kerää satojatuhansia nimiä. Sehän on jo varsin hyvässä vedossa, allekirjoituksia tullut viikon aikana jo lähes 20000!

  ALLEKIRJOITA:

  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2058

 3. Sitova kansanäänestys on problemaattinen ajatus. Monien kysymysten hahmottaminen ja ymmärtäminen vaatii erityistaitoja. Kansanäänestys on erittäin altis manipuloimiselle ja mediavallalle. Osa kansasta ei kuitenkaan äänestä. Mikä raja pitäisi saavuttaa että olisi syytä puhua kansanäänestyksestä? Ja hetkinen, eräässä Ateenan kansanäänestyksessä tuomittiin viisas ja rehellinen Sokrates kuolemaan. Kansanjoukko huutoäänesti myös Kristuksen ristille. Pistääkö mietteliääksi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.