James Hirvisaari

303. Jiri Keronen sananvapaudesta

3 kommenttia

(Jiri Keronen)

Perschfinne Jugend ehdottaa, että Suomen rikoslaista poistetaan jumalanpilkkaa ja ”kiihottamista kansanryhmää vastaan” koskevat pykälät. Tämä on hieno ja ehdottoman kannatettava ajatus. Ajatusrikospykälät eivät kuulu liberaaliin ihmisoikeuksia kunnioittavaan demokratiaan ja sananvapaus on yksi kansanvallan tärkeimmistä peruspilareista.

Sekä jumalanpilkkapykälät että kansankiihottamispykälät ovat äärimmäisen epäselviä ja epämääräisiä. Ne ovat niin sanottuja kaatopykäliä, eli pykäliä, jotka on muotoiltu sen verran hämärästi ja tulkinnanvaraisesti, että niillä saadaan tuomittua helposti suurin piirtein kenet tahansa, mikäli oikeusistuimesta vain sattuu tuntumaan siltä. Nämä pykälät eivät myöskään anna mitään sellaista oikeushyvää, jota selkeämmät ja paremmat rikoslain pykälät, kuten kunnianloukkaus tai kehottaminen rikokseen, eivät antaisi. Jumalanpilkka ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan ovat äärimmäisen laadutonta lainsäädäntöä, helposti yhtä surkeimmista, mitä koko Suomen oikeusjärjestyksestä edes löytyy.

Sananvapaudessa on tärkeää ymmärtää, että sen nimenomaisena funktiona on suojella juuri niitä mielipiteenilmaisuja, jotka loukkaavat, häiritsevät tai ahdistavat. Mielipiteet, jotka eivät häiritse ketään ja joista kaikki ovat samaa mieltä, eivät tarvitse sananvapauden suojaa, sillä kukaan ei alunperinkään pyri niitä rajoittamaan. Ainoastaan kyseenalaiset mielipiteet tarvitsevat sananvapauden suojaa.

”Sananvapaudessa on tärkeää ymmärtää, että sen nimenomaisena funktiona on suojella juuri niitä mielipiteenilmaisuja, jotka loukkaavat, häiritsevät tai ahdistavat.”

Kiihottamispykälien ainoa funktio on siivota ikävältä tuntuvat mielipiteet maton alle pois silmistä ja pois mielestä. Se ei kuitenkaan poista niitä. Ajatusrikoksissa on kyse ainoastaan ikäviltä asioilta pakenemisesta, vastuuttomuudesta ja pelkuruudesta. Terveessä yhteiskunnassa ihmisiä ei laiteta vankilaan tai sakoteta, mikäli he puhuvat ilkeitä. Terveessä yhteiskunnassa tällaiseen reagoidaan sanomalla, että puhutpa nyt typeriä ja käyttäytyisit. Tätä ja vain tätä on todellinen vastuu omista sanoista. Mikäli mielipiteet on kriminalisoitu, silloin tämä vastuu ei toteudu, vaan se ulkoistetaan oikeuslaitokselle.

Jumalanpilkkaa ja kiihottamista koskevat pykälät tulee poistaa kokonaan lainsäädännöstä tai niitä tulee vähintään muuttaa siten, että niitä ei voi tulkita samalla tavalla mielivaltaisesti ja epäjohdonmukaisesti kuin nykyään. Mielipiteiden kriminalisointi sopii Neuvostoliittoon ja Natsi-Saksaan, mutta ei moderniin eurooppalaiseen liberaaliin demokratiaan.

Mikäli et ole valmis kuolemaan sen puolesta, että kanssasi eri mieltä olevat saavat puhua vapaasti, silloin et kannata sananvapautta.

Jiri Keronen
Facebook  22.7.2016

Jiri Keronen

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

3 thoughts on “303. Jiri Keronen sananvapaudesta

  1. Vaikka Euroopan ihmisoikeussopimuksessa luetellaan useita tapauksia, joissa sananvapautta voidaan rajoittaa lailla, Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on ratkaisuissaan korostanut sananvapauden suurta sisällöllistä laajuutta ja sitä että sananvapauteen kuuluu myös oikeus esittää ikäviä, kielteisiä ja jonkun kannalta jopa loukkaavia asioita:

    »Sananvapaus ei pelkästään kata sellaisia tietoja ja ajatuksia, jotka otetaan myötämielisesti vastaan, joita pidetään vaarattomina tai joihin suhtaudutaan välinpitämättömästi. Sananvapaus kattaa myös sellaiset viestit, jotka loukkaavat, järkyttävät tai häiritsevät valtiota tai jotain sen väestön osaa. Tätä vaativat tuomioistuimen mukaan moniarvoisuus, suvaitsevaisuus ja avarakatseisuus, joita ilman ei ole kansanvaltaista yhteiskuntaa.»
    (Handyside 7.12.1976 A 24 ja Grigoriades v. Kreikka 25.11.1997)

    Handyside v United Kingdom (5493/72) was a case decided by the European Court of Human Rights in 1976. Its conclusion contains the famous phrase that ”Freedom of expression…is applicable not only to ’information’ or ’ideas’ that are favourably received or regarded as inoffensive or as a matter of indifference, but also to those that offend, shock or disturb the State or any sector of the population

    https://en.wikipedia.org/wiki/Handyside_v_United_Kingdom

  2. Jumalanpilkkapykälä säilytettävä! Jiri on idealistinen liberaali idealistisine aatteineen. Kärki suunnattu islamiin mutta ateisti-liberaalit oikestaan jopa vihaavat kaikkia uskontoja. Jumala on niin Jirin kuin Jarin yläpuolella lakeineen ja rakkauksineen. Pilkasta ja häpäisemisestä on lyhyt askel oikeaan vainoon, tuttua kuin reikäleipä Maon Kiinasta ym. kohelluksesta. Islam on kristityn vastustaja mutta ei pilkankohde. Siksi tuomitsen myös kategorisesti kaikki pilakuvat heidän profeetastaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s