James Hirvisaari

662. Oikeuskansleri ei osaa lukea?

Jätä kommentti

TIEDOTE – Eduskuntaryhmä Ano Turtiainen

Julkaisuvapaa 19.3.2021

Kansanedustaja Ano Turtiainen lähetti helmikuun lopulla oikeuskanslerille kantelun, jossa hän moittii eduskunnan ylimpiä virkamiehiä virkavelvollisuuksien laiminlyömisestä.

Eduskunnassa on viime vuosina toimittu virheellisesti puhemiehen kansanedustajille antamien huomautusten suhteen silloin, kun huomautuksessa vedotaan perustuslakiin ja kun huomautuksen aiheena on ollut tapahtuma, joka ei ole sattunut varsinaisessa valtiopäivätoiminnassa.

Eduskunnan ylimmät virkamiehet – lähinnä pääsihteeri ja lainsäädäntöjohtaja – eivät niin ollen ole hoitaneet tehtäviään kunnolla valvoessaan omalta osaltaan eduskunnan ja siten myös puhemiehen toiminnan perustuslainmukaisuutta. Asiassa on vedottu heihin, mutta tuloksetta.

Oikeuskansleri on ratkaisussaan päättänyt olla tutkimatta asiaa. Oikeuskansleri vetoaa siihen, että hänellä ei ole toimivaltaa tutkia eduskunnan puhemiehen toimien lainmukaisuutta. Turtiainen tuohtuu:

–  Siitähän kantelussa ei laisinkaan ole ollut kyse, joten herää oikeutettu kysymys oikeuskanslerin lukutaidosta. Kanteluahan ei ollut kohdistettu puhemieheen.

Lisäksi oikeuskansleri perustelee, että ”jos eduskunnan virkamiehen virkatoimi liittyy välittömästi eduskunnan toimintaan, ei asiaa voida arvioida ylimpien laillisuusvalvojien toimesta”.

–  Eli käytännössä eduskunnan ylimmät virkamiehet olisivat muka kaikesta virkavastuusta vapaat? Eihän se niin voi olla? Tai että perustuslailla voidaan jatkossakin kaikessa rauhassa pyyhkiä lattiaa? Tässä on yleinen oikeudentaju vakavasti koetuksella.

Oikeuskansleri siis pesee kätensä tässä täysin selvässä asiassa. Nyt on vain syytä toivoa, että valtiosääntöoikeuden professorit Mikael Hidén ja Tuomas Ojanen älähtävät ja sanovat vielä asiaan oman painavan sanansa.

Liitteinä alkuperäinen kantelu + sen liite sekä oikeuskanslerin ratkaisu.

Lisätiedot:

Ano Turtiainen (ano.turtiainen@eduskunta.fi, +358 9 432 3115)
Kansanedustaja, eduskuntaryhmän puheenjohtaja

James Hirvisaari (
james.hirvisaari@eduskunta.fi, +358 9 432 4115)
Kansanedustajan avustaja, eduskuntaryhmän sihteeri

Kirjoittaja: jameshirvisaari

Teologian maisteri (Helsingin yliopisto, dogmatiikka), Kansanedustaja 2011-15, Eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2013-15, Talousvaliokunta 2011-12, Lakivaliokunta 2011-15, VR hallintoneuvosto 2012-14, Kunnanvaltuutettu (Asikkala) 2009-15, Kunnanvaltuuston 1. vpj 2013-14, Päijät-Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukunta 2013-15, Päijät-Hämeen maahanmuuttopoliittisen ohjelman ohjausryhmä 2009-15, Kanavajazz ry puheenjohtaja & taiteellinen johtaja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.