James Hirvisaari

381. Mielen siteet

1 kommentti

Kun ihmiset pöyristyvät toisten ihmisten sanoista tai näkemyksistä, he eivät tavallisesti tee oikeutta itse asialle, koska he eivät näe kokonaisuutta vaan tarkastelevat tapahtumia moraalisesti tai poliittisesti värittyneiden silmälasien tai aatteiden takaa. Ihminen ei silloin toimi puhtaan puolueettomasti ja neutraalisti, mutta hän ei itse ahtaassa mielessään ja sumuisessa ylemmyydentunnossaan sitä ymmärrä, koska hänen intentionsa ovat virheellisten ennakkoasenteiden vinouttamia ja vangitsevien ajatusmallien korruptoimia.

Hyvän Ihmisen Syndroomaa sairastavat ihmiset pelkäävät värikästä verbaliikkaa. He pyrkivät ahtaamaan ihmisiä poliittiseen korrektiuteen omien näkemystensä pönkittämiseksi. Suvaitsevaisina itseään pitävät ihmiset paljastuvat usein yllättävän suvaitsemattomiksi. He syyttävät muita vihapuheista, vaikka itse ovat vihaa täynnä. Moittivat muita epäsovinnaisuudesta, mutta käyttävät itse hyvinkin ilkeää kieltä.

Erityisesti mainittu ongelma on havaittavissa maahanmuuttopolitiikkaa koskevissa keskusteluissa. Usein keskustelukumppani pyritään demonisoimaan erilaisilla ihmisarvon riistävillä nimityksillä eikä keskitytä argumentaatioon. Jos halutaan pyrkiä aitoon dialogiin ja rehelliseen ymmärrykseen, jokaisen on syytä karistaa mielestään tiukkoihin asemiin jumiutuneet ajatuskulut ja tavoitella vapautumista kaikista mielenmaailmaa hallitsevista kahleista.

Sanan on oltava vapaa.

 

Keskustelu jatkukoon. Sanaa ei saa vangita.

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

One thought on “381. Mielen siteet

  1. ”Jos halutaan pyrkiä aitoon dialogiin ja rehelliseen ymmärrykseen, jokaisen on syytä karistaa mielestään tiukkoihin asemiin jumiutuneet ajatuskulut ja tavoitella vapautumista kaikista mielenmaailmaa hallitsevista kahleista.”

    Eräs merkittävä asia, mikä ihmisten mielenmaailmaa kahlitsee, on käsitys siitä, että valtion nimissä toimivilla ihmisillä on poikkeus moraalista, siis ”oikeus” tehdä toiselle ihmiselle sellaista, mitä ”tavallisella” ihmisellä ei ole. Miten autoritaarisen väkivaltamonopolin omaavan virkavallan toiminta sopii tähän määritelmään?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s