James Hirvisaari

633. Sormien läpi

Jätä kommentti

Mitä alkukantaisempi yksilö, kansanryhmä tai kulttuuri, sitä vahvemmin ihmiset ovat viettiensä orjina ja harhojensa vallassa. Esimerkiksi raiskaukset, väkivallanteot, epärehellisyydet ja muut pahuudet sellaisissa yhteyksissä ylikorostuvat. Tämä on toki täysin itsestäänselvää.

Sivistyneillä yksilöillä ja yhteisöillä toimii sekä moraali että väärien tekojen estomekanismi – jopa ilman rangaistuksen uhan pelotetta.

Muodikkaan kulttuurirelativismin mukaan kaikki on suhteellista, ja kaikki uskonnot ja kulttuurit ovat olevinaan yhtä arvokkaita ja yhtä hyviä. Vaikka ihmisarvo on kaikilla yksilöillä yhtäläinen ja absoluuttinen, kaikki ihmiset eivät todellakaan ole henkisiltä ja älyllisiltä ominaisuuksiltaan samalla viivalla. Myös ihmisten muodostamissa yhteisöissä ja niiden laadussa on suuria tasoeroja, sekä niiden sisällä että niiden välillä. Hölmöyttähän sitä tosiasiaa on kieltää.

Suhteellisuuskäsitteeseen erittäin läheisesti liittyvän kulttuurisensitiivisyyden takia yhteiskunnassamme ilmenee taipumusta pyrkiä ymmärtämään toiseutta niin pitkälle, että edes selkeisiin turvallisuusuhkiin ei haluta puuttua. On toki hyvä pyrkiä olemaan herkkätuntoinen muukalaisia kohtaan ja pyrkiä ymmärtämään heitä ja heidän elämäänsä ja tapojaan, mutta on silkkaa järjettömyyttä olla puntaroimatta esimerkiksi erilaisten moraalisten näkemyserojen painoarvoja ja niiden vaikutusta yhteiskuntaan, sen rauhaan ja turvallisuuteen. On pahuutta katsoa pahuutta sormien läpi.

Kulttuurirelativismia painottavien ”suvaitsevaisten” suvaitsevaisuus on erittäin selektiivistä eli valikoivaa. Heidän puheensa suvaitsevaisuudesta onkin pelkkää poliittista jargonia ja täyttä puppua. Se on sydämetöntä uhoa ilman minkäänlaista lempeän ymmärtämisen henkeä. Se on jopa ilkeää vihaa niitä kohtaan, jotka eivät jaa heidän näkemyksiään.

Kulttuurisensitiivistä ymmärrystä olisi syytä osoittaa myös niitä kohtaan, joiden mielestä varovaisuus on viisautta.

 

On pahuutta katsoa pahuutta sormien läpi.

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Teologian maisteri (Helsingin yliopisto, dogmatiikka), Kansanedustaja 2011-15, Eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, Talousvaliokunta 2011-12, Lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, Kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, Kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry puheenjohtaja & taiteellinen johtaja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.