James Hirvisaari

491. Varainhankinnan laillisuudesta

2 kommenttia

Minulta toisinaan kysytään, kuinka minua ja poliittista toimintaani voisi taloudellisesti tukea.

Asiaan on ollut helppo vastata, sillä kenelle tahansa voi lahjoittaa laillisesti ja lahjaverovapaasti, ilman perusteluja ja ilman lupia alle 4000 (=3999) euron suuruisen summan rahaa. Veroa joutuu maksamaan, mikäli lahjoituksia tulee samalta antajalta kolmen vuoden aikana 4000 euroa tai enemmän.

Rahankeräystoiminta on sen sijaan säänneltyä ja sellaiseen tarvitaan lupa poliisilta (oma alue) tai poliisihallitukselta (laaja alue). Yksityishenkilöt eivät saa julkisesti ryhtyä vetoamaan ihmisiin kerätäkseen rahaa itselleen tai jollekin muulle henkilölle, ja kiellettyä on ilman lupaa pyytää varoja mihinkään muuhunkaan tarkoitukseen.

Poikkeus: Puolen vuoden ajan ennen vaaleja saa kerätä rahaa ehdokkaan vaalikampanjaan ilman erillistä lupaa. Tähän tarvitaan valitsijayhdistys sekä varta vasten avattu tili. Eduskuntavaaleissa taloustuen maksimisumma samalta lahjoittajalta on 6000 euroa. Tällöin on myös lupa kehottaa ihmisiä tukemaan vaalikampanjaa rahallisesti ilman vastiketta.

Summa summarum

Jos joku haluaa sinulle tai minulle lahjoittaa rahaa, se on milloin tahansa täysin mahdollista ja laillista ja verotonta 3999 euroon saakka. Rahankeräykseen ryhtyminen ei ole yksityishenkilölle sallittua. Jos rahankeräys järjestetään rahankeräyslain vastaisesti (RkL 9 §) tai ilman lupaa, syyllistytään rikokseen (RL 17:16 c §).

Rahankeräyslupa tarvitaan vastikkeettomaan varojen keräämiseen. Vastikkeellista varojen hankkimista voi olla esimerkiksi tavaroiden myyminen, kuten Paavo Väyrysen mukikampanjassa (kts kommenttiosio). Itse hankin rahaa pienen eläkkeeni päälle ihan tavalliseen tapaan myymällä omaisuuttani, muun muassa huippuharvinaisia keräilykappaleita yhtyeeni Sola Gratian CD-levyjä. (Siihen asiaan liittyen lisäinformaatiota on blogini etusivulla – kirjoitan aiheesta vielä oman blogauksen.)

Järkeä on syytä käyttää, ahneutta välttää ja kohtuutta harrastaa. Halpoja pinssejä ei siten pidä ryhtyä myymään valtavaan ylihintaan lainkiertämistarkoituksessa, sillä sellainen filunki katsottaisiin oikeudessa ilman muuta laittomaksi toiminnaksi. En tunne oikeuskäytäntöä enkä tiedä, mihin oikeus asettaa rajat, mutta jos euron pinssejä myydään kympillä, se tuskin olisi rangaistavaa, mutta jos euron rihkamapinssejä myytäisiin tukemistarkoituksessa tonnilla, se olisi varmasti läpinäkyvää lain kiertämistä:

Rahankeräyslaki
9 § Rahankeräyksen kielletyt toimeenpanotavat

Kiellettyä on:

4) järjestää rahankeräys tavalla, jossa kaupankäynti tai yhdistyksen jäsenhankinta ja rahankeräys ovat ilmeisessä vaarassa sekoittua keskenään.

Suosittelen kaikille kansalaisille Suomen lakien noudattamista. Lakeja on syytä noudattaa paitsi niiden itsensä vuoksi myös sen vuoksi, että ilmiantokulttuurissamme lain kiertäjä joutuu takuuvarmasti kiinni ja vastuuseen teoistaan.

Rahankeräyslaki
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2006/20060255

Perintö- ja lahjaverolaki
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1940/19400378#L3

Rikoslaki (Veropetos)
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1889/18890039001#L29

Rikoslaki (Rahankeräysrikos)
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1889/18890039001#L17

Laki ehdokkaan vaalirahoituksesta
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2009/20090273

 

Sola Gratia: Paradigman muutos (1998) ja Taivaan valtakuntaan (2004)

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

2 thoughts on “491. Varainhankinnan laillisuudesta

  1. Tarkkana on syytä olla: Väyrysen kampanjamukeista rikosilmoitus (Yle 14.3.2012)

    ”Johtava veroasiantutija Sami Varonen Verohallinnosta muistuttaa, että puolueet, valitsijayhdistykset ja tukiryhmät ovat verovelvollisia vain elinkeinotoiminnastaan. Pienimuotoinen elinkeinotoiminta ja varainkeruu jää kuitenkin verotuksen ja arvonlisäverotuksen ulkopuolelle. Jos puolue tai tukiryhmä myy kuitenkin suuria määriä esimerkiksi kulutushyödykkeitä, voivat tulot olla verotettavia, sanoo Varonen.”

    https://yle.fi/uutiset/3-5072233

  2. Tuon lahjoitussumman raja taitaa olla nykyään 5000 euroa. Eli sen alle menevistä lahjoituksista (kolmen vuoden sisällä) ei mene veroa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.