James Hirvisaari

472. Kristinusko ei ole alkuperäistä suomalaisuutta

3 kommenttia

Raamatun ja kristinuskon perspektiivistä suomalaiset ovat ”pakanoita” kuten (juutalaisia lukuunottamatta) kaikki muutkin kansat, joten moni on oikeassa siinä väitteessään, että kristinusko ei mitenkään kuulu alkuperäiseen suomalaisuuteen.

Kristinusko rantautui Suomeen aikoinaan katolisessa (ja itään myös ortodoksisessa) muodossa, ja myöhemmin Ruotsin kuninkaan Kustaa Vaasan määräyksestä Suomesta(kin) tuli kertalaakista luterilainen (Västeråsin valtiopäivät 1527).

Suomalainen mytologia sisältää silti uskonnollista sukulaisuutta esimerkiksi kristinuskon kanssa yliluonnollisen maailmankuvan suhteen. Kuinka kristinusko on sitten vaikuttanut ihmisiin ympäri maailmaa… Mielestäni vaikutus on positiivinen. Uusi testamentti on upea kirja, ja evankeliumissa on lähimmäisenrakkauden sanoma ja toivo ikuisesta elämästä. Kristinusko tarjoaa hienoja vastauksia olemassaolomme mysteeriin ja varsinkin monien kokemaan eksistentiaaliseen ahdistukseen.

Ilman kristinuskoa?

Olisi ehkä hyvä pohtia, minkälaisessa tilanteessa olisimme ilman minkäänlaista kristinuskon vaikutusta. Olisiko esimerkiksi lukutaito kehittynyt nykyiselle tasolle? Olisiko nykyisenlaista yhteiskuntaa ja sivistystä kehittynyt ilman kaikki kansankerrokset kattavaa lukutaitoa? Itse ajattelen, että juurikin kristinuskolla on ollut valtava vaikutus asioihin, emmekä edes tiedosta vaikutuksen laajuutta, koska pidämme kaikkea (liian) helposti itsestäänselvänä – esimerkiksi moraalikysymyksiä. Asiaa voi pohtia vaikkapa tarkastelemalla yhteiskuntia, joissa kristinuskolla ei ole mitään sijaa.

Reformaatio (1500-luvulla) vaikutti luultavasti myös valistuksen syntymiseen (noin 1700 luvulla), kun individualismi sai vähitellen sijaa ihmisten ajatusmaailmassa. Tämä kehitys on nähtävissä jo katolisen kirkon ajattelijoissa noin 1200-luvulta lähtien. Euroopassa yliopistolaitos syntyi nimenomaan kristinuskon piirissä (Pariisin yliopisto 1100-luvulla). Suomessa varsinkin kirkon piirissä harrastettiin kansanvalistustoimintaa ja opetettiin lukutaitoa, ja tehtävää jatkoivat kansakoulut, joita alettiin perustaa 1850-luvulla. Vasta 1800-luvun lopulla lukutaito oli lähes koko kansan kattavaa. Turun piispaa Mikael Agricolaa (1510-1557) sanotaan Suomen kirjakielen isäksi, joten myös kirjoitetun kielen synnyssä kristinuskolla on ollut merkittävä rooli.

 

Gustave Dorén Uuden testamentin kuvat julkaistaan nyt uudelleen vanhan suomen (Biblia) käännöksillä maustettuna. Teos on näyttävä raamattuaiheinen kirja, jonka sivuilta voi aistia vanhaa kirjasuomea sekä entisaikojen raamattuelämyksiä. (Julkaistaan 2018)

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

3 thoughts on “472. Kristinusko ei ole alkuperäistä suomalaisuutta

  1. Näin hän se on , joka kolmas maapallon väestöstä on kristitty tai kuuluu sen vaikutuspiiriin. Se on taas aivan toinen asia kuka uskoo kristinuskon alkuperäisen opin mukaan, 2000 vuodessa uskonto muuttuu radikaalisesti. Vanhat pyhät kirjoitukset jäävät lähinnä funtalistien tulkittaviksi Talmud, Raamattu ja Koraani kuuluvat uskonntopuun samaan oksaan, jokaisella niillä on teroristisia ja kansanmurhia toteuttaneita aikakausia. Ja parhaillaan näillä kaikilla on myös sellainen , vaikka sitä eivät jotkut halua huomata.

  2. Niin mutta kirkoissahan saarnattiin epämukavissa piinapenkeissä kansalle kristinuskoa latinaksi, josta rahvas ei ymmärtänyt kuin aamenet. Tarvittaessa papisto kävi potkimassa päähän niitä jotka kuorsasivat liian äänekkäästi – tuskinpa oli intoa edes alkaa lukemaan kristinuskosta tämän epäjumalallisen kohtelun vuoksi. Aika harva koko kristillistä heräämistä kun katovuodetkin tulivat yhtä varmasti yä uudelleen ja uudelleen kuten rutto 1600-luvulla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s