James Hirvisaari

545. Rikkooko valtio kielilakia?

1 kommentti

Tammikuun alussa on aloittanut uusi valtionyhtiö. Se hallinnoi kaikkea liikennettä – ja sillä on enganninkielinen nimi Traffic Management Finland. Ei mitään suomenkielistä kohtaa koko nimessä eikä sen alaosioissa.

Herää kysymys, rikkooko valtio Suomen kielilakia antaessaan valtionyhtiölle pelkästään englanninkielisen nimen.

Jos tämä ei ole rikos kielilakia vastaan, se on ainakin loukkaus suomalaisuutta ja suomen kieltä vastaan.

Kielilaki:

”Valtion liikelaitoksen sekä sellaisen palvelua tuottavan yhtiön, jossa valtiolla taikka yhdellä tai useammalla kaksikielisellä kunnalla taikka erikielisillä kunnilla on määräämisvalta, on annettava palvelua ja tiedotettava suomeksi ja ruotsiksi toiminnan laadun ja asiayhteyden edellyttämässä laajuudessa ja tavalla, jota kokonaisuutena arvioiden ei voida pitää yhtiön kannalta kohtuuttomana.” (5:24§)

Suomen kielen käyttäminen viraston nimessä ei liene kohtuuton vaatimus valtion virastolta Suomessa?

Kielilaki:

”Viranomaisen tulee toiminnassaan oma-aloitteisesti huolehtia siitä, että yksityishenkilön kielelliset oikeudet toteutuvat käytännössä.” (5:23§)

Jos viraston nimeä ei suomenkielinen ymmärrä, tämä oikeus ei toteudu!

 

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Kansanedustaja 2011-15, teologian kandidaatti (Helsingin yliopisto), kansanedustajaehdokas 2019 (ref), Reformin koordinaattori 2016-, eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, talousvaliokunta 2011-12, lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Asikkalan Muutos ry:n puheenjohtaja 2014-15, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry varapuheenjohtaja & taiteellinen johtaja 2009-, veturinkuljettaja emeritus (vapaaherra).

One thought on “545. Rikkooko valtio kielilakia?

  1. Onko tämä niitä ulkomailta tuholaiseksi Suomeen tulleen Anne Bernerin aivoituksia? Yhtiö valmis ulkomaille myytäväksi jo nimeäänkin myöten?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s