James Hirvisaari

293. Vieraslajit

Jätä kommentti

Valtioneuvoston hyväksymä kansallinen vieraslajistrategia pyrkii ehkäisemään vieraslajien haitat ja riskit Suomen luonnolle, luonnonvarojen kestävälle hyödyntämiselle, elinkeinoille sekä yhteiskunnan ja ihmisten hyvinvoinnille.

Vieraslajeja löytyy Suomesta peräti jo noin 600, joihin kuuluu niin kasveja, eläimiä kuin tautejakin. Haitallisia vieraslajeja niistä on ainakin 160, ja uusia rantautuu Suomeen kaiken aikaa globalisaation lisääntyessä ja matkustamisen helpottuessa. Haitalliset vieraslajit aiheuttavat ekologista, taloudellista tai sosiaalista haittaa, ja Euroopan laajuisesti jopa miljardien eurojen kustannuksia.

Erityisessä vaaravyöhykkeessä ovat harvinaiset elinympäristömme, kuten maaseudun perinnemaisemat, lehdot, jokinotkot ja kedot, joiden lajit jäävät helposti ja tehokkaasti leviävien vieraslajien jalkoihin. Vieraslajien torjunnassa ennaltaehkäisy on tärkeintä, mutta toiminta alkaa valitettavan usein vasta silloin, kun ongelma on jo selvästi nähtävillä.

Röyhkeät vieraslajit erottuvat helposti muusta kasvustosta kuten myrkyllinen jättiputki.

 

Lähde: Kouvolan Sanomat 11.6.2016

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s