James Hirvisaari

371. Sananvapaudesta ja sanktioista

4 kommenttia

Toki Suomessa on täysi sananvapaus. Suomessa saat kirjoittaa ja sanoa ja pilapiirtää ja millä tavoin tahansa ilmaista ihan mitä tahansa ja ihan missä tahansa:

 • Saat aivan vapaasti kritisoida muslimeja ja heidän jumalaansa ja profeettaansa. Tosin saat sellaisesta sakkoja, mutta oletpahan ollut vapaa kritisoimaan. Tosin voit saada myös tappouhkauksia rauhan uskonnon edustajilta, mikä lienee syytä ottaa huomioon.
 • Ilman seuraamuksia saat kuitenkin uhata ja solvata ja panetella ja herjata ja pilkata ja rienata ja haukkua ja loukata mielin määrin, jos kohteena on esimerkiksi kristinusko ja sen jumala tai sen keskeinen hahmo ja profeetta Jeesus Nasaretilainen. Tai jokin poliittinen kansanryhmä.
 • Voit ihan vapaasti kehottaa ihmisiä rikollisiin tekoihin, esimerkiksi jonkin kansanryhmän joukkotuhontaan. Tosin siitä saat sitten neljä vuotta häkkiä, mutta oletpahan ollut vapaa kehottamaan. Merkitystä ei ole sillä, onko kehotus tehty huumorimielessä vai vakavin aikein – häkki heilahtaa. Mutta tämäkään ei koske kristittyjä eikä poliittisia kansanryhmiä.

Poliittiset ryhmät eivät oikeuskäytännön tulkintojen mukaan ole ”kansanryhmiä”. Ne ovat vapaata riistaa ja poliitikot ”kusitolppia”. Heitä koskee ainoastaan syrjintäkielto, eli yhteiskunnallisen mielipiteen tai poliittisen toiminnan takia ei ketään saa syrjiä, ei oikeistopopulisteja eikä kansallismielisiä, ei myöskään sosialisteja eikä edes kansallissosialisteja. Natsejakaan ei siis saa syrjiä, vihreistä ja kommunisteista puhumattakaan.

Kuka sanoo, että Suomessa ei muka olisi sananvapautta? Ennakkosensuuria ei ole, mutta on sanktiointia ja jälkimoderointia toki harrastetaan.

Idiooteille tiedoksi: tämä kirjoitus on satiirinen pakina, eikä edes kovin laadukas.

 

Kun vallanpitäjät kääntyvät omaa kansaa vastaan, mitä siitä seuraa ja mikä neuvoksi?

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

4 thoughts on “371. Sananvapaudesta ja sanktioista

 1. Sananvapauden päivänä.

  ”Kansainvälistä lehdistönvapauden päivää vietetään maailmanlaajuisesti 3. toukokuuta.

  Sananvapaudessa on kyse paitsi oikeudesta julkaista tietoja, myös yksilöiden oikeudesta saada tietää.
  YK:n yleiskokous julisti kansainvälisen lehdistönvapauden päivän (World Press Freedom Day) vuonna 1993 opetus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon aloitteesta.
  Päivämäärä 3. toukokuuta tulee Windhoekin julistuksen hyväksymisestä 3.5.1991. Namibiassa hyväksytty julistus puolusti itsenäistä ja moniarvoista lehdistöä”

  https://www.sanomalehdet.fi/sanomalehtitieto/journalismi/sananvapaus

 2. Euroopan ihmisoikeussopimus:

  Sananvapautta voidaan 10. artiklan mukaan rajoittaa vain lailla ja syistä:

  »– – jotka ovat välttämättömiä demokraattisessa yhteiskunnassa

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Sananvapaus

  Demokratialla tuossa tarkoitetaan kansan tahtoa, tarkemmin sanottuna kansan enemmistön tahtoa.

  Euroopan ihmisoikeussopimus on ylintä oikeutta, kaikki sen vastainen lainsäädäntö on automaattisesti mitätöntä, myös rikoslaki.

  Eli jos pystyy luotettavasti näyttämään, että joku rikoslain pykälä ei KANSAN mielestä ole välttämätön, niin kyseistä pykälää ei saa edes soveltaa käytäntöön.

  Uskoisin että kansanryhmää vastaan kiihottaminen on sellaista sääntelyä että kansan enemmistö ei hyväksy sitä.

  Mutta kun kukaan ei kysy ikinä vahingossakaan sitä mikä kansan mielipide on, niin vallanpitäjät ja poliisit ja tuomioistuimet voivat tulkita tätä asiaa varsin vapaasti, tuomioistuimet ovat lähtökohtaisesti sidottuja siihen että mikä on säädetty rikokseksi, niin siitä pitää antaa rangaistus.

  Miksi kukaan ei pidä galluppeja ? Kenen vika se on ettei kansan tahtoa kukaan edes yritä selvittää ? Voisiko joku tehdä jotain asialle ?Vallanpäättäjät ja poliisi voivat nyt toimia mielivaltaisesti.

 3. Tässä yksi juttu, joka jäi vaivaamaan. Saku Timonen julkaisi jutun ”Roskapostia” 21,05.2017. Teksti oli taattua Timosta. Mutta ylittikö hän rajat, kun kirjoitti näin Rautatietorilla mieltään osoittavasta SE-porukasta: ”Ensimmäiset kohteet saattaisivat olla vaikkapa Rautatientorilla meuhkaavat Suomi ensin -mielenosoittajat, jotka kuukausikaupalla ovat oleskelleet julkisella paikalla juovuksissa ja ilman työtä ja asuntoa.”

  Tuon tekstin hän muokkasi, kun siitä huomautin. Nyt se on muodossa: ” Ensimmäiset kohteet saattaisivat olla vaikkapa Rautatientorilla meuhkaavat Suomi ensin -mielenosoittajat, jotka kuukausikaupalla ovat oleskelleet julkisella paikalla ilmeisen juovuksissa ja nähtävästi ilman työtä ja asuntoa.”

  Alkuperäisestä tekstistä löytyy kuvakaappaus. Eikä Timonen vaivautunut edes ilmoittamaan lukijoilleen sitä, että muokkasi tekstiään. Timonen jatkaa edelleen noiden valikoitujen totuuksiensa julkistamista, joten lienee asiallista ottaa selvää myös hänen kirjoitusten ”laillisuudesta”. Se, täyttääkö kirjoitus kunnianloukkauksen tunnusmerkistön, ei ole allekirjoittaneen päätettävissä, mutta ainahan asian voi varmistaa.

  Eli saako Timonen siis vapaasti haukkua SE-porukkaa juopoiksi, asunnottomiksi ja työttömiksi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s