Semajan 3. kirje seurakunnille

Semajan 3. kirje seurakunnille

Tässä lyhyessä viestissä esitetään tärkeitä ja vakavasti huomioonotettavia asioita, jotka koskevat kaikkia kirkkokuntia, uskonyhteisöjä, seurakuntia ja kristittyjä koko maailmassa. Tarkoitus on herätellä kaikkia ihmisiä näkemään jokaisen kristityn ykseys Kristuksessa kirkkokunnasta riippumatta. Teksti on profeetallisessa muodossa, koska kyseessä on sanoma, joka on syntynyt hyvin voimakkaana. Sanoma on osoitettu kaikille, mutta teksti on jaettu kirkkokuntaryhmiin. Seuraavassa ei kuitenkaan luonnehdita ryhmiin kuuluvien opillisia erityispiirteitä, ja jaottelu erittäin suurpiirteinen.

HELLUNTAILAISUUS, BAPTISMI, METODISMI, VAPAAKIRKOLLISUUS, UUSKARISMAATTISUUS

Painotatte Hengellä täyttymistä ja tiettyä kastetapaa, pyhitystä, tekoja sekä armolahjaisuutta. Ne ovat tärkeitä aiheita, mutta sekä yhteisöinä että uskovina te teeskentelette olevanne parempia kuin olette. Älkää tuomitko niitä, joilla on erilaisia näkemyksiä ja käytäntöjä. Teillä kaikilla on yksi pelastava usko.

LUTERILAINEN KIRKKO, REFORMOIDUT KIRKOT, ANGLIKAANIKIRKKO

Julistatte armoa hieman eri painotuksin. Kaikissa opinkohdissa ei ole pakko olla oikeassa. Suvaitkaa eri tavoin ajattelevia. Teillä kaikilla on yksi pelastava usko.

KATOLINEN KIRKKO, ORTODOKSIKIRKKO

Kunnioitatte perinteitä ja pyhiä toimituksia, messua ja liturgiaa. Katsokaa, että ette opeta pelastusta pelkkien sakramenttien perusteella ilman uskoa. Teillä kaikilla on kuitenkin yksi ja sama pelastava usko.

MUUT KRISTILLISET USKONYHTEISÖT

Katsokaa, etteivät opilliset painotuksenne syrjäytä tärkeintä ja kaikille kristityille yhteistä ja ainoaa pelastuksen luovuttamatonta peruselementtiä eli uskoa Jumalaan ja Jeesukseen Kristukseen. Katsokaa, että ette lahkohenkisesti pidä vain omaa yhteisöänne ainoana oikeana.

KAIKILLE YHTEISESTI

Teillä kaikilla on yksi ja sama yhteinen pelastava tekijä: usko Jumalaan ja Vapahtajaan Jeesukseen Kristukseen. Teillä kaikilla on opillisissa painotuksissanne hienosäätöisiä eroja, jotka eivät kuitenkaan ole pelastusopillisesti vakavia. Se on teissä kaikissa moitittavaa, että ette ole kyenneet pitämään keskenänne ehtoollisyhteyttä, eli käytännön tasolla kiellätte muiden osallisuuden itse Kristukseen. Kristus on kuitenkin yksi ja jakamaton.

Teidän ei tule edellyttää toisella tavoin ajattelevilta veljiltänne mitään muuta kuin uskoa Jumalaan ja Vapahtajaan Jeesukseen Kristukseen. Jumalan olemuksesta teidän ei ole tarpeen ymmärtää yhtään mitään. Älkää myöskään muodostako universumin ja elämän lähteestä edes minkäänlaista mielikuvaa, koska se on varmasti väärä.

Lähimmäisenrakkauden periaatteen vaalimisesta ei kenelläkään ole lupaa luopua, vaikka kukaan ei rakastamisessaan onnistukaan. Onnistuminen ei ole pelastumisen edellytys, sillä Jeesus Kristus onnistui, ja se riittää. Kirkkoja ei ole välttämätöntä yhdistää muutoin kuin toisenne ehdottoman hyväksymisen tasolla. Teidän on osoitettava toisillenne hyväksyntää, koska teillä kaikilla on yksi ja sama usko Jumalaan ja Vapahtajaan Jeesukseen Kristukseen. Teidän on osoitettava hyväksyntänne tunnustamalla toistenne ehtoollisen pyhyys ilman ehtoja ja sallittava osallistuminen toistenne ehtoolliselle. Koko kristikunnan Kristus on yksi ja kaikille yhteinen.

Semajah
Loppiaisena 6.1.2023

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Comments (

0

)

%d bloggaajaa tykkää tästä: